deBuren Boekt

Leesclub met Alara Adilow

In een klein gezelschap keren we ‘Mythen en stoplichten’ binnenstebuiten

In een klein gezelschap keren we Mythen en stoplichten binnenstebuiten, vertellen we wat ons het meest is bijgebleven en stellen we aan de auteur vragen over symboliek, inspiratie en werkwijze.  

Alara Adilow is een Nederlandse dichter van Somalische afkomst. Ze schreef met haar dichtbundel Mythen en stoplichten een van de opvallendste debuten van de afgelopen jaren. Ze won voor de bundel de Herman de Coninckprijs en de C. Buddingh’-prijs 2023. Bij deBuren Boekt delen we onze favoriete gedichten met elkaar en vertelt Alara Adilow meer over de thema’s en keuzes in haar werk. 

‘Via het groteske, grove, lyrische, juist via mythen, het bijgeloof, de religie, maar ook via beelden uit haar jeugd kan Adilow zich verhouden tot haar queerness, de worsteling met haar transitie, religie, de breuk met haar moeder, haar verlangens, seksuele fantasieën, drugs, zonder ook maar een moment de omgeving uit het oog te verliezen.’ – Juryrapport C. Buddingh’-prijs 
 
‘Als het lichaam niet in de taal past, pas je de taal aan – die simpele en effectieve omkering zie ik in Mythen en stoplichten terug.’ ****  – Obe Alkema in NRC  
 

© Erik Bolding

Alara Adilow (1988) is dichter en auteur van Somalische afkomst, en is momenteel woonachtig te Antwerpen. In 2019 haalde ze de finale van het NK Poetry Slam en in 2020 maakte ze deel uit van het NOORDWOORD-Talent-traject. Ze was gastschrijver bij tijdschrift nY in 2021, en publiceerde poëzie in Dietsche Warande en Belfort, De Gids, Sample Kanon, De Revisor, Tirade en Poëziekrant, en op Oote-oote, DIG en De Optimist. In april 2022 verscheen haar debuutbundel Mythen en stoplichten bij uitgeverij Prometheus.  

Mythen en stoplichten werd bekroond met de Herman de Coninckprijs 2023, de belangrijkste Vlaamse poëzieprijs en de C. Buddingh’- prijs 2023, voor het beste poëziedebuut van het jaar.

  • Ticket inclusief boek (verzending inbegrepen): €25

  • Ticket voor oud-schrijfresidenten (boek + verzending inbegrepen): €10

  • Ticket (zonder boek): €5

Meer over deBuren Boekt