Leesclub met Jan Vantoortelboom

In een klein gezelschap keren we ‘Mauk’ binnenstebuiten

In een klein gezelschap keren we het boek Mauk binnenstebuiten, waarvoor Jan Vantoortelboom de Boekenbon Literatuurprijs won. We vertellen wat ons het meest is bijgebleven en stellen aan de auteur vragen over symboliek, inspiratie en werkwijze.

Mauk is oud en ziek en ligt in een bed bij het raam. Hij leeft in zijn herinneringen: hij was een kind dat de kleur van de achtergrond aannam, totdat zijn moeder tot bloedens toe wordt verwond. Het is te veel om te bevatten. Op dat moment overmeestert Henri, de grote moedige broer die hij altijd wenste, zijn gedachten. Henri beschermt hem, niet tegen het geweld van een dreigende buitenwereld, maar tegen dat van zijn tirannieke vader. Als Mauk op twaalfjarige leeftijd geconfronteerd wordt met een tragedie is Henri de enige die hem kan helpen. 

Mauk is het verhaal van een getraumatiseerd kind dat zich niet kan weren tegen de demonen van zijn vader, maar er door zijn vervormde verbeelding toch in slaagt zich staande te houden. 

‘Veel speelt zich in deze geraffineerde roman juist tussen de regels af, waarbij de gebeurtenissen zich openbaren in de rijke beeldtaal die minstens zo beklijvend is als het verhaal zelf.’

Juryrapport van de Boekenbon Literatuurprijs 

Ticket inclusief boek (verzending inbegrepen): €25 
Ticket voor oud-schrijfresidenten (boek + verzending inbegrepen): €10 
Ticket (zonder boek): €5 

© Fjoder C. Buis

Jan Vantoortelboom is geboren te Torhout (1975) en groeide op in Elverdinge, West-Vlaanderen. Hij is auteur, columnist, docent en eigenaar van www.schrijfvrijer.nl.  Hij begeleidt tientallen (soms reeds gepubliceerde) schrijvers uit zowel België als Nederland. Ook geeft Jan workshops en masterclasses voor zowel beginners als gevorderden in zijn schrijfhuis in de Zeeuwse polders. Zijn meest recente roman, Mauk, won de Boekenbon Literatuurprijs 2023. Ook zijn andere romans vielen in de prijzen. Zijn debuut, De verzonken jongen, won de allereerste Bronzen Uil in 2011 en de prijs Letterkunde West-Vlaanderen 2012 , Meester Mitraillette werd verkozen tot boek van de maand bij De Wereld Draait Door in februari 2014 en De man die haast had won de Zeeuwse Boekenprijs in 2015.