Het Rode Oor

Oproep Het Rode Oor 2023

Datum 14 februari 2023

Voor de zevende keer organiseert deBuren samen met Stichting Nieuwe Helden, De Nieuwe Liefde, Hard//hoofd en The Writer's Guide (to the Galaxy) de erotische schrijfwedstrijd Het Rode Oor, de jaarlijkse zoektocht in Vlaanderen en Nederland naar de beste erotische verhalen om naar te luisteren. De opdracht? Kies een zoekertje en schrijf een prikkelend, literair, erotisch kortverhaal.

Zoekertje zoekt schrijver!

Iedereen kent ze wel: advertenties of berichtjes waarin iemand op zoek is naar een persoon die ze in de metro, een koffiebar of zomaar op straat hebben gezien, maar niet hebben durven aanspreken. Of briefjes op het prikbord in je plaatselijke supermarkt waarin iemand op zoek is naar een nieuwe thuis voor hun pannenkoekenplantstekje. Wat gebeurt er wanneer het gezochte wordt gevonden en deze mensen elkaar ontmoeten? Ter inspiratie hebben we een aantal zoekertjes bedacht waarvan je er één als basis mag gebruiken voor het schrijven van een kortverhaal. Maar uiteraard mag je ook zelf een eigen zoekertje verzinnen. Het is aan jou om te beslissen of je wil schrijven over een uiteindelijke ontmoeting of juist wil bedenken wat eraan voorafging. Je mag ook elementen uit een zoekertje gebruiken of het zijdelings laten terugkomen in het verhaal.

 • — Je tekst mag maximaal 800 woorden tellen.

 • —Je tekst is nieuw en Nederlandstalig.

 • — Seks mag, maar hoeft niet.

 • — Je verhaal moet geschikt zijn om als luisterverhaal te brengen en op te nemen.

 • — De jury let op het literaire en prikkelende gehalte van je tekst, en een originele invulling.

 • — Meer informatie over de spelregels vind je onderaan de pagina.

Stuur je tekst als worddocument naar debbie@deburen.eu vóór maandag 17 april 2023 (09:00). Graag met de volgende gegevens: naam (of pseudoniem), e-mailadres en gsm-nummer.

Zoekertjes

Kiss & Ride | Rode sjaal, wilde krullen, onvergetelijke ogen: op perron 3 vroeg je mij de tijd, sindsdien tikt mijn hart dubbel zo snel. Zetten we volgende dinsdag onze klok gelijk? Zelfde perron, blauwe sjaal.

Briefje op een lantaarnpaal bij het Centraal Station | Vrijdagmiddag 16:15. Er waren hier in deze straat werken en jij was één van de verkeersregelaars. De koplampen van mijn Biro schenen in jouw ogen. Je had een Adidas-trainingsbroek aan met daarop een oranje fluohesje, je collega’s droegen gele.  Je had een wat schorre stem, en je verwittigde me over een omleiding. Je gaf me advies hoe ik het snelste thuis kon komen. Bij het horen van je stem wist ik het gelijk: wij vullen elkaar aan. Nu ben ik de dag erna langs gereden om je weer te zien, maar de werken waren gedaan. Laat je nog iets van je horen? x

Briefje op het prikbord van de plaatselijke supermarkt | Ik – champignons, eieren en vegetarisch gehakt – stond achter jou – hummus, havermelk en appels – vorige week donderdagavond rond half 9 bij de kassa. Je had een lange, donkergroene jas aan en droeg een rode canvastas, ik droeg een bruin jack en Birkenstocks. Voordat ik je kon aanspreken was je al aan de beurt. Wil je een keer samen koken?

Postje op de pagina van wijkcentrum De Buurtvlinder | Als nieuwkomer in Schiedam deed ik mee aan het project Buurtplaatjes Schiedam-Noord. Mijn stickerboek was bijna vol, ik miste alleen nog in de categorie ‘mensen die van bordspelletjes houden’ de wiskundeleraar. Tijdens een ruilmiddag in het wijkcentrum De Buurtvlinder maakte jij mijn collectie compleet. We hadden een heel leuk gesprek over het zwermgedrag van spreeuwen, maar uiteindelijk had ik niet het lef je nummer te vragen. Spreken we eens af voor een potje Wingspan?

