Literatuur in de Klas 2023

Wie wordt de Jonge Recensent van 2023?

Datum 17 april 2023
Alles over Literatuur in de Klas

Een mening verwoorden over literatuur, dat kunnen jouw leerlingen ook! In de aanloop naar Literatuur in de Klas 2023 gaan deBuren en De Reactor voor het eerst op zoek naar de Jonge Recensent van het jaar. En wie weet zit die wel bij jou in de klas.

Ga twee lesuren aan de slag met de lesbrief Hoe schrijf je een recensie’ van De Reactor, het Vlaams-Nederlandse platform voor literaire kritiek, en bezorg ons de drie beste recensies die jouw leerlingen schreven. Een jury van literatuurcritici buigt zich over de inzendingen en selecteert drie finalisten. Op 3 oktober maken zij tijdens Literatuur in de Klas de winnaar bekend.

 

Wat valt er te winnen?

  • De drie beste jonge recensenten en hun docenten Nederlands mogen gratis deelnemen aan Literatuur in de Klas op 3 oktober (als de docent al een kaartje kocht, dan wordt dat terugbetaald); daar wordt de winnaar op het podium bekendgemaakt door de juryvoorzitter.

  • Alle drie de laureaten verdienen eeuwige roem en een mooie foto om in te kaderen!

  • De winnende recensie mag voor de hele zaal gebracht worden en verschijnt op de websites van deBuren en De Reactor

  • De Jonge Recensent 2023 wint een bedrag van €500 voor de school, bijvoorbeeld om te besteden aan literatuur voor de schoolbibliotheek

 

Wat zijn de voorwaarden voor deelname?

  • Per school mogen maximaal 5 docenten Nederlands deelnemen; zij bezorgen ons de 3 beste recensies uit hun klas

  • De ingezonden recensies bedragen maximaal 500 woorden en gaan over een boek: alle genres komen in aanmerking; de tekst mag een oorspronkelijk Nederlands werk of een vertaling zijn

  • De scholier is tussen ca. 15 en 20 jaar oud op Literatuur in de Klas (3 oktober 2023)

  • Bezorg ons de recensies in aparte wordbestanden op ten laatste 16 juni 2023 via inzendingen@dereactor.org; je ontvangt binnen de 3 werkdagen een ontvangstbevestiging. Begin september laten we je weten of jouw (oud-)leerling kans maakt op de titel.


 

Hoe schrijf je een recensie?

Naar de lesbrief op dereactor.org >>