VNJB.EU

Maak kennis met de jury van de Vlaams-Nederlandse Journalistenbeurs

Wie zijn Henne Schuwer, Joris van Casteren, Raf Njotea, Sabine Vandeputte en Sacha Kester?

Datum 26 januari 2023

De Vlaams-Nederlandse Journalistenbeurs (of VNJB) is dé beurs voor journalistiek onderzoek en uitwisseling in de Lage Landen. Je kunt een aanvraag doen voor een uitwisselings- of onderzoeksbeurs. De huidige jury voor de Vlaams-Nederlandse Journalistenbeurs bestaat uit Henne Schuwer (voorzitter), Joris van CasterenRaf NjoteaSabine Vandeputte en Sacha Kester.

Henne Schuwer was van 1979 tot en met 2019 in dienst van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij beëindigde zijn diplomatieke loopbaan als ambassadeur in Washington (2015-2019), en was daarvoor Nederlands ambassadeur in Brussel (2010-2015). Na zijn pensioen kwam Schuwer weer in België wonen. Tijdens zijn carrière was hij sinds de jaren tachtig verschillende malen in Brussel gestationeerd; in die periodes bouwde hij een bijzondere band met het land op. Henne Schuwer kreeg tijdens zijn Brusselse ambassadeurschap al te maken met de VNJB en is een fervent voorstander van het versterken van journalistieke banden tussen Vlaanderen en Nederland.

Joris van Casteren is een Nederlandse schrijver, dichter en journalist. Hij studeerde journalistiek en filosofie, was redacteur van De Groene Amsterdammer en Vrij Nederland, schreef voor NRC/Handelsblad en HP/De Tijd en publiceert regelmatig in De Volkskrant. Zijn bekendste boeken zijn Lelystad (2008), genomineerd voor de Ako Literatuurprijs, Het been in de IJssel (2013), genomineerd voor de M.J. Brusse-prijs en Moeders lichaam (2019). Verder publiceerde hij enkele reportagebundels en twee boeken met verzamelde portretten van nog levende vergeten dichters en schrijvers.

Raf Njotea is scenarist, presentator en columnist voor De Standaard. Hij schreef o.a. mee aan de Vlaamse tv-reeksen Dertigers, Familie en Panna, een webserie voor jongeren. Samen met Lander Kennis maakte hij de podcast Ouder voor Radio 1. Via zijn columns en lezingen mengt Raf zich in het maatschappelijk debat rond thema’s als identiteit, taal en representatie: www.rafnjotea.com.

Sabine Vandeputte werkt sinds 1986 als journaliste voor VRT. Ruim tien jaar was ze verslaggever namens de omroep in Nederland; tussen januari 2013 en april 2015 vanuit standplaats Den Haag. Inmiddels is ze weer teruggekeerd naar België om daar het binnenlandse nieuws te verslaan. Eerder werkte ze als redacteur bij Knack en was ze projectleider bij Vlaams cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam. Ook stond ze voor de klas als docente Journalistiek aan de Artesis Hogeschool Antwerpen. Vandeputte ging als laureaat van de Journalistenbeurs op uitwisseling bij de VPRO in Hilversum, de BNR in Amsterdam en de politieke redactie van NOS in Den Haag.

Sacha Kester is buitenlandjournalist voor de Volkskrant. Ze studeerde in Tilburg (journalistiek) en Nijmegen (Midden-Oosten Studies) en heeft daarna jarenlang als correspondent in Delhi, Islamabad en Beiroet gewoond. In 2007 publiceerde ze het boek Standplaats Islamabad/New Delhi. De verhalen komen nu van minder ver: behalve over het Midden-Oosten schrijft Sacha Kester sinds 2018 voor de Volkskrant over België.

Aan de slag met de Vlaams-Nederlandse Journalistenbeurs?

Ga als Nederlands of Vlaams journalist in het Nederlandse taalgebied aan de slag, doe nieuwe ervaringen op, breid je netwerk uit en verbreed je horizon. Je kunt een onderzoeks- of uitwisselingsbeurs aanvragen. Deadline: 15 februari 2023.

Alles bekijken