Gezocht | 78 jarige hand die graag brieven schrijft zoekt andere hand die graag brieven schrijft...

Frank, Francis, Francoise of Francesca gezocht | Pixies coverband zoekt zanger (x/v/m) die de zanglijnen van Black Francis aankan. Repetities in het centrum van Hamont. Leeftijd/ervaring van minder belang, inzet en enthousiasme des te meer. Huidige bezetting: 2 gitaristen, bassiste & drummer.

Ga eens naar het instagram-account @liefdevantoen waar Mark Traa elke dag een liefdesbericht post uit een krant van vroeger (1840 - 1940).

Of creëer je liever zelf een zoekertje waarop je je verhaal wil baseren?

Mojdeh Feili (schrijver, boekenrecensent en redacteur), Mandy Woelkens (hoofdredacteur van LINDA.meiden), schrijver en filmmaker Jori(k) Amit Galama (juryprijswinnaar van Het Rode Oor 2022), Jochum Veenstra (hoofdredacteur van Hard//hoofd) en Jozefien Van Beek (hoofdredacteur De Standaard der Letteren).

 • — Stuur je verhaal als word-document (max 800 woorden) vóór maandag 17 april 2023 (09:00u) naar debbie@deburen.eu. Graag met de volgende gegevens: naam (of pseudoniem), e-mailadres en gsm-nummer.

 • — Seks mag, maar hoeft niet.

 • — Je verhaal moet geschikt zijn om als luisterverhaal te brengen en op te nemen.

 • — De tekst moet geschreven zijn in het Nederlands.

 • — Het verhaal moet nieuw zijn en mag nog niet zijn gepubliceerd.

 • — De jury let op het literaire en prikkelende gehalte van je tekst, en een originele invulling van de opdracht.

 • — Je mag als duo of groep deelnemen. Indien het verhaal van een duo of groep de finale wint, treedt één persoon van de groep of het duo op als afgevaardigde.

 • — Je mag slechts met één tekst deelnemen, dat geldt ook voor groepen en duo´s.

 • — De inzendingen worden geanonimiseerd aan de jury voorgelegd.

 • — De redactiegesprekken met de finalisten zullen plaatsvinden op 13, 14, 15 of 16 juni 2023.

 • — De simultaanfinale zal plaatsvinden op zondag 24 september 2023. Houd die datum alvast vrij in je agenda.

 • — De 8 beste inzendingen worden na de wedstrijd gepubliceerd door deBuren, Stichting Nieuwe Helden en De Nieuwe Liefde als tekst en als podcast. De twee winnende verhalen worden gepubliceerd op het literaire platform Hard//hoofd.

 • — Bij elk verhaal van de 8 finalisten wordt een illustratie gemaakt.

 • — Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

De publieksprijswinnaar (Het Rode Oor) en de juryprijswinnaar (Het Rode Oortje) krijgen een grote print van een illustratie die we door een illustrator bij het verhaal laten maken. De winnaar van de publieksprijs krijgt daarnaast ook nog een geldprijs van 500 euro.

Alle finalisten bieden we een redactiegesprek aan, krijgen de mogelijkheid om hun verhaal te herschrijven en ontvangen feedback van de jury. De acht beste verhalen worden gepubliceerd als tekst en podcast en voor elk verhaal wordt een illustratie gemaakt. De verhalen van de winnaars worden met de bijhorende illustratie gepubliceerd op het literaire platform Hard//hoofd.

Meer over Het Rode Oor?

Hier vind je alle teksten, podcasts en informatie.

Alles bekijken

Organisatie: deBuren, Stichting Nieuwe Helden, de Nieuwe Liefde, Writer’s Guide (to the galaxy) en Hard//hoofd