Verbod op sociale media onder de 16: goed of slecht idee?

Met Theo Compernolle (neuropsychiater), Loes Pouwels (ontwikkelingspsycholoog), Jorren Almey (Vlaamse Jeugdraad) & Danielle Batist ('Smartphonevrij Opgroeien')

Sinds vorig jaar is gebruik van sociale media onder de 16 jaar verboden in Australië, in Vlaanderen en Nederland voelen politici ook steeds meer voor een strengere minimumleeftijd. In de wetenschap is niet iedereen het erover eens dat hogere leeftijdsgrenzen wenselijk zijn. Hoe beschermen we kinderen het beste tegen sociale media en overmatig smartphonegebruik? Daarover gaat dit gesprek.

Een groep wetenschappers, waaronder bekende namen als Dirk de Wachter, Binu Singh en Theo Compernolle, vroeg in mei in een open brief aan de Vlaamse regering om actie om problematisch scherm- en sociale mediagebruik bij jongeren tegen te gaan. Ze pleitten er onder meer voor de leeftijdsgrens voor sociale media te verhogen, zoals in Frankrijk en Australië tot 16 jaar. Caroline Gennez (minister van Welzijn en Armoedebestrijding, Cultuur en Gelijke Kansen) wil ook strengere leeftijdsgrenzen en de Waalse mediaminister Jacqueline Galant vraagt een verbod tot 15 jaar.

Ook in Nederland leeft het onderwerp: een meerderheid van de Tweede Kamer stemde in maart voor het invoeren van een minimumleeftijd waarbij 15 jaar werd genoemd. Volgens al bestaande Europese regels mogen kinderen onder de 13 geen sociale media gebruiken, en tussen 13 en 16 alleen met ouderlijke toestemming. Maar handhaving van die regels is aan de techbedrijven zelf, en die doen dat niet of nauwelijks.

Tegenstanders van een verbod wijzen op de praktische onhaalbaarheid, maar stellen vooral dat verbieden onwenselijk is, onder meer omdat sociale media ook positieve kanten hebben. Volgens hen is het verhogen van de minimumleeftijd niet nodig als je kinderen er goed mee om leert te gaan. Niet de jongeren, maar de platforms zouden strenger aangepakt moeten worden vanwege hun verslavende algoritmes en schadelijke content.

Debat
Moet het instellen van een minimumleeftijd van 15 of 16 jaar onderdeel zijn van een beleid om kinderen te beschermen tegen de negatieve effecten van sociale media? Daarover debatteren neuropsychiater Theo Compernolle, Jorren Almey (lid werkgroep Digitale Leefwereld, Vlaamse Jeugdraad), Loes Pouwels (Ontwikkelingspsycholoog, Radboud Universiteit) en Danielle Batist (journalist, medeoprichter van de Nederlandse ouderbeweging Smartphonevrij Opgroeien) . Moderator is Annelies Bontjes, correspondent in België voor de Nederlandse krant Trouw.


Over de sprekers

Dr. Theo Compernolle is neuropsychiater en onafhankelijk internationaal consultant, (team)coach, trainer en keynote speaker. Voorheen was hij afdelingshoofd aan Triversum (Alkmaar) en aan de Kinder- en jeugdpsychiatrie van de KU Leuven. Hij was professor aan de Vrije Universiteit (Amsterdam) en de Solvay Business School (Brussel) en gastprofessor aan oa. de Vlerick School (Gent), TIAS (Tilburg), INSEAD en CEDEP (Fontainebleau).

Alles bekijken

Jorren Almey (21) is een geëngageerde student en jongerenvertegenwoordiger die sterk gelooft in burgerengagement en in de kracht van jongerenparticipatie om maatschappelijke verandering te realiseren. Hij studeert Internationale Organisatie en Management aan de Arteveldehogeschool en volgt daarnaast Politieke Wetenschappen aan de Universiteit Gent. Jorren studeerde ook in de Verenigde Staten via het SUSI-programma van Fulbright en deed internationale ervaring op in Frankrijk. Hij is o.a. voorzitter bij AFS Vlaanderen, Youth Panelist bij EYCA en lid van de werkgroep Digitale Leefwereld van de Vlaamse Jeugdraad.

Alles bekijken

Loes Pouwels is universitair docent ontwikkelingspsychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Haar onderzoek richt zich op het sociaal-emotioneel functioneren van jongeren, zowel online als offline.

Alles bekijken

Danielle Batist is medeoprichter van de Nederlandse ouderbeweging Smartphonevrij Opgroeien, waar ouders van meer dan 31.000 kinderen op 60% van alle basisscholen samen afspreken het geven van een smartphone uit te stellen.

Alles bekijken

Annelies Bontjes (1993) is correspondent België voor de Nederlandse krant Trouw. Ze schrijft ook voor De Standaard en BRUZZ, en is wekelijks te horen op VRT Radio 1Haar interesse gaat uit naar maatschappelijke en politieke thema's, met een bijzondere aandacht voor de relatie tussen Nederland en België. Annelies woont in Brussel. 

Alles bekijken