Broodje Kennis #4

Iedereen schermverslaafd?

Lunchlezing van filosoof Doortje Smithuijsen over ons digitale gedrag

GEANNULEERD

Tijdens deze lunchlezing houdt de Nederlandse filosofe Doortje Smithuijsen ons een spiegel voor over ons digitale gedrag. Hoe hoog is jouw schermtijd? Wat zegt dat over jou? Waarom kan je soms het gevoel hebben dat je telefoon gaat terwijl het niet zo is? En waarom wil je nooit meer de deur uit zonder stappenteller? Aan de hand van anekdotes, filmpjes, feiten en cijfers maakt Doortje je wegwijs door je eigen digitale gewoonten.

Met de digitalisering is het aanbod aan verslavingen enorm toegenomen. Van PlayStation tot appen, van stappenteller tot Instagram – werkelijk alles wat we online doen lijkt een sterk aantrekkende werking op ons te hebben. Vrijwel iedereen kijkt meer naar schermen dan hij, zij of hen zou willen; niemand kan nog zonder smartphone. Maar maakt dat ons allemaal meteen verslaafd?

Broodje Kennis

Voor deze reeks vraagt deBuren telkens een boeiende spreker uit Vlaanderen of Nederland nieuw licht te werpen op een onderwerp uit de actualiteit. Vaak is er een link met de aflevering van onze debatreeks Atelier Actua die de avond ervoor plaatsvindt. Geniet van een broodje en verrijk je lunchpauze met nieuwe inzichten aangedragen door wetenschappers, schrijvers, filosofen en andere gastsprekers.

Doortje Smithuijsen is filosoof, journalist en documentairemaker. Ze richt zich in haar werk vooral op de sociale en maatschappelijke gevolgen van digitalisering. Ze onderzoekt bijvoorbeeld onze afhankelijkheid aan telefoons en computers, de leefwereld van YouTubers en influencers, en de invloed van online cancelcultuur. Eerder maakte ze voor de VPRO de documentaires Mijn dochter de vlogger, Volg je me nog? en Sociaal Tribunaal. Ze schrijft geregeld artikelen voor De Volkskrant en Vrij Nederland, tweewekelijks verschijnt van haar een column in Trouw. In 2020 verscheen Doortjes eerste boek Gouden Bergen bij de Bezige Bij. In het najaar van 2022 verscheen haar tweede boek Iedereen verslaafd? waarin ze ons digitale gedrag analyseert.

Basisprijs | €10

Reductieprijs (-26/65+/ werkzoekenden) | €8

Inclusief broodje en drank

Organisatie: deBuren.