Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd

Samenleven, hoe doe je dat?

Complexe onderwerpen uitgelegd door Vlaamse en Nederlandse experten. Met Els Desmet, Mustafa Kör, Beate Völker en Danny Haelewaters

Tijdens een aflevering van Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd geven we het woord aan vier experts uit Vlaanderen en Nederland die in 10 minuten antwoord geven op een vraag, gevolgd door een gesprek met moderator Selma Franssen en het publiek. Voor deze editie staat 'samenleven' centraal en gaan we het hebben over de band met onze buren, creatieve wijkprojecten, inclusieve publieke ruimtes en de relatie tussen schimmels en planten.

We geven het woord aan de volgende experts:

Els Desmet (stadsgeograaf): Hoe creëer je sociale cohesie in stadswijken?

Mustafa Kör (dichter des Vaderlands in België): Hoe inclusief is de openbare ruimte?

Beate Völker (hoogleraar sociologie UU): Wat maakt onze banden met buren zo bijzonder?

Danny Haelewaters (mycoloog UGent): Hoe zijn paddenstoelen en schimmels verweven met hun omgeving?

Betaal wat je kan (en voor een ander) €10

Betaal wat je kan | Suggestie basisprijs €7

Betaal wat je kan | Suggestie reductieprijs €3

Betaal wat je kan | Gratis

Bij de activiteit vind je enkele 'Betaal wat je kan' opties terug waaruit je kan kiezen. We bieden suggesties aan voor een basisprijs en een reductieprijs. Maakt een lagere ticketprijs je bezoek gemakkelijker? Dan ben je vrij dat lager tarief te kiezen. Kan je je een hogere ticketprijs veroorloven? Dan zorg jij ervoor dat anderen minder kunnen betalen.

Je vindt Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd ook op Facebook.

Meer over de sprekers

Andere perspectieven schetsen, nieuwe verhalen en diverse stemmen inbrengen en prikkelen tot verandering, dat is wat Els Desmet als stadsgeograaf doet. Als stadsonderzoeker, adviseur en procesontwerper initieert zij zelf projecten of verzorgt zij opdrachten van anderen, ook als ‘meewerkend voorvrouw’. Desmet heeft ruime ervaring in allerlei vormen van co-creatie en in manieren om met verschillende bewoners plannen te maken, met aandacht voor collectieve ambities van verschillende betrokkenen. Desmet is onder meer mede-initiatiefnemer, ontwikkelaar en programmamaker van Verhalenhuis Belvedère: een huis dat verhalen zichtbaar maakt van mensen en gemeenschappen in Rotterdam. Daarnaast werkte ze mee aan het sociale luik van de herstructurering van de wijk Nieuw Gent. 

Mustafa Kör is schrijver en dichter. In 2007 debuteerde hij met de geprezen roman De Lammeren. Zijn poëziedebuut Ben jij liefde kreeg veel lof en werd genomineerd voor de Theater aan Zee-debuutprijs. Naast de tweejaarlijkse cultuurprijs van Maasmechelen werd zijn werk bekroond met de El Hizjra-literatuurprijs, en de publieksprijs van De Groene Waterman. In 2008 was Mustafa Kör een jaar lang stadsdichter van de stad Genk. Vanaf 2022 vervult Mustafa Kör twee jaar lang de rol van Dichter des Vaderlands. Voor de Week van de Mobiliteit in september 2022 schreef hij Drempelvrees, zijn derde Gedicht des Vaderlands. Het werd een poëtische oproep om onze openbare ruimte en mobiliteit inclusiever te maken. 

Beate Völker studeerde psychologie in Duitsland (Heidelberg) en kwam naar Nederland voor haar PhD in de sociologie. Haar onderzoek richt zich op verschillende facetten van sociale cohesie, sociaal kapitaal en sociale netwerken. Zo bestudeerde ze vriendschappen onder volwassenen en relaties onder buren en de sociale samenhang in buurten. Beate is als hoogleraar verbonden aan de universiteit Utrecht en directeur van het NSCR. 

Danny Haelewaters is mycoloog en evolutiebioloog. Hij doet onderzoek naar verwantschappen, soortenvorming en gemeenschapsecologie van onderbestudeerde schimmels, in het bijzonder parasitaire microfungi, in onderbestudeerde habitats zoals grotten en nevelwouden. Hiervoor gebruikt hij informatie van morfologie en morfometrie, DNA, ecologie en biogeografie op basis van fungaria, eigen veldwerk en materiaal verzameld door burgerwetenschappers. Danny behaalde zijn doctoraat aan de Harvard-universiteit in de VS en is momenteel verbonden aan de Universiteit Gent als gastprofessor en aan de Universiteit van Colorado te Boulder als postdoctoraal onderzoeker.

Meer over MDMU

Kon je er niet bij zijn? Geïnteresseerd in meer? Je kan Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd op allerlei manieren kijken en luisteren.

Alles bekijken

Organisatie: deBuren, MO* en Curieus.