De Stoute Stift

Finalisten illustratiewedstrijd De Stoute Stift bekend

Deze acht maken illustraties bij de erotische verhalen van Het Rode Oor

Datum 19 juni 2024
Alles over De Stoute Stift

Cheyenne GoudswaardDelphine Frantzen, Merel Van de Casteele, Paulien Verheyen, Puck Rietveld, Ruben Topia, Saïda Ragas en Sara Mertens. Dat zijn de acht makers die een vierkoppige jury selecteerde voor de eerste editie van de illustratiewedstrijd De Stoute Stift.

De geselecteerde illustratoren gaan nu elk aan de slag met een erotisch kortverhaal van Het Rode Oor. Tijdens de dubbele finale op zondag 29 september krijg je de illustraties te zien terwijl de erotische verhalen worden voorgelezen. Dan kom je ook te weten wie de juryprijs wint, en kan je op jouw favoriet stemmen voor de publieksprijs. Tot het zover is, kun je hier alvast kennismaken met de finalisten.

Cheyenne Goudswaard is een illustrator en animatiefilmmaker. Haar werk is tactiel, vaak diep persoonlijk en introspectief, terwijl ze het subtiele samenspel tussen schoonheid en ongemak verkent. In haar werk onderzoekt ze de essentie van het mens-zijn, waarbij ze probeert te begrijpen hoe en waarom we ons leven vormgeven zoals we dat doen. In 2023 heeft ze haar Master in Animatie aan de MIVC St. Joost School of Art & Design behaald. Ze illustreerde voor onder andere The New York Times, de Correspondent en Hard//hoofd. Haar korte film Ik Ben Hier wordt vertoond op filmfestivals wereldwijd en heeft onlangs de prijs voor Beste Animatiefilm gewonnen op het Sehsüchte Film Festival in Duitsland.  

Alles bekijken

Delphine Frantzen is een beeldverhalenmaakster, illustratrice, muralist en leerkracht. Ze studeerde Animatiefilm en later Beeldverhaal en Illustratie aan Luca School of Arts in Brussel. Tijdens haar studie illustreerde ze enkele kinderboeken en haar eindwerk, Madame Pipi, werd uitgegeven door uitgeverij Oogachtend, waarmee haar carrière als tekenares van start ging. Delphine heeft sindsdien verschillende beeldverhalen gemaakt, zowel solo als in samenwerking met anderen, en werkt als freelance illustrator voor diverse organisaties. Enkele jaren geleden richtte ze met twee partners het collectief Freskolab op, waarmee ze meerdere muurschilderingen in Brussel realiseerde. Sinds dit jaar maakt ze illustraties en cartoons voor Bruzz magazine. Naast haar illustratiewerk geeft ze deeltijds les aan de Academie voor Beeldende Kunsten en Audiovisuele Kunsten in Anderlecht. Buiten haar opdrachten houdt ze erg van live schetsen en heeft ze altijd een schetsboek bij de hand. 

Alles bekijken
©Damon De Backer

Merel Van de Casteele werkt aan een tweeledig oeuvre dat enerzijds uit sculpturen en anderzijds uit tekeningen bestaat. Haar werk draait rond een mentaal lexicon van een beeldtaal die ze steeds beter tracht te bevatten. De simpele materialen papier, inkt en potlood vormen voor haar het medium dat het spel van ontdekken mogelijk maakt. In het tekenen legt ze een moment vast van herinnering, een manier om het verdeelde terug één te maken. Ze zoekt in haar beelden de grenzen op van wat er de betekenis van kan zijn, in een gebied tussen twijfel en herkenning. 

Alles bekijken

Illustrator en beeldend kunstenaar Paulien Verheyen studeerde grafisch ontwerp aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen. In 2020 behaalde ze een tweede masterdiploma in Cultuurmanagement aan de UA. Tijdens haar studies onderzocht ze vaak socio-culturele thematieken als sekswerk, culturele toe-eigening en de maatschappelijke relevantie van het museum. Deze interesse heeft zich later tot de basis van haar professioneel werk gevormd. Inclusie, diversiteit, community en mode zijn haar kernwoorden. Op dit moment is Photoshop haar lievelingsmedium. Er is iets ironisch — en gek genoeg empowering — aan het tekenen van onverbloemde, soms groteske vrouwenlichamen met dé software die met zijn liquify tool ons collectief van ons eigen lijf deed gruwelen. 

Alles bekijken

Puck Rietveld is een multidisciplinaire kunstenaar die zich bezighoudt met illustratie, fotografie, schilderen, animatie, poëzie en proza. Haar werk verweeft zich tot een geheel dat haar binnenkant uitbeeldt: emoties, dromen, angsten, liefdes, obsessies, gedachtes en fantasieën. Centraal in haar werk staan onderwerpen als vrouwelijkheid, seksualiteit en sensualiteit, de natuur, emotionaliteit, liefde, het occulte, vriendschap, spiritualiteit en zelfontdekking. 

Alles bekijken

Illustrator en kunstenaar Ruben Topia studeerde Illustratie aan Willem de Kooning Academie in Rotterdam. In zijn composities brengt Topia magische elementen uit verschillende culturen samen. Hij combineert inkttekening met digitaal design en maakt ingewikkelde kunstwerken die een weergave zijn van verwarring en chaos in de wereld. Topia haalt inspiratie uit de natuur en uit ‘tekenen als medium voor meditatie’; de synergie die wordt afgebeeld in zijn wilde geometrische landschappen is een poging om uit talloze bronnen een utopisch universum te creëren. 

Alles bekijken

Saïda Ragas is illustrator, (paal)danser en co-founder van HALFNAAKT. Diens werk is kleurrijk en expressief en gebaseerd op haar idealistische, seks-positieve en feministische ideeën. Ze wordt geïnspireerd door haar plezier en haar woede en experimenteert met verschillende mediums en manieren om een verhaal te vertellen. In 2023 studeerde ze af aan HKU Illustratie, met een minor in Gender Studies aan de UU. 

Alles bekijken
©Marianne Hommersom

Sara Mertens is illustrator en striptekenaar. In de beelden die ze maakt lopen droom en werkelijkheid door elkaar. Ze tekende onder andere voor De Standaard, Humbug, Rekto:verso, DW B, Zink en Etcetera. In de zomer van 2023 ging ze mee met de schrijfresidentie van deBuren, waarna ze het korte stripverhaal Arrondissement maakte. Haar verhaal Materiaalmoeheid, in opdracht van deBuren en Rijksmuseum Amsterdam, werd gepubliceerd in Stripgids. Enkele van haar stripverhalen werden gepubliceerd op Pulp deLuxe

https://www.instagram.com/sara.mertens/  

 

Alles bekijken

Organisatie: deBuren, StripgidsHard//hoofd en Stichting Nieuwe Helden 

[Illustratie De Stoute Stift © Jens Dawn]