Connecting Emerging Literary Artists

Vlaamse auteurs CELA #3 geselecteerd

Maak kennis met Tülin Erkan, Lieven Stoefs en Anneleen Van Offel

Datum 12 juni 2024
Alles over CELA

deBuren, Passa Porta en een externe jury selecteerden Tülin Erkan, Lieven Stoefs en Anneleen Van Offel voor de nieuwe editie van het internationale talentontwikkelingstraject CELA. Ook de vertalers met doeltaal Nederlands werden al geselecteerd: bekijk hun namen hier!

CELA (Connecting Emerging Literary Artists) is een talentontwikkelingstraject waarbinnen 165 literaire makers uit 11 Europese landen de kans krijgen om te werken aan hun (internationale) netwerk en aan het ontwikkelen van hun vaardigheden op papier en op het podium. Na een open oproep en een juryprocedure werden volgende Vlaamse auteurs geselecteerd:

Damon De Backer

Anneleen Van Offel (1991) is een schrijver die vertrekt vanuit het onderzoek, de reis, de ontmoeting. In haar recentste roman De stem van Sulina (2024) reist ze langs de Donau van bron tot monding, wat voor haar tegelijk een mentale reis is naar het moederschap. Historische opgravingen en eeuwenoude mythen en verhalen zijn de insteek van een expliciet vrouwelijke benadering van de reis langs de rivier. Het is een boek over onrust, moederwoede, vanlife, rivieren en het klimaat. Voor haar debuut Hier is alles veilig (2020) reisde ze vier keer langdurig naar Israël en Palestina, waar ze in gesprek ging met soldaten en hun familie. Hun verhalen gebruikte ze als grondstof voor de roman. Het boek werd warm onthaald door pers en publiek en verscheen in het voorjaar van 2023 in het Duits.  

Wouter Van Vooren

Tülin Erkan (1988) is schrijver, freelance redacteur en schrijfdocent. Ze studeerde Taal- en Letterkunde en Vergelijkende Literatuurwetenschappen. Ze groeide op in een meertalig nest, onder de vleugels van een Franstalige moeder en een Engelstalige grootmoeder. Haar zomers bracht ze door bij haar vader in Turkije. Wanneer mensen haar als 'half' omschrijven, voelt ze zich vooral dubbel. In haar debuutroman Honingeter onderzocht ze de frictie tussen moedertaal en vaderland. Honingeter werd genomineerd voor de Bronzen Uil, de Boekenbon en De Boon Literatuurprijs. Momenteel werkt ze aan een tweede roman. 

Elte Peeters

Lieven Stoefs (1982) is schrijver en ingenieur. Hij groeide op in Griekenland. In zijn schrijven onderzoekt hij, met een wetenschappelijke blik en zinnelijke taal, ontmoetingen tussen mensen. Zijn kortverhalen verschijnen geregeld bij literaire tijdschriften zoals Kluger Hans en Hard//hoofd. In zijn debuutroman Peninsula schetste hij de liefde en de wanhoop in vier generaties van een familie. Peninsula haalde de shortlist voor de Bronzen Uil 2023. Lieven schrijft nu aan zijn tweede roman: over jongens en mannen, hun taal en codes. 

Bij het selectieproces waren betrokken: Piet Joostens, Rachida Lamrabet, Aline Lapeire, Harold Polis, Yelena Schmitz, Julia Swaters, Toon Van Mierlo en de volgende CELA-vertalers: Elena Dimitrova, Pablo Martín, Klára Němcová, Jan Pędziński, Matilde Soliani, Jana Živkić.  

 
Proefvertalingen, workshops en internationale optredens 

Tülin, Lieven en Anneleen gaan met negen vertalers samenwerken aan proefvertalingen van hun werk naar het Bulgaars, Italiaans, Oekraïens, Pools, Roemeens, Servisch, Sloveens, Spaans en Tsjechisch. Daarnaast zullen zij deelnemen aan een internationaal workshopprogramma, alle andere deelnemers leren kennen in Turijn én, met vertaler, optreden op een internationaal festival. Ze worden begeleid door mentoren en de teams van deBuren en Passa Porta.  
 
Deze drie auteurs zijn twee jaar betrokken bij het project. Eind 2025 lanceren deBuren en Passa Porta een oproep om drie Vlaamse auteurs voor het tweede deel van CELA 3 te selecteren. 
 
Ontdek in de komende maanden alle 165 deelnemers via https://www.cela-europe.com en blijf via onze socials en de nieuwsbrief op de hoogte van CELA-nieuws. 

Ontdek ook de 9 Nederlandstalige vertalers

Passa Porta selecteerde negen beloftevolle literair vertalers

Alles bekijken