Het is alweer ruim vijftien jaar geleden dat de Vlaamse filosofe Patricia De Martelaere ons verliet. Maar “Alleen wie weg is, is gezien”, schreef De Martelaere paradoxaal in haar gedicht Niets dat zegt (2002). De roep om een heruitgave van haar werk klinkt steeds luider, en recent bracht het Tijdschrift voor Filosofie een speciaal themanummer uit rond haar denken. De Martelaere geldt ongetwijfeld als één van de meest belangrijke, alomvattende denkers en schrijvers uit ons taalgebied. Ze publiceerde essays, gedichten, romans en ontving oa. de Gouden Uil Publieksprijs. Haar werk blijft ook nieuwe generaties lezers en filosofen boeien en verrassen. Tijdens deze bijzondere avond verzamelen oud-studenten, ex-collega’s, vrienden en liefhebbers van haar werk zich voor een reeks “voorgeschreven variaties” geïnspireerd door haar denken en schrijven.
Wat blijft: Patricia De Martelaere
Voorgeschreven variaties met o.a. Tiemen Hiemstra, Saskia De Coster, Michel Dijkstra en Koen Peeters
Koen Peeters staat stil bij De Martelaeres afscheid en wat dat zegt over haar werk, Tiemen Hiemstra onderzoekt met haar de ruimte tussen wel en niet zijn, Marieke De Maré verlangt net als haar naar ontroostbaarheid, Michel Dijkstra staat stil bij De Martelaeres (taoïstische) stervenskunst, Marlies De Munck zoomt in op haar intellectuele erfenis en Bob Vanden Broeck sluit af met poëzie. Fans van het eerste uur én kenners van haar oeuvre, auteur Saskia De Coster en filosofe Carolien van Welij, gidsen je als vaste panelgasten doorheen de avond. De leiding is in handen van gastvrouw en literair interviewer pur sang Ruth Joos.
[BEELD: © Stijn Felix]
Standaard: 15 euro
-35 jaar: 10 euro
Meer over de gasten
Koen Peeters
Koen Peeters is de auteur van een rijk en veelbekroond oeuvre. Zo ontving hij de F. Borderwijkprijs voor zijn roman De bloemen, de E. du Perronprijs voor Duizend heuvels en zowel de ECI Literatuurprijs als de ECI Lezersprijs voor De mensengenezer. Georges is zijn recentste boek. Momenteel is hij writer-in-residence aan de KULeuven.
Saskia De Coster
Saskia De Coster is de auteur van negen romans, waaronder Eeuwige Roem (2006), de bestseller Wij en ik (2013) en het alom bejubelde Nachtouders (2019). Daarnaast laat ze zich opmerken als eigenzinnig opiniemaker en verkent ze de grenzen van de literatuur. In het academiejaar 2020-2021 was ze de eerste writer-in-residence van de KULeuven. In 2023 liet ze zich in de performance the author is present een maand lang opsluiten in een glazen kooi in het KMSKA museum om haar roman Net Echt (2023) te finaliseren.
Carolien van Welij
Carolien van Welij is filosoof en neerlandicus. Voor Filosofie Magazine interviewde zij meer dan honderd mensen over de betekenis van filosofie voor hun leven. In 2023 verscheen haar boek Wat denken doet. Als filosofie je leven verandert bij ISVW Uitgevers. Zij ontwikkelde de lezingen- en workshopreeks ‘Doorleefde filosofie’, waarin deelnemers filosofische thema’s toepassen op eigen vraagstukken. Carolien is docent aan de Hogeschool voor Toegepaste Filosofie en de Volksuniversiteit Amsterdam.
Alles bekijkenTiemen Hiemstra
Tiemen Hiemstra groeide op in Groningen. Hij studeerde Woordkunst in Antwerpen, waar hij, na een korte periode als postbode in Leipzig, nu ook weer woont. In 2016 ging hij mee op de Schrijfresidentie van deBuren. Zijn debuutroman W. verscheen in 2023. Die werd bekroond met de Anton Wachterprijs 2024, en haalde de shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs en de Bronzen Uil.
Alles bekijkenMarieke De Maré
Marieke De Maré verzint, schrijft en vertelt. Ze heeft het vermogen om schoonheid te zien in de meest kwetsbare momenten en deelt dit graag met anderen. In 2020 debuteerde ze met de roman Bult, die lovend werd onthaald. Voor haar tweede roman Ik ga naar de schapen ontving ze in 2024 de F. Bordewijk-prijs voor het beste Nederlandstalige prozaboek.
Alles bekijkenRuth Joos
Ruth Joos is radiopresentatrice en literair interviewer. Ze heeft ze verschillende nieuws- en cultuurprogramma’s gepresenteerd voor radio en televisie, zoals Mekka (Studio Brussel), Joos (Radio1), De wereld vandaag (Radio 1) en Brommer op zee (VPRO). Momenteel host ze De ochtend op Radio1 en is ze de vaste gastvrouw van het live boekenprogramma Uitgelezen.
Michel Dijkstra
Michel Dijkstra is onafhankelijk geleerde op het gebied van oostere filosofie en westerse mystiek. Zijn belangstelling gaat voornamelijk uit naar zen, het taoïsme en de middeleeuwse mysticus Meister Eckhart. In 2024 publiceerde hij Japanse filsosofie: de denkweg van verfijning en verbinding (Boom). Dijkstra redigeert samen met Bart Dessein de comparatieve rubriek uit het Vlaams-Nederlandse Filosofie - Tijdschrift.
Alles bekijkenBob Vanden Broeck
Bob Vanden Broeck schrijft poëzie en proza. In 2023 verscheen zijn debuutbundel de richting is richting omleiding waarmee hij genomineerd werd voor de C. Buddingh’-prijs 2024 en waarmee hij de Poëziedebuutprijs van 2024 won. In 2017 ging hij mee met de Schrijfresidentie van deBuren. Hij is docent Kunst- en Cultuurgeschiedenis aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen.
Marlies De Munck
Marlies De Munck is cultuurfilosofe, docent en essayiste. Ze schrijft regelmatig opiniebijdragen en is auteur van filosofische essays, waaronder Waarom chopin de regen niet wilde horen (2017 - heruitgave in 2022), De Vlucht van de nachtegaal. Een filosofisch pleidooi voor de muzikant (2019), en Ik zie bergen weer als bergen (2021).