DE OPDRACHT: Bewijs dat je geen robot bent.
In 1993 werd het internet voor het eerst toegankelijk voor particulieren: in Nederland werd XS4ALL opgericht, in België kaapte de KU Leuven de primeur van de eerste internetverbinding. Dat betekent dat jij, als kandidaat-schrijfresident, behoort tot de allereerste generatie die altijd internet heeft gekend. Wat in 1993 nog een zeldzaam goed was, is nu alomtegenwoordig, zeker sinds de opkomst van mobiel internet en de smartphone. Laat je inspireren door de verstrengeling tussen de online en offline wereld en ga in jouw artistieke taal aan de slag met het onderwerp, in een verhaal, (slam)gedicht, beeldverhaal, audiostuk, theatertekst, essay, journalistiek stuk of andere talige vorm waarin jij je uitdrukt.
Want dat je geen wereld zonder internet meemaakte, wil niet zeggen dat je dat niet in vraag stelt. Ben jij jouw data? Wat betekent het om altijd verbonden te kunnen zijn met iedereen en welke betekenissen hebben die banden? Welke digitale voetafdruk laat jij achter? Wie heeft er eigenlijk echt toegang tot het internet en wie maakt de regels? Hoe beïnvloeden sociale media ons politiek en maatschappelijk bewustzijn, ons engagement en onze taal? Wat met ons eigen vernuft als artificiële intelligentie het even goed (of beter) kan? En dan is er de fysieke realiteit van internet: ergens staan enorme servers te draaien, ergens worden grondstoffen gedolven om die digitale wereld mogelijk te maken. Hoe kijk jij daarnaar?
Tegelijk biedt het internet kansen om gelijkgestemden te ontmoeten, een andere kant van jezelf te ontdekken of je zelf heruit te vinden. Sommige tekstvormen bestaan bij uitstek of alleen maar dankzij het internet, denk aan instagrampoëzie, fan fiction, memes of een interactieve website als nobodyhere.com. En is er niet iets enorm romantisch aan het gegeven dat dit medium waar tekst en beeld regeren, volledig opgebouwd is uit nullen en enen?