Schrijfresidentie Parijs

Tips voor wie met deBuren naar Parijs wil om te schrijven

Datum 17 december 2020

Tot 20 februari 2023 kan je je kandidaat stellen om deel te nemen aan onze schrijfresidentie in Parijs. Klamme handen? De coördinatoren en de deelnemers van de schrijfresidentie 2017 geven je tips!

De deelnemers van 2017 met Gloria Wekker

"Twijfel nooit om je aan te melden: altijd doen! Wie weet, ben je tegen je verwachtingen in (zoals ik) zo'n vijf maanden later in Parijs." (Obe Alkema)

TIP 1: Neem de vrijheid om – binnen de formele richtlijnen van de oproep - een vorm, stijl, inhoud, medium te gebruiken die past bij jouw werk

TIP 2: Welke tekst kies je als ‘bewijs van schrijfvaardigheid’? Liever een nieuwe tekst waar je nog onzeker over bent, dan een 'perfecte' tekst van vijf jaar oud. De jury ziet graag waarmee je nu bezig bent en in welke richting je je ontwikkelt.

De residentie is een talentontwikkelingsproject, een kans om stappen te zetten als jonge maker. De jury kijkt naar de kwaliteit van de inzending, maar die kwaliteit hangt samen met een eigen stem, met groeipotentieel en met zelfinzicht dat in de schrijfambities die geformuleerd worden. Ook wie nog nooit een tekst publiceerde komt in aanmerking.

"Durf creatief en literair te zijn in je motivatiebrief! Een motivatiebrief voor de schrijfresidentie is geen opsommend CV: het is een op zich staande literaire tekst." (Steffie Van Neste)

TIP 3: Laat je tekst nalezen voor je je aanmelding doorstuurt. Die ene tikfout waar je al honderd keer overheen las, haalt een tweede lezer er zo uit. En is het fantastische idee in je motivatiebrief ook voor iemand anders begrijpelijk opgeschreven?

TIP 4: Maak in je motivatiebrief duidelijk waarom de residentie voor jou als schrijver belangrijk is. Dat kan een concreet project zijn, maar er kan evengoed een abstractere reden zijn waarom die twee weken in Parijs met schrijvende generatiegenoten specifiek voor jou een meerwaarde vormen.

"Natuurlijk kun je je schrijfplannen in Parijs volledig omgooien, maar het heeft mij veel opgeleverd om van tevoren te weten welke richting ik op wilde." (Anne Schepers)

TIP 5: Denk voorbij de clichés: jazeker, is Parijs de stad van romantiek en flaneren, maar welk verhaal of welke invalshoek heb jij daar specifiek aan toe te voegen? De onderwerpen en thema’s die deze Europese grootstad te bieden heeft aan een jonge maker zijn eindeloos. Wat past bij jouw zoektocht, fascinaties of dromen?

GOED OM TE WETEN | Aarzel je of jij wel in het vakje ‘schrijver’ past? Weet dat we het woord ‘schrijver’ breed interpreteren: van proza tot spoken word, van theatermakers tot journalistiek, maar ook essayisten, stripauteurs, radiomakers, slammers, dichters … De residentie staat open voor mensen die willen werken vanuit verschillende achtergronden, verhalen en media.

Stelde je je eerder kandidaat en werd je toen niet geselecteerd? Laat dat je vooral niet tegenhouden om opnieuw aan te melden, er gaan ieder jaar makers mee die zich al vaker kandidaat stelden.

"Je moet de residentie eigenzinnig inkleden, doen wat jij nodig vindt als schrijver, het is de enige manier om tot eigenzinnig, spannend zinvol werk te komen." (Julie Cafmeyer)

Meer informatie over de Schrijfresidentie van deBuren

Alles bekijken