Cultural Connections

Masterclass met Remy Harrewijn (Chateau Amsterdam) en Dimitri van Roy (Brussels Beer Project)

DEZE MASTERCLASS WORDT VERPLAATST NAAR HET NAJAAR

Speciale voorzomerse duo-masterclass met Remy Harrewijn van Urban Winery Chateau Amsterdam en Dimitri Van Roy van Brussels Beer Project over hoe duurzame business gericht op het activeren van de lokale economie voor een winstgevend bedrijf kan zorgen door te denken middels nieuwe verdienmodellen.


Binnen de opleiding Leiderschap in Cultuur (LinC) voorziet deBuren drie masterclasses van inspirerende figuren uit het bedrijfsleven die een band hebben met cultuur. Waar de culturele sector over het algemeen met enige reserve naar het commerciële landschap kijkt, vraagt een turbulent subsidielandschap waarin de kraan steeds strakker dicht gedraaid wordt om creatief om te gaan met vergaren van nieuwe inkomsten.

Deze laatste sessie voor de zomer speelt daarop in. In deze duo-masterclass spreken we met Remy Harrewijn, CEO van Chateau Amsterdam, en Dimitri Van Roy die aan de wieg stond van Brussel Beer Project. Met hun stad als vertrekpunt en als belangrijke bron voor inspiratie bouwen ze samen aan de bedrijvigheid van de toekomst, gesteund en gevoed door een bevlogen gemeenschap en met een sterk oog voor de lokale economie en duurzaamheid.

Chateau Amsterdam is de eerste urban winery in Nederland en de grootste van Europa. Opgericht door vader en zoon in 2017 en gevestigd in Amsterdam Noord. Chateau Amsterdam maakt wijn met druiven uit Europa midden in de stad. Wat als een avontuur begon, is nu uitgegroeid tot een snelgroeiend merk en bedrijf met circa 30 mensen in dienst dat sinds 2022 een nieuw pand in Amsterdam Noord heeft weten te bemachtigen waar een wijnmakerij, restaurant, tasting room en (web)shop samenkomen.

Brussel Beer Project is niet zomaar een brouwerij, maar een bierproject dat ondersteund wordt door een community van meer dan 5000 crowdfunders en dat zich richt op samenwerking, experiment en positieve impact. Zo maakten zij het eerste bier ooit op basis van gerecycleerd brood. Dimitri Van Roy stond aan het begin van Brussels Beer Project dat hij heeft helpen groeien van 5 naar 40 werknemers.

Remy (1982) groeide op in bourgondisch Zuid-Limburg en voltooide in 2006 zijn masteropleiding aan de Kunstacademie in Utrecht. Het ondernemen lag hem al vroeg aan het hart en hij richtte direct na zijn studie communicatiebureau Festina Lente op, wat hij 10 jaar lang leidde. Met veel liefde en passie bracht hij merken tot leven, maar hij droomde er ook van om te werken in de wijnbusiness. Deze ambitie deelde hij met zijn vader Jos, die al eerder ervaring had opgedaan in de wijnbranche. De twee besloten de loods waarin Remy zijn bureau huisvestte in 2017 deels om te bouwen naar wijnmakerij. Hij zocht financiering en kennis bijeen via vrienden en investeerde in de eerste tanks en druiven uit Europa. En de eerste urban winery van Nederland werd een feit: Chateau Amsterdam maakt wijn met druiven uit Europa, midden in de stad. Wat als een avontuur begon, is nu uitgegroeid tot een snelgroeiend merk en bedrijf met circa 30 mensen in dienst, onze wijn wordt verkocht bij meerdere retailers, horeca en vanuit eigen kanalen. In 2022 betraden we een nieuw pand in Amsterdam Noord met een eigen wijnmakerij, restaurant, tasting room en (web)shop.  “Wijn heeft de magische kracht om mensen te verbinden.” aldus Remy. En met Chateau Amsterdam hoopt hij dat nog veel te mogen doen. Remy woont samen met Alice met wie hij sinds april 2022 een dochtertje heeft. 

Alles bekijken

Brussels Beer Project staat sinds 2013 garant voor innovatieve Brusselse bieren zoals Delta IPA, Juice Junkie & Babylone. Vandaag ondersteunt door een community van meer dan 5000 crowdfunders focust het project op samenwerking, experimentatie & positieve impact.  Dimitri Van Roy heeft als gecertificieerd bierkenner en creatieve duizendpoot BBP helpen groeien van 5 naar 40 werknemers. Dit onder andere als organisator van hun bierfestival Wanderlust, verantwoordelijke voor interne bieropleidingen en als kruisbestuiver tussen de verschillende teams.

Alles bekijken

Tickets kosten 15 euro. Wie het event niet fysiek kan bijwonen, kan zich aanmelden voor de livestream (5 euro).


Leiderschap in Cultuur is een Vlaams-Nederlandse opleiding die één jaar duurt en waarvoor zowel uit Vlaanderen als uit Nederland telkens tien veelbelovende leidinggevenden worden geselecteerd uit de culturele sector. Het is een samenwerking tussen Cultuurloket, deBuren, Universiteit Antwerpen en Universiteit Utrecht. Als onderdeel van dit traject organiseren we zogenoemde 'Cultural Connections'. In de praktijk zijn dit sessies gegeven door leiders uit de profit sector, waarvan we geloven dat ze boeiende inzichten kunnen delen die betekenisvol zijn voor de culturele sector. Elke sessie gaat over deelaspecten van leiderschap.