Atelier Actua

Tussen recht en rechtvaardigheid: klassenjustitie in de Lage Landen?

Discussie met Maxim Februari, Nozizwe Dube, Amir Bachrouri en Lisa Ansems

De laatste tijd ontstaat er regelmatig ophef over rechtszaken waarbij te lichte of juist te zware straffen zouden worden opgelegd. Vaak valt daarbij de term klassenjustitie, bijvoorbeeld in de zaak Sanda Dia. Bestaat klassenjustitie echt in de Lage Landen en zo ja: hoe komen we ervan af?  

De Reuzegommers en YouTuber Acid in Vlaanderen, de rechtszaken rond Amsterdamse studentencorpsleden en klimaatactivisten in Nederland; recent is er veel discussie over recht vs. rechtvaardigheid. Is er aantoonbaar sprake van klassenjustitie in Vlaanderen en Nederland? Heerst er tegenwoordig meer onrechtvaardigheidsgevoel over juridische uitspraken of is dit niets nieuws en wordt het alleen uitvergroot door sociale media? En als er al zoiets bestaat als klassenjustitie: hoe komen we er dan vanaf? Laten rechters en jury´s zich beïnvloeden door vooroordelen? Bevordert de wet zelf ongelijke behandeling? Of is het allemaal onzin en ondergraaft onterechte kritiek ons vertrouwen in de rechtsstaat? 

Over deze en andere vragen gaan we in debat met Lisa Ansems (universitair docent Strafrecht en Criminologie Universiteit Leiden), Amir Bachrouri (Voorzitter Vlaamse jeugdraad, rechtenstudent), Maxim Februari jurist, filosoof en schrijver) en Nozizwe Dube (PhD/student Europees Recht Universiteit Maastricht). Moderator: Meredith Greer (journalist de Volkskrant).

Meer over de sprekers

(c) Linette Raven

Maxim Februari is de schrijversnaam van Dr. mr. Max Drenth. Maxim studeerde filosofie, Nederlands recht en kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht, en promoveerde in Tilburg op een proefschrift over de beperkingen van economische rationaliteit.
Hij schrijft romans, essays en wekelijks een column op de opiniepagina van NRC Handelsblad. Voor zijn werk kreeg hij meerdere prestigieuze literaire prijzen, waaronder de Heldringprijs (2018) voor columnistiek, de C.C.S Croneprijs voor literatuur (2019) en de P.C. Hooftprijs voor zijn gehele oeuvre (2020). Hij is lid van de Akademie van Kunsten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

(c) Derrick Brooks

Nozizwe Dube is PhD-kandidaat in Europees en anti-discriminatierecht aan Maastricht University. Ze behaalde een bachelor in de Rechten en een Master in de Rechten (major in Internationaal en Europees recht, minor in Publiekrecht) aan de KU Leuven en liep stage bij het Belgisch Grondwettelijk Hof en de Verenigde Naties in New York.

Tijdens haar studies was ze coördinator van UNDIVIDED, een studentenplatform dat rond dekolonisatie, gender, LGBTQ+ studenten en intersectionaliteit werkte. Ze is ook medeoprichter van Karibu African Circle Leuven: een studentenvereniging die een thuis biedt voor Leuvense studenten met Afrikaanse roots. Ze schreef opiniestukken voor, onder andere, MO* Magazine en Samenleving en Politiek Magazine.

Nozizwe was voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad van 2015 tot 2018. Ze is geboren en opgegroeid in Zimbabwe. Op veertienjarige leeftijd kwam ze naar België om herenigd te worden met haar moeder, die eerder haar land moest ontvluchten.

 

Lisa Ansems is per 1 september 2023 universitair docent Strafrecht en universitair docent Criminologie aan de Universiteit Leiden. Voor die tijd werkte zij als postdoctoraal onderzoeker op het project Conflictoplossende Instituties aan diezelfde universiteit, volgend op haar promotieonderzoek (aan de Universiteit Utrecht) naar ervaren procedurele rechtvaardigheid onder verdachten in strafzaken. Tijdens het laatste jaar van haar promotieonderzoek werkte Lisa mee aan het onderzoek Klassenjustitie in de Nederlandse strafrechtketen, samen met Kees van den Bos, Marie-Jeanne Schiffelers, Senna Kerssies en Joep Lindeman (zie hier en hier).

 

Amir Bachrouri is een twintigjarige jongen uit Antwerpen. Hij studeert rechten aan de Universiteit Antwerpen. Vandaag is hij ook voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad. Bij diezelfde Jeugdraad volgt Bachrouri ook het Luik Justitie zeer nauw op. Zo schreef de Jeugdraad al verschillende adviezen over jeugddelinquentie. Ook laat hij zijn stem geregeld horen in zijn vaste column in het magazine Knack. Via Speakxout en YoungFenix, twee organisaties waar hij ambassadeur van is, komt hij geregeld vanuit verschillende invalshoeken in aanraking met jongeren die de wereld van justitie al hebben leren kennen.

(c) Keke Keukelaar

Meredith Greer is een Amerikaans-Nederlandse journalist en schrijver. Ze werkt als eindredacteur bij de Volkskrant. Daarvoor werkte ze als redacteur bij BNR Nieuwsradio en BNNVARA, en als wekelijkse columnist bij HP/De Tijd. Ze publiceerde essays, opiniestukken en artikelen in onder meer Vrij Nederland en de Volkskrant. Daarnaast is ze in zowel Nederland als Vlaanderen werkzaam als spreker en moderator. In november 2023 verschijnt bij De Bezig Bij haar literaire debuut Bedenktijd.

Betaal wat je kan (en voor een ander) €10 

Betaal wat je kan | Suggestie basisprijs €7 

Betaal wat je kan | Suggestie reductieprijs €3 

Betaal wat je kan | Gratis