Literatuur in de Klas 2023

nascholingsdag voor middelbareschooldocenten Nederlands

Dit najaar organiseren deBuren en De Reactor voor de zevende keer een nascholingsdag voor middelbareschooldocenten Nederlands. De Dag van de Literatuurkritiek vervelt tot Literatuur in de Klas en stelt dit jaar de centrale vraag hoe je emoties bespreekbaar maakt in het literatuuronderwijs. 

 

Tijdens Literatuur in de Klas maak je kennis met boeiende schrijvers, academici en literatuurcritici uit Vlaanderen en Nederland. Zij reflecteren op de onderwijspraktijk en reiken concrete lesmethoden aan voor in de les Nederlands. Als docent keer je huiswaarts met tal van ideeën, nieuwe kennissen en handige lesbrieven! 
 
Dit jaar zullen we scherpstellen op het thema gevoelens en taal. Communiceren over gevoelens is een belangrijke vaardigheid in alle takken van het leven. Hoe kun je leerlingen helpen om hiervoor een taal te ontwikkelen? Hoe begeleid je hen bijvoorbeeld om zelf een slam te schrijven en in welke romans staat het uiten van gevoelens centraal?   

 

We organiseren deze nascholingsdag tijdens de Week van het Nederlands, een week vol activiteiten rond taal. Ambassadeurs Esohe Weyden en Pete Wu tekenen alvast present tijdens Literatuur in de Klas en brengen er een performance die zij samen schreven over de zoektocht naar emotie in het Nederlands. De andere sprekers worden bekendgemaakt in mei! 
 
Voor de eerste keer zullen we dit jaar ook de prijs voor de Jonge Recensent uitreiken. Ontdek hier hoe je met je klas mee kunt doen! 
 

Tickets kosten €195 voor docenten, €20 voor studenten of critici van De Reactor. Koffie, thee, koekjes, lunch en een borrel achteraf zijn inbegrepen.