Herbeleef | Nieuw Geluid Live 2022

Hier vind je de foto's, pleidooien en gesprekken

Datum 21 februari 2023

In het najaar van 2022 vond de eerste editie van Nieuw Geluid Live plaats. Na twee weken van intensieve masterclasses brachten de deelnemers enkele columns op het podium om er nadien met elkaar over in gesprek te gaan. Wil je het allemaal nog eens beluisteren? Ontdek hier de twaalf spraakmakende stemmen van 2022.

De stem van jongeren in het publiek debat

Naomi Izabela Kimuena vindt dat de stem van jongeren meer gehoord moet worden. “Toekomstperspectief: dat doen ze niet graag. Maar het is heel belangrijk en noodzakelijk. Politiek is met zichzelf bezig, maar de toekomst, dat hebben we ook nodig.” Beluister hier haar pleidooi.

Daarna ging Naomi Izabela met Daaf Borren in gesprek. Komen jongeren te weinig aan bod in het publieke debat? Wat moet er veranderen? En hoe gebeurt dat in Afrika?

Naomi Izabela Kimuena brengt haar pleidooi

(On)zinnige safe spaces, nodige therapie en oneindig veel vakjes

Senne Misplon bracht een gesproken pleidooi over het taboe rond therapie en het zoeken van professionele hulp. “En toch was de stap zetten naar externe hulp de beste beslissing van mijn leven. Sterker nog, het is de reden waarom ik er vandaag nog ben.” Beluister hier zijn pleidooi.

Kelia Kaniki Masengo bracht een gesproken column over het harde labeur om in vakjes te passen en de daarbij horende vragen, vooroordelen en veronderstellingen. ‘Vakjes, er zijn er oneindig veel. Neem nu de vakjes ‘moeder’ en ‘vrouw’. Twee vakjes die ik ogenschijnlijk moeiteloos kan afvinken, maar niets is minder waar.’ Beluister hier haar pleidooi.

Louise Souvagie, Nina Poels, Sharvin Ramjan gingen met elkaar in debat over de zin en onzin van safer spaces. Waarom zijn safe spaces vandaag nodig? Waar dreigt het soms wel eens mis te lopen? En is er nog ruimte voor frictie in de kunstwereld?

Louise Souvagie en Nina Poels.

Identiteit en de obstakels van regenbooggezinnen

Anouk Torbeyns bracht een gesproken column over haar naam, adoptie en identiteit. 'Het is wennen aan de naam die al die jaren niet meer werd genoemd. Maar het is ook mijn naam.' Beluister hier haar pleidooi.

Tuly Salumu bracht een gesproken column over ouderschap, uiterlijk en identiteit. 'Maar dan heb ik ook abnormale moederlijke gevoelens. Moederlijke gevoelens die ik tot voor kort aan niemand durfde vertellen.' Beluister hier haar pleidooi.

Achteraf praatten Tuly Salumu en Anouk Torbeyns over de moeilijkheden van een regenbooggezin. Wat is een regenbooggezin? Wat zijn de grootste obstakels?

Tuly Salumu brengt haar column.

Nabeschouwing over het woord 'na'

Afsluiten deed Mariska van Dam toepasselijk met een nabeschouwing over het woordje ‘na’. “Het woord ‘nabeschouwing’ is eigenlijk heel interessant. Het wordt meestal gebruikt in de context van een beschouwing die ergens nakomt. Maar je kan het ook zien als een beschouwing van het woord ‘na’. Wat betekent het na?” Beluister hier de nabeschouwing.

Met Nieuw Geluid wil deBuren investeren in de ondersteuning van toonaangevende stemmen in Vlaanderen en Nederland: beginnende schrijvers, sprekers en denkers met inzichten die nodig zijn om de wereld van morgen te begrijpen. Nieuw Geluid helpt hen hun spreek- en schrijfvaardigheden aanscherpen, zodat ze met meer zelfvertrouwen in het debat staan. Bovendien opent Nieuw Geluid de deuren naar andere publicatiekanalen en podia, waarnaar de toegang moeilijk blijft voor wie nieuw is in de sector. Zo wilt deBuren een injectie geven aan ontluikend talent en het publieke debat opentrekken. Want er is hoge nood aan nieuwe stemmen en gezichten in onze media. 

Nieuw Geluid

Meer over het project, de deelnemers, of zelf zin om deel te nemen aan de nieuwe editie van Nieuw Geluid?

Alles bekijken