Nieuw Geluid

'Werkelijk duurzame oplossingen zijn verrassend eenvoudig'

door Britt Buseyne

Datum 13 januari 2023

Op vraag van Radio 1 blikken 9 kandidaten van Nieuw Geluid terug op de voor hen meest memorabele gebeurtenis van 2022. Hun columns waren tijdens de kerstvakantie te horen tijdens Het Jaar van Radio 1. Met kandidaat Britt Buseyne kijken we terug op klimaatverandering anno 2022.

We hebben het afgelopen jaar veel ruzie gemaakt over de verandering van ons klimaat. Elektrisch rijden is de toekomst, maar mijnbouw maakt onze natuur kapot. Wat duurzaam is volgens de ene, is greenwashing volgens de andere. Wat goed is voor de planeet, is dat niet altijd voor onze portemonnee. Activisten worden opstandiger, politici steeds minder ambitieus. De bezorgdheid rond ons voortbestaan stijgt, maar onze uitstoot evenzeer.

Volgens mij zal er weinig aan die situatie veranderen, zolang we thema's zoals uitstoot, biodiversiteit en vervuiling geïsoleerd blijven behandelen. Een loopneus, spierpijn en koorts behandel je toch ook als de griep en niet apart? Ook een griepkuur kan je in stukken verdelen. Maar dat is niet hetzelfde als de symptomen in isolatie bekijken. Ook de oorzaken van klimaatverandering zijn divers en onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door de onderlinge samenhang te negeren, schieten we aan lange termijnoplossingen voorbij. Een verzuilde aanpak maakt een duurzame oplossing niet makkelijker, maar net moeilijker.

Diep vanbinnen weten we allemaal dat het helemaal nergens op slaat om onze vliegschaamte af te kopen met een bos of twee per jaar. Dat seizoensgroenten waarschijnlijk duurzamer zijn dan avocado’s in december. Dat een extra warme trui minder energie verbruikt dan twee graden op de thermostaat. Je hebt geen groen label nodig om te weten dat kleding die je vaak kan dragen, duurzamer is dan de laatste trends. Over impulsaankopen en random Secret Santa geschenken, hoef ik volgens mij al niets meer te zeggen.

Werkelijk duurzame oplossingen zijn dus volgens mij dus niet complex en tegenstrijdig … maar net verrassend eenvoudig. Ze baseren zich niet op moeilijke berekeningen, maar vooral op logisch verstand. Minder op technologische innovaties, maar meer op menselijk gedrag. Van plukboerderijen tot wooncoöperaties. Van streekstroom tot openbare mobiliteit. Volgens mij liggen alle ingrediënten voor een duurzame toekomst binnen handbereik. We moeten ze alleen durven grijpen.

© Sarah Van Looy

Britt Buseyne is podcastmaker, columnist en aanjager rond duurzaamheid en impact ondernemen. In haar podcast Sustainababbels gaat ze met ondernemers in kritische dialoog over de manier waarop ze een positieve impact (zouden) kunnen maken. In haar werk legt ze de klemtoon graag op systeemdenken, ethiek en gedeelde verantwoordelijkheid.

Organisatie: deBuren & Radio 1