Mediacafé

De Staat van de Onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen

Met o.a. Thomas Muntz, Michaël Opgenhaffen, Alexander Pleijter, Katia Segers en Débora Votquenne.

Samen met de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) organiseren we een Mediacafé over de resultaten van het onderzoek naar De Staat van de Onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen. Een Vlaams-Nederlands panel gaat in discussie en Vlaams minister van Media Benjamin Dalle reageert op de uitkomsten van het onderzoek.

Het onderzoek is uitgevoerd door Alexander Pleijter en Michaël Opgenhaffen, verbonden aan respectievelijk de Universiteit Leiden en de KU Leuven. Alexander verzorgt een inleiding over de staat van de onderzoeksjournalistiek in Nederland en zal in zijn betoog met name ingaan op de rol van de overheid bij het stimuleren van de onderzoeksjournalistiek. Michaël zal de uitkomsten bespreken met een panel afkomstig uit politiek en media.

De avond wordt afgesloten met een slotwoord van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle. Hij zal reageren op de uitkomsten van het onderzoek. 

Lees hier alvast het rapport, dat werd gepubliceerd op 21 april 2023.

Hoe is het gesteld met de onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen? Waar zitten de belangrijkste verschillen? En wat kunnen deze twee landen van elkaar leren? Hierover gaan we in gesprek met onderstaande gasten.

Sprekers onder anderen:

Thomas Muntz is hoofdredacteur van Investico en doceert in de jaarlijkse masterclass onderzoeksjournalistiek. Voor Investico schreef hij de afgelopen tien jaar over onder meer energie en klimaat(scepsis), privatisering van het onderwijs en handel in schulden. Voor onderzoek naar robotrechter e-court won hij samen met collega’s de Jacques van Veen-prijs 2019.

Ides Debruyne is medeoprichter en directeur (sinds 11 september 2001) van Journalismfund Europe, een onafhankelijke non-profitorganisatie die in 1998 werd opgericht met als doel onafhankelijke onderzoeksjournalistiek in Europa te stimuleren. Ides is tevens medeoprichter van de Nederlands-Vlaamse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) en de vzw SciMingo.

Griet Plets is chef van De Standaard Weekblad, het weekendmagazine van Vlaams dagblad De Standaard. Ze begon haar loopbaan op de cultuurredactie van de krant, stapte enkele jaren later naar de weekendploeg over en werd vervolgens schrijvend redacteur bij het Weekblad, waar ze inmiddels de redactie leidt.

Prof. dr. Katia Segers is sinds 2014 Vlaams parlementslid voor Vooruit (voorheen sp.a) en lid van de Commissie voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media. Daarnaast is ze als professor aan de vakgroep Communicatiewetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Segers is directeur van het Centrum voor Media- en Cultuurstudies (CEMESO) en coördinator van het Kunstenplatform van de VUB.

Débora Votquenne werkt als journalist voor VRT-duidingsprogramma´s Terzake en Pano. Na haar studies Internationale Politiek (UAntwerpen) en Journalistiek (EHB) werkte ze vooral voor internationale zenders (RTE, SVT, BBC, npr, TF1, LCI, Euronews, YLE, Al Arabiya , MBC, … ) en verzorgde ze de audiovisuele producties van Europese instellingen. Bij de VRT werkte eerder mee aan verschillende radio 1-programma’s en aan het De Afspraak (Canvas).

Over de onderzoekers:

Michaël Opgenhaffen is hoofddocent digitale media en journalistiek aan het Instituut voor Mediastudies (IMS) van de KU Leuven en directeur van het masterprogramma journalistiek aan de campus in Antwerpen. Zijn onderzoek gaat over onder meer de relatie tussen journalistieke praktijk en digitale technologieën, nieuwsgebruik en -productie op sociale media, online desinformatie en factchecking en het gebruik van sociale media in (nieuws)organisaties.

Alexander Pleijter is expert in online journalistiek en factchecking. Hij onderzoekt de impact die nieuwe media hebben op de manier waarop journalisten werken en hoe nieuwe technologie de journalistiek beter kan maken. Ook is hij coördinator van Nieuwscheckers, het factcheckproject van de Universiteit Leiden.

De voorlopige resultaten van dit onderzoek zijn bekendgemaakt op de VVOJ conferentie in november 2022 en zijn te vinden op de website van de VVOJ. De definitieve resultaten en een analyse daarvan worden daar gepubliceerd op 21 april 2023.

Het onderzoek is mede tot stand gekomen met steun van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, Adessium Foundation en de Vlaamse Vereniging van Journalisten.