Botanische Bandieten op Festival van de Gelijkheid

Immersieve audioperformance van Birsen Uçar en Mina Etemad

Treed uit je lichaam en kruip in de cellen van een plant tijdens een interactieve audioperformance over de al dan niet bestaande grenzen tussen de mens en andere soorten. Ontketen een zachte revolutie die begint met je vingers in de bodem. Waar houd jij op en waar begint de natuur?

Botanische bandieten is een interactieve audioperformance van Birsen Uçar en Mina Etemad over de al dan niet bestaande grenzen tussen de mens en andere soorten. Tijdens Festival van de Gelijkheid strijkt de Botanische Bandieten met hun lab neer in de Blauwe Kamer in de Vooruit in Gent, waar ze je onderdompelen in de sensorische wereld van planten.

“Onze wortels kunnen muren breken, maar geen muren die niet al beschadigd waren. Wij halen uit elkaar wat de mens versteend heeft. Wij kunnen wat hard is zachter maken. Wij groeien waar niemand anders kan groeien en brengen meer leven met ons mee. Wij vreten de geschiedenis op en creëren ruimte voor iets nieuws.”

“Jullie ademen onze adem en wij die van jullie. Talrijke planten voeden jullie met hun lichaam en zorgen voor jullie lichaam. Velen van ons kunnen jullie met geur en vluchtige stofjes beter laten voelen. Onze bloemen geven jullie genot en staan vaak symbool voor jullie liefde. Alleen al naar ons bladgroen kijken werkt rustgevend, als balsem voor jullie ziel. En anderen van ons kunnen jullie geesten zodanig verruimen dat zelfs het oneindige heelal erin zou passen.”

Combiticket Festival van de Gelijkheid 2023 | €17 | €5 Uitpas kansentarief 
Festival van de Gelijkheid - DO | Dag 1 | €12 | €4 Uitpas kansentarief 
Festival van de Gelijkheid - VR | Dag 2 | €12 | €4 Uitpas kansentarief 
Festival van de Gelijkheid - ZA | Dag 3 | €12 | €4 Uitpas kansentarief

Speelmomenten (Blauwe Kamer in de Vooruit)

Donderdag 14.12 & Vrijdag 15.12
14:30
15:30
16:30
17:30
19:30

Zaterdag 16.12
13:30
14:30
15:30
16:30
17:30

Een plekje reserveren?

Voor Botanische Bandieten moet je op de dag zelf reserveren. We werken niet met online inschrijvingen maar je kan deelnemen door een pasje te vragen aan het onthaal voor het gewenste programmaonderdeel. Met dit pasje krijg je toegang tot de zaal. Wil of kan je toch niet deelnemen? Breng het pasje dan terug binnen zodat iemand anders jouw plaats kan innemen.

© Alexander Popelier

Muzikant en schrijver Birsen Uçar zingt bij Hydrogen Sea en schrijft songteksten voor o.a. Selah Sue en Geike. Ze studeerde Engelse Taal- en Letterkunde aan de Vrije Universiteit Brussel en scenarioschrijven aan het RITCS in Brussel. Ook is ze aspirant ecofilosoof. Ze onderzoekt hoe de mens zich heeft losgekoppeld van de natuur en pleit voor een betere voeling met meer-dan-menselijke wezens. Ze werkt aan haar debuutroman.

© Dorien Hein

Mina Etemad is journalist, podcastmaker en presentator van DOCS (NPO 2doc), een wekelijkse podcast met verdiepende verhalen over actuele onderwerpen. Ook is zij lid van de commissie audio van het NPO Fonds. In het verleden heeft Mina Etemad als redacteur gewerkt bij de VPRO-programma’s Nooit Meer Slapen en Mondo. Nu maakt ze verhalen over migratie, dierenrechten en kunst en cultuur. Mina Etemad studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en werkte als redacteur voor diverse nieuwsplatforms.

Organisatie: Curieus, deBuren en Oorzaken. Botanische Bandieten is een creatie van Birsen Uçar en Mina Etemad, een productie van deBuren en Oorzaken die zij in opdracht maakten voor Oorzaken Festival 2023