Nacht van de Geschiedenis 2023 | Oude werken, jonge schrijvers

Schrijfresidenten dragen voor in het Rijksmuseum

Achttien jonge Vlaamse en Nederlandse woordkunstenaars laten zich bij het thema ‘Eureka?’ inspireren door 17e-eeuwse artefacten uit het Amsterdamse Rijksmuseum. 

Jong Vlaams en Nederlands schrijftalent leidt je tijdens de Nacht van de Geschiedenis rond in het Rijksmuseum met nieuwe teksten over oude werken. De 18 schrijfresidenten van deBuren buigen zich over de objecten in de zalen van de vroege 17de eeuw en speuren naar Eureka-momenten, nieuwe inzichten of innovatie. Vanuit die invalshoek brengen ze de werken in korte verhalen, gedichten of essays in de eigen artistieke taal tot spreken. 

De schrijfresidenten 2023 zijn: Benjamin De Roover, Daniëlle Zawadi, David Weel, Esmé van den Boom, Femke Zwiep, Flora Kenza Nacer, Francesca Birlogeanu, Gidi Pols, Jalil Sultani, Jordy Spyt, Ka(a)te Dejonckheere, Leonore Spee, Maite Vanthournout, Merel van Slobbe, Oumaima Belkhdar, Pieter Van de Walle, Sara Mertens en Zindzi Tillot   

Naast het optreden in het Rijksmuseum, bundelen we de 18 teksten in een publicatie die wordt uitgedeeld aan de bezoekers van de Nacht van de geschiedenis, en kun je alles lezen en beluisteren op de website van deBuren, op www.de-lage-landen.com en in Franse en Engelse vertaling op www.les-plats-pays.com en www.the-low-countries.com 

 Meer van deze makers? Kom dan op zaterdag 21 oktober naar Alle 18 goed!

[Foto: Nacht van de Geschiedenis 2022]

deBuren gaat sinds 2012 iedere zomer met een groep aanstormend schrijftalent uit de Lage Landen naar Parijs. Twee weken verblijven ze daar om over de grenzen heen elkaars werk en ideëen te leren kennen en aan nieuw materiaal te werken.  

Voor het zesde jaar op rij werkt deBuren onder de titel ‘Oude werken, jonge schrijvers’ samen met het Rijksmuseum rond de opdrachttekst voor de schrijfresidenten. De lichting van 2023 kreeg de zalen met vroege 17de-eeuwse objecten toevertrouwd. De bezoekers van de Nacht van de Geschiedenis kunnen live op zaal de voordrachten van de schrijfresidenten beluisteren. 

Wij geven dit jaar een draai aan het thema Eureka! van de Maand van de Geschiedenis, en vervangen het uitroepteken door een vraagteken. We daagden de jonge Vlaamse en Nederlandse schrijftalenten uit een artefact te kiezen, op zoek te gaan naar aanwijzingen van nieuwe inzichten of innovatie en vanuit die invalshoek het oude werk tot spreken te brengen in de eigen artistieke taal. Het resultaat zijn korte, krachtige, eigenzinnige teksten, van poëzie tot proza, van audio- tot beeldverhaal. 

Rijksmuseum in samenwerking met Vlaams-Nederlands Huis deBuren, de Black Achievement Month, het Huygens Instituut en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies.