Nieuw Geluid

'Ik hoop op wat meer deugdzaamheid'

door Sharvin Ramjan

Datum 16 januari 2023

Op vraag van Radio 1 blikken 9 kandidaten van Nieuw Geluid terug op de voor hen meest memorabele gebeurtenis van 2022. Hun columns waren tijdens de kerstvakantie te horen tijdens Het Jaar van Radio 1. Met kandidaat Sharvin Ramjan kijken we terug op 'cancelculture'.

Terwijl ik 's ochtends m’n koffie opslurp en door Instagram scrol stuit ik op een bericht van Diet Prada. Hét Instagram-account dat je op de hoogte houdt van populaire en sappige ontwikkelingen in modeland. Dit keer over Balenciaga. Het modehuis, onder artistieke leiding van Demna Gvasalia, publiceerde een campagne waarin kinderen poseren met pluche beren die gekleed zijn in bondage outfits.

In een andere campagne van hen die gelijktijdig uitkwam, is een document zichtbaar waarin het Amerikaanse Hooggerechtshof uitspraak doet over de omgang met kinderporno op online platforms en geen deel uitmaakt van vrijheid van meningsuiting. De twee campagnes worden, geheel terecht, aan elkaar gekoppeld. Er volgt een mediastorm, het merk en de ontwerper worden tot verantwoording geroepen en moeten excuses maken.

Wéér iemand gecanceld dacht ik. Het afgelopen jaar hebben we, internationaal en nationaal, veel publieke figuren en organisaties gecanceld zien worden. De oorzaken verschillen maar het resulteert vaak in een veroordeling aan de schandpaal. Niemand is meer veilig voor het alsmaar groeiende morele kompas in de maatschappij. En dat is maar goed ook. 

Tegelijkertijd hoor ik ook tegengeluiden. “Je mag niets meer zeggen”, “alles moet zo politiek correct” en “moet ik nu continu op mijn tenen lopen?” Nou eigenlijk wel ja. Juist nu we van crisis naar crisis leven hoop ik op wat meer deugdzaamheid. Het lijkt me helemaal niet verkeerd als mensen meer oplettend moeten zijn op uitspraken of, zoals bij Balenciaga, artistieke uitingen. Daarbij moet het recht op vrijheid van meningsuiting verdedigd worden. Dat kan alleen als we oplettend zijn dat het niet te pas en te onpas wordt ingezet om ongefundeerd gal te spuwen. 

Wie weet leidt het dan naar een morgen waar er minder ruimte is voor racisme, islamofobie, validisme, seksisme, xenofobie, anti-LHBTIAQ+ haat en andere vormen van uitsluiting. Tot die tijd hoop ik op veel meer cancelmomenten want, er is werk aan de winkel. 

© Sarah Van Looy

Sharvin Ramjan heeft een bachelor Autonome Beeldende Kunst en een achtergrond als extravagante performer in het nachtleven. Hij werkt voor het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, als host voor Rotterdam Pride en als bestuurslid bij HipSick. Samen met zijn partner runt hij het Instagram-account Happy Village Interior waar queerness en interieur samen komen. Binnen het culturele veld bemoeit hij zich gevraagd en ongevraagd met thema’s zoals identiteit, meerstemmigheid, kansengelijkheid en maakt hij graag meer ruimte voor BIPOC LHBTQIA+ perspectieven.

Organisatie: deBuren & Radio 1