Oekraïne, grensland?

Waar staan we nu?

In de reeks 'Oekraïne, grensland?' nemen sprekers poolshoogte van de oorlog in Oekraïne.

De oorlog in Oekraïne blijft aanslepen. In deze reeks van vier gespreksavonden stellen we de meest prangende vragen aan specialisten en journalisten uit Vlaanderen, Nederland en daarbuiten.  

Waar staan we nu, na één jaar oorlog? De ‘speciale operatie’ zou maar een paar tientallen uren duren, maar duurt nu al twaalf maanden. Is dit nog houdbaar? En natuurlijk de vraag: Wat moeten wij doen? Wat kunnen we doen? Heeft het überhaupt zin om iets te doen? Wordt het niet alleen maar erger?  
 
Tijdens deze eerste avond gaan de volgende sprekers met elkaar in gesprek, onder leiding van Johan de Boose

[Beeld: Gena Kagermanov]

Betaal wat je kan | €5

Betaal wat je kan | €8

Betaal wat je kan | Suggestie basisprijs €12

Betaal wat je kan | €15

Betaal wat je kan | €20

> TICKETS

  • - De richtprijs voor deze activiteit is €12

  • - Betaal je liever €5 of €8, dat kan. No questions asked.

  • - Wil je de UGent een extra duwtje in de rug geven? Dan kan je €15 of €20 betalen.

  • - Bij het afrekenen kan je zelf de prijs bepalen.

  • - Eventuele winst wordt doorgestort naar Ukraine Mission of Ihor Vitenko.

De reeks ‘Oekraïne, Grensland?’ is een initiatief van de Humanities Academie van de Universiteit Gent. In samenwerking met curator Johan de Boose en partners zoals Vlaams-Nederlands Huis deBuren focust de academie dit jaar alle activiteiten op Oekraïne.  
 
Wat mag je verwachten? 

* een interessante en diverse mix van sprekers, gaande van journalisten over academici tot auteurs, fotografen en artsen 

* focus op een welbepaald thema per avond binnen verschillende domeinen zoals economie, cultuur, geschiedenis en defensie 

* een informatief luik met een debat opgebouwd rond een aantal stellingen 

* met persoonlijke getuigenissen op het podium, voorleesintermezzo’s en ruimte voor vragen uit het publiek 

Corry Hancké (geboren in 1961), heeft tien jaar voor de Vlaamse publieke omroep, VRT, gewerkt en schrijft nu meer dan vijftien jaar voor de buitenlandpagina’s van De Standaard. Sinds vorig jaar is haar standplaats Berlijn. Ze stond in 2014 op Maidan, bezocht de Krim en de Donbas-regio en verbleef in 2016 acht maanden in Rusland. Sinds de invasie is zij meerdere keren op reportage in Oekraïne geweest. 

Koen Schoors is a Belgian economist and Full Professor at the Department of Economics of Ghent University’s under Faculty of Economics and Business Administration. In the past, he also taught at the Catholic University of Leuven (KU Leuven), at the Vlerick Business School and at the Higher School of Economics at Moscow. He is ranked in the top 10% of the IDEAS top of economists worldwide. His main field of research is the banking and finance sector, business financing and direct foreign investments, with a particular focus on Russia. Furthermore, he is an expert on economic recessions, a subject he often holds public talks on. Professor Schoors appears on a regular basis in the media as commentator on socio-economic events, recently on the economic sanctions on Russia.

Ihor Vitenko was trained and worked as a doctor in Ukraine, after which he followed a nursing course in Belgium. He has worked as a reference nurse for wound care at the Maria Middelares Hospital in Ghent and has been working since 2012 as a wound care specialist at the AZ Jan Palfijn in Ghent. Since the outbreak of the war, Ihor and his colleagues have been supporting multiple hospitals in central Ukraine, helping both civilian casualties and wounded soldiers. 

Robrecht Declercq is senior postdoctoraal onderzoeker (FWO) in de vakgroep geschiedenis aan de Universiteit Gent, en gastdocent aan de Université Saint Louis de Bruxelles. Hij is gespecialiseerd in wereldgeschiedenis, koloniale geschiedenis in relatie tot grondstofexploitatie en socio-economische geschiedenis. In 2015 verdedigde hij zijn proefschrift aan de European University Institute (Firenze, Italië) over de wereldwijde verknoping van de bontindustrie in Leipzig. Zijn doctoraal onderzoek werd gepubliceerd in boekvorm in 2017, getiteld: World Market Transformation. Inside the German Fur Capital Leipzig 1870-1939. Momenteel werkt hij aan een project rond economische dekolonisatie en nationalisaties in de postkoloniale wereld, met casus de koperindustrie. Recent publiceerde hij hierover een geredigeerd boek “Born with a copper spoon: A global history of copper 1830-1980. 

Johan de Boose is schrijver. Van opleiding is hij taal- en literatuurwetenschapper. In 1993 promoveerde hij aan de universiteit Gent, afdeling Slavische talen en Oost-Europakunde, met een proefschrift ‘Tadeusz Kantor en het Theater van de Dood’. Sindsdien werkte hij als dramaturg, docent, journalist, vertaler, reisbegeleider, acteur en auteur. 

Na een lange periode als cultuurredacteur bij de VRT heeft Johan gekozen voor het schrijverschap. Sinds 2004 publiceert hij romans, essays, poëzie en literaire non-fictie. De focus is meestal Midden- en Oost-Europa. Ieder boek ontstaat uit reizen, gesprekken met inwoners van een bepaalde regio of ooggetuigen van een bepaalde situatie, en historische studie. Zo schreef hij over Polen, het IJzeren Gordijn, Kroatië en de Sovjet-Unie/Rusland. Zijn boeken werden meermaals bekroond en genomineerd o.a. voor de Libris Literatuurprijs. Er verschenen ook vertalingen in het Duits, Engels, Frans, Turks, Hongaars, Pools en Servo-Kroatisch. Als theaterauteur werkte hij o.a. voor Troubleyn. Momenteel schrijft hij in opdracht van Luk Perceval een tekst voor het Berliner Ensemble. 

Johan de Boose woont afwisselend in België en ex-Joegoslavië. Hij is redacteur van de literaire tijdschriften DWB en Poëziekrant, en columnist bij De Standaard.

Organisatie: UGent, Humanities Academie APSS, FEB Academy, Bibliotheek De Krook, Avansa, Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in België, Eureast Platform & deBuren