Connecting Emerging Literary Artists

Schrijvers gezocht voor internationaal talentontwikkelingstraject CELA

Datum 5 maart 2024
Alles over CELA

Dit jaar gaat de nieuwe editie van het Europese talentontwikkelingstraject CELA van start. Vlaams-Nederlands huis deBuren en internationaal literatuurhuis Passa Porta gaan daarvoor op zoek naar drie Vlaamse auteurs.

‘Connecting Emerging Literary Artists’ is een internationaal talentontwikkelingsproject met steun van het Creative Europe-programma van de EU. Het totale project duurt 4 jaar en verbindt opkomende literaire vertalers uit 11 Europese landen (10 talen) met opkomende auteurs uit diezelfde landen, door middel van masterclasses, proefvertalingen, mentoraten, presentaties en live ontmoetingen. CELA wil literaire makers uit kleinere taalmarkten gelijke kansen bieden om een internationale carrière op te bouwen, een internationaal publiek te bereiken en hun professionele vaardigheden verder te ontwikkelen. 
 
Voor de nieuwe, derde editie van CELA zoeken we drie opkomende schrijvers om van september 2024 tot december 2025 aan dit project deel te nemen.

Wat wij te bieden hebben:

 • De vertaling van een proeffragment van je recentste boek in negen Europese talen;

 • Publicatie van deze vertalingen op de CELA-website en andere Europese literaire platforms;

 • 2 internationale online masterclasses over relevante onderwerpen in verband met professionalisering;

 • Een mentoraat;

 • Een professionele communicatiekit bestaande uit een portretfoto en bio;

 • 1 live nationale teammeeting in Brussel;

 • 1 live projectweek (in Turijn, Italië, van 29 januari tot 2 februari 2025);

 • 1 bezoek aan een literatuurfestival van een van de deelnemende landen, om daar je proefvertaling voor te stellen samen met je vertaler;

 • Verbinding met een internationaal netwerk van meer dan 300 schrijvers, vertalers en literaire organisaties in Europa.

Wat we vragen:

 • Je bent een prozaschrijver (van fictie of literaire non-fictie) in het Nederlands

 • Je woont in België. Woon je in Nederland, meld je dan aan via Wintertuin;

 • Je publiceerde minimaal 1 en maximaal 3 prozawerken (fictie of non-fictie) bij een kwaliteitsvolle uitgeverij;

 • Je hebt schrijfvaardigheden, ervaring en expertise opgebouwd, bijvoorbeeld door het volgen van literatuur- of schrijfonderwijs;

 • Je uitgegeven werk is nog niet vertaald, of in maximaal 1 CELA-taal, dwz Spaans, Italiaans, Oekraïens, Pools, Servisch, Sloveens, Tsjechisch, Roemeens, Bulgaars;

 • Je bent bereid en in staat om prioriteit te geven aan je deelname aan dit project, je kunt tijd en (hoofd)ruimte vrijmaken om je te concentreren op de activiteiten en je bent in staat en bereid om te communiceren met partnerorganisaties en andere deelnemers (de gemeenschappelijke projecttaal is het Engels).

Voldoe je op dit moment nog niet aan deze criteria? In het najaar van 2025 zullen we een oproep lanceren voor nieuwe schrijvers binnen dit project. Abonneer je op de CELA-nieuwsbrief of die van Passa Porta of deBuren om hiervan op de hoogte te blijven.

Deelname aan dit project is gratis, maar niet vrijblijvend. CELA dekt de reis- en verblijfskosten voor de live-activiteiten.

Het hele CELA-project komt tot stand dankzij uitgebreide financieringsaanvragen en het toegewijde werk van alle betrokken partnerorganisaties:

Next Page Foundation (Bulgarije), Book Arsenal (Oekraïne), deBuren (België), Passa Porta (België), Scuola Holden (Italië), Krakow Festival Office (Polen), FILIT (Roemenië), KROKODIL (Servië), GOGA (Slovenië), Escuela de Escritores (Spanje), Czech Literary Centre (Tsjechische Republiek), Wintertuin (Nederland, ook projectcoördinator)

Elke organisatie selecteert schrijvers en vertalers om aan dit project deel te nemen. Dit komt neer op een internationaal netwerk van zo’n 132 literaire makers.

‘CELA bracht mij een Europees netwerk van schrijvers, vertalers en literaire professionals. Mijn kortverhalen werden vertaald in de deelnemende talen en verschillende vertalers zijn ondertussen in gesprek met uitgeverijen om mijn roman of dichtbundel uit te brengen.’

Carmien Michels, CELA-alumna

Interesse om deel te nemen? Aarzel dan niet en stel je nu kandidaat! 

Je sollicitatie moet bestaan uit 3 documenten: 

 1. Een relevant en actueel CV (max. 1 A4) met daarin ten minste: je volledige naam, contactgegevens, huidige woon- en werkplaats, en een overzicht van relevante informatie over je carrière, je publicaties, je optredens, je deelname aan andere talentontwikkelingstrajecten, je vaardigheden en je talenkennis. 

 2. Een motivatiebrief (max. 1 A4) waarin je uitlegt waarom je in aanmerking zou moeten komen als kandidaat voor CELA en wat je ermee hoopt te bereiken.  

 3. Een fragment uit je recentste boek (maximaal 2500 woorden), dat binnen het project kan dienen om je werk voor te stellen; 

Stuur je kandidatuur naar aline@deburen.eu met als onderwerp ‘Oproep CELA schrijver’ en voeg je documenten toe in pdf-formaat.  
 
Deadline: maandag 29 april 2024, 12.00

Een comité bestaande uit het projectteam, externe juryleden en CELA-alumni zal de kandidaten selecteren, rekening houdend met bovengenoemde criteria. CELA vindt inclusie belangrijk en streeft ernaar deelnemers te kiezen die representatief zijn voor onze diverse samenlevingen.

Als je vragen hebt, kijk dan op de CELA-website of neem contact op met aline@deburen.eu.

Let op: deBuren is niet verantwoordelijk voor de wijze waarop je je bestanden aanlevert. Iedereen die tussen 13 maart en donderdag 25 april om 12.00 inlevert, krijgt binnen de drie werkdagen een bericht waarin staat of het bestand in goede orde ontvangen is. Als dat niet het geval is, heb je uiterlijk tot de deadline van 29 april om 12.00 om je bestand correct aan te leveren.