Literair podium

Brandgevaar! in Brussel

Met Tommy Wieringa, Tülin Erkan, Uschi Cop, Steff Geelen en Tialda Hoogeveen

De wereld staat in brand – of was dat altijd al zo? In ieder geval blijven schrijvers zoeken naar manieren om een antwoord te bieden op maatschappelijke veranderingen en eigen vraagstukken. Waar halen ze hun brandstof vandaan en raakt die soms op? 

In deze reeks ontmoeten Tommy Wieringa, Tülin Erkan, Uschi Cop, Steff Geelen en Tialda Hoogeveen elkaar voor het eerst. Ze brengen performances, voordrachten en gaan in gesprek met elkaar en moderator Johannes Lievens
 
Tommy Wieringa vertelt over zijn nieuwe roman Nirwana, waarin hij de Tweede Wereldoorlog een verband laat aangaan met de verbrandingstijd van nu. De Vlaamse Tülin Erkan debuteerde met het experimentele Honingeter en prijkte meteen op de shortlist van de Boon Literatuurprijs. Tialda Hoogeveen schrijft verhalen en gedichten. Zij is Kinderboekenambassadeur van Friesland en in het najaar verschijnt haar nieuwe jeugdroman Woorden van Timo. Uschi Cop en Steff Geelen publiceren in november 2023 beiden een chapbook bij Wintertuin en maakten daarvoor speciale performances. Uschi Cop brengt een existentiële monoloog over de illusie van het narratief en het innerlijke vuur van de schrijver, met een soundscape van Margot Timmermans. Steff Geelen werkte voor hun performance samen met beeldmaker Abel Enklaar en componist Marc Alberto om één van de verhalen uit hun chapbook tot leven te wekken 

Betaal wat je kan (en voor een ander) €10 

Betaal wat je kan | Suggestie basisprijs €7 

Betaal wat je kan | Suggestie reductieprijs €3 

Betaal wat je kan | Gratis 

Deze tournee is een samenwerking tussen vier partners uit alle hoeken van Vlaanderen en Nederland, die elkaar vonden in de missie een podium te geven aan aanstormend talent.

Meer over de gasten:
© Keke Keukelaar

Tommy Wieringa (1967) brak in 2005 door met de roman Joe Speedboot. Voor zijn roman Dit zijn de namen ontving hij de Libris Literatuurprijs, en De heilige Rita werd bekroond met de lezers- én de juryprijs van de BookSpot Literatuurprijs. Zijn werk wordt wereldwijd vertaald. Wieringa is vaste columnist bij NRC Handelsblad

© Wouter Van Vooren

Tülin Erkan (1988) groeide op in Oostende bij een Franstalige moeder en een Engelstalige grootmoeder. Haar zomers bracht ze door bij haar vader in Turkije. Wanneer mensen haar als half omschrijven, voelt ze zich vooral dubbel. Haar debuut Honingeter roept een verstilde sfeer op waarin moedertaal en vaderland elkaar overlappen tot het botst. Iedereen is in transit. Turkse folklore en klassieke mythologie versmelten tot een bevreemdend, surrealistisch kluwen.  

© Gaby Jongenelen

Uschi Cop (1988) is schrijver en literair curator. In 2014 verhuisde ze naar Brussel en werd ze verliefd op de stad. Een jaar later behaalde ze haar doctoraat in de taalpsychologie aan de UGent. Momenteel werkt ze als beleidsmedewerker voor het Departement Cultuur, Jeugd en Media. In 2018 werd ze geselecteerd voor de Parijse schrijfresidentie van deBuren en in 2019 voor de Lage Landen schrijfweek van Editio. Begin 2021 richtte ze Hyster-x op, een feministisch Belgisch schrijverscollectief voor vrouwen en non-binaire personen. Ze cureert literaire podia en teksten voor dit collectief en zoekt voortdurend naar nieuwe samenwerkingen. Uschi’s proza is zintuiglijk en scherp en belicht thema’s zoals klimaatverandering, rouw, feminisme, cultuur, kunst en intimiteit. Ze brengt regelmatig poëtische tekst op verschillende podia. Ze schreef reeds columns voor De Morgen en publiceerde korte verhalen en poëzie in onder andere Kluger Hans, Ons Erfdeel, Editio Magazine en Deus Ex Machina. Uschi zit in het talentontwikkelingstraject van Wintertuin. 
 

Alles bekijken
© Gaby Jongenelen

Steff Geelen (1995) is schrijver, theatermaker en performer met een achtergrond in sociologie. Hun werk is beeldend, ritualistisch en interdisciplinair en onderzoekt vaak een of meerdere van de volgende thema’s: metamorfose, mythologie, verlangen, controleverlies en ontheemding. Steff is coach en maker bij Poetry Circle Nowhere en als vaste maker aangesloten bij Likeminds. In 2020 werd hen samen met veertien andere (internationale) kunstenaars geselecteerd voor de 3Package Deal, een talentontwikkelingsbeurs van het Amsterdams Fonds voor de Kunsten. In 2021 maakte hen twee voorstellingen; Ring Ding Ding een audiovisuele installatie over het leven van voorwerpen voor Over Het IJ Festival en Mannish, een persoonlijk, filosofisch onderzoek naar de male gaze die in première ging tijdens het Amsterdam Fringe Festival. Hen schrijft poëzie, proza en essays en publiceerde eerder op Hard//Hoofd, De Optimist en in Kluger Hans. Steff zit in het talentontwikkelingstraject van Wintertuin. 

© Haye Bijlstra

Tialda Hoogeveen (1974) is schrijver en journalist en schrijft in verschillende genres voor zowel kinderen als volwassenen, in het Nederlands én in het Fries. In 2020 verscheen van haar het nog altijd actuele De geur van hooi dat aan de hand van het leven van een bijzondere boer het verhaal vertelt van honderd jaar landbouw in Europa. In december verschijnt haar eerste young adult Woorden van Timo. En as we speak leggen vormgever en illustrator de laatste hand aan haar kinderboek Oermensen, de wonderbaarlijk reis van aap tot mens, verhalende non-fictie over het ontstaan van de mens en een kennismaking de dertig eerdere mensensoorten. 

© Jurgen Delnaet

Johannes Lievens (°2001) is schrijver en theatermaker. Hij zoekt voortdurend naar manieren om nieuwe verhalen te leren kennen. Gesprekken spelen een belangrijke rol in zijn werk. Je vindt meer op www.johanneslievens.be