Mediacafé | ‘De Belg’: hoever reikt de macht van Christian Van Thillo?

DPG en de pluriformiteit van journalistiek in de Lage Landen

Eind januari verscheen De Belg. Christian Van Thillo, de mediakoning van de Lage Landen. Het nieuwe boek van onderzoeksjournalist Mark Koster deed meteen flink wat stof opwaaien. Gaat de invloed van de man achter DPG Media echt zó ver?

Christian Van Thillo is veruit de grootste mediaondernemer van de Lage Landen. Via DPG Media zwaait hij de scepter over tientallen kranten en tijdschriften, radio- en televisiezenders en onlinemerken. In Vlaanderen bezit DPG Het Laatste NieuwsDe Morgen, een aantal tijdschriften en de commerciële televisiezender VTM. In Nederland behoren de VolkskrantADHet ParoolTrouwNU.nlQmusicLibelleMargriet en zeven regionale kranten tot het Van Thillo-imperium. In december 2023 nam DPG ook RTL Nederland over.

De Belg wordt aangekondigd als een boek “over de schaduwmacht in Nederland en België. Een epos over een rijkeluiszoon die via machinaties een miljardenbedrijf kon opbouwen en nu mede bepaalt wat u moet vinden en hoe u zich moet gedragen.” We gaan in discussie over de bevindingen in het boek. Zijn Christian Van Thillo en DPG echt een bedreiging voor pluriformiteit en journalistieke onafhankelijkheid?

Mark Koster geeft een toelichting op het boek waar hij ruim twee jaar aan werkte. Vervolgens gaat hij onder leiding van Piet Depuydt (journalist bij De Tijd) in discussie met o.a. Jan ’t Hart (adjunct-hoofdredacteur Holland Media Combinatie/Mediahuis) en prof. dr. Hanne Vandenberghe (Centre for Journalism Studies, UGent).

Podcast

Met steun van de door deBuren gecoördineerde Vlaams-Nederlandse Journalistenbeurs maakten Mark Koster en Wendy Beenakker een podcastreeks over DPG en Christian Van Thillo. Vanaf 7 februari te beluisteren via BNR Nieuwsradio.

In de media

Over de sprekers

(c) Bob Bronshoff

Mark Koster is onderzoeksjournalist en mediacriticus. Hij is medeoprichter van Follow the Money. Eerder schreef hij het succesvolle De Mol. De machtigste mediafamilie van Nederland. Hij werkte eerder voor o.a. Quote, Het Financieele Dagblad, Nieuwe Revu en ThePostOnline.

Jan ´t Hart is adjunct-hoofdredacteur bij Holland Media Combinatie/Mediahuis. Daaronder vallen het Noordhollands Dagblad, Haarlems dagblad, IJmuider Courant, De Gooi- en Eemlander, Leidsch Dagblad. Eerder werkte hij voor o.a. Het Parool, De Volkskrant en het AD.

Hanne Vandenberghe is sinds 2021 gastprofessor aan de Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen binnen het Departement Communicatiewetenschappen aan de Universiteit Gent. Samen met Prof. Karin Raeymaeckers (Universiteit Gent) en Prof. Frédéric Antoine (UCL) was ze verantwoordelijk voor de dataverzameling voor België binnen het pilootproject Euromedia Ownership Monitor (EurOMo) (2021-2022) over de transparantie van media-eigendomsstructuren. Haar onderzoeksinteresses omvatten o.a. media- en communicatiebeleid, implicaties van (nieuws)diversiteit op democratie, narratieve journalistiek en ethische aspecten van professionele journalistiek.

Piet Depuydt is redacteur Weekend bij De Tijd. Eerder was hij hoofdredacteur van Trends, richtte het magazine Bizz op en schreef enkele spraakmakende boeken. Na een tussenstop bij het Nederlandse NRC Handelsblad ging hij aan de slag bij De Tijd. Piet studeerde politieke wetenschappen in Gent en bedrijfseconomie in Leuven.