Literatuur in de Klas 2023

nascholingsdag voor middelbareschooldocenten Nederlands

Dit najaar organiseren deBuren en De Reactor voor de zevende keer een nascholingsdag voor middelbareschooldocenten Nederlands. De Dag van de Literatuurkritiek vervelt tot Literatuur in de Klas en stelt dit jaar de centrale vraag hoe je emoties bespreekbaar maakt in het literatuuronderwijs. 

 

Tijdens Literatuur in de Klas maak je kennis met boeiende schrijvers, academici en literatuurcritici uit Vlaanderen en Nederland. Zij reflecteren op de onderwijspraktijk en reiken concrete lesmethoden aan voor in de les Nederlands. Als docent keer je huiswaarts met tal van ideeën, nieuwe kennissen en handige lesbrieven! 
 
Tekenen alvast present op 3 oktober in Amsterdam: poëziepopicoon Ellen Deckwitz, onderzoeker Marloes Schrijvers, neerlandicus Sven Vitse, woordkunstenaar Hind Eljadid, auteur Aya Sabi en theatermaker Imre Besanger.

De sprekers brengen elk een statement waarin ze zich de vraag stellen hoe literatuuronderwijs kan helpen met het verwoorden van gevoelens. Tijdens workshops later op de dag gaan ze daar dieper op in en krijg je concrete lesmethoden aangereikt voor in je les. Hoe kun je leerlingen bijvoorbeeld helpen om taal te geven aan hun emoties; hoe gebruik je poëzie om hen te begeesteren; hoe begeleid je hen om zelf een slam te schrijven en hoe wordt het gevoelsleven veruitwendigd in hedendaagse romans?

Zullen ook van de partij zijn: de ambassadeurs van de Week van het Nederlands Pete Wu en Esohe Weyden. Zij brengen de performance waarmee ze tijdens de Week van het Nederlands langs middelbare scholen zullen toeren. De presentatie ligt opnieuw in de handen van Willem Bongers-Dek.


 Voor de eerste keer zullen we dit jaar ook de prijs voor de Jonge Recensent uitreiken.
 

Tickets kosten €195 voor docenten, €20 voor studenten of critici van De Reactor. Koffie, thee, koekjes, lunch en een borrel achteraf zijn inbegrepen.

Schrijf je ten laatste in op 29 september!

© Annemiek Mommers

Aya Sabi debuteerde in 2017 met de verhalenbundel Verkruimeld Land die genomineerd werd voor de OPZIJ literatuurprijs en de LangZullenWeLezen-trofee. In 2018 ging zij met deBuren mee op Schrijfresidentie. Ze schreef columns voor verschillende media en werkte aan een aantal journalistieke stukken. Ook staat ze graag op het podium. In 2022 verscheen haar romandebuut Half leven.

Alles bekijken
© Merlijn Doomernik

Ellen Deckwitz (1982) is het feestbeest van de Nederlandse letteren. Ze won een huifkar vol prijzen, schreef voor De Morgen, is Nederlands Kampioen Poetry Slam en onvermoeibaai poëzie-evangelist.

Lerarenopleider Nederlands

Marloes Schrijvers is lerarenopleider Nederlands aan de Hogeschool Rotterdam. Na haar studies communicatiewetenschap, jeugdliteratuurwetenschap en het behalen van haar bevoegdheid als docent Nederlands deed zij promotieonderzoek aan de Universiteit van Amsterdam. Ze ontwikkelde een dialogische literatuurdidactiek bij korte verhalen die het zelfinzicht en sociaal inzicht van leerlingen kan bevorderen. Als lerarenopleider richt ze zich met name op fictieonderwijs en vakdidactiek, en doet ze onderzoek naar (het ontwikkelen van) de leesmotivatie en literaire competentie van aankomende leraren Nederlands.

Historicus en theatermaker

Imre Besanger (1981) is historicus en theatermaker. Na zijn studie geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam richtte hij Theater Kwast op. Als artistiek leider heeft hij zich ten doel gesteld met het theatergezelschap Nederlandstalig renaissance- en baroktoneel nadrukkelijk terug te brengen op de Nederlandse podia. Sinds 2018 heeft Theater Kwast in Amsterdam de eeuwenoude theatertraditie om met nieuwjaar Vondels Gijsbreght van Aemstel op te voeren nieuw leven ingeblazen. Met Vondel was een Vrouw brachten ze vanaf 2020 toneelschrijvende vrouwen uit de 17e en 18e eeuw terug voor het voetlicht.

Docent moderne Nederlandse letterkunde

Sven Vitse (1981) is docent moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Samen met Hans Demeyer publiceerde hij Affectieve crisis, literair herstel, een studie over het proza van de Nederlandse en Vlaamse millennialgeneratie.

© David Degelin

Hind Eljadid is een Antwerpse woordkunstenaar en schrijver. Voor haar performatieve woordkunst won ze verschillende awards waaronder de VanDale spoken award in 2017, de BILL-award in 2018, de emancipatieprijs van VOEM in 2019, de El Hizrja literatuurprijs in 2020, ... Ze schreef in 2021 met haar debuut 'KRUIMELDIEF' het leven van haar en haar zus neer. Met haar kritische gedachtegang verovert ze woord per woord de literaire wereld. Haar platform Slam Aleikum  biedt podium aan woordkunstenaars, rappers, storytellers, comedians, ... De line-up wordt veelal gevolgd door de open mic waarbij ook beginnende kunstenaars podium krijgen. Ze organiseerde in 2021 en 2022 het Belgisch kampioenschap Slam Poetry en doet dit nog eens in 2023.