Luister en stem voor je favoriet

Finalisten podcastwedstrijd Korte Golf 2024 bekend

Datum 2 mei 2024
Stem nu

Korte Golf is dé wedstrijd voor de beste verhalende podcasts van 3 minuten. Fictie, documentaire of iets ertussenin: het maakt niet uit. Iedereen kan meedoen, podcastervaring of niet.

De eisen waaraan de inzendingen dit jaar moesten voldoen waren:

  • Gebruik een transportgeluid uit het archief van Beeld & Geluid

  • Verwerk ‘een nieuw begin’ in het verhaal

  • In de titel moet een getal boven de 100 zitten

De winnaar wordt bekendgemaakt op 16 mei

Tijdens de finale strijden de vijf finalisten om de juryprijs en publieksprijs. De winnaars krijgen spiksplinternieuwe opnameapparatuur én een plek in de veelbeluisterde podcast DOCS (VPRO/NTR) en het radioprogramma Zandman (VRT). Voorafgaand aan de uitreiking kun je een masterclass volgen van gelauwerd podcastmaker (en jurylid van Korte Golf) Simon Heijmans.

>> Meer over het slotevent

>> Stem op je favoriet

Meer over de finalisten

Fleur Reuser woont in Amsterdam samen met haar vriend Max. Ze is een creatieve, ondernemende tekstschrijver, met een grote liefde voor muziek en podcasts. Haar vrienden kunnen de woorden: ‘Wat ik nou weer heb gehoord laatst in een podcast, ... ’ bijna niet meer horen. In de zomer van 2023 volgde ze de podcastschool van Audiocollectief Schik. Met haar korte podcast ‘167 dagen’ – waarin ook haar vriend Max kort te horen is – behaalde ze een plek in de finale van Korte Golf 2024. 

Reclamemensen dromen van scenario’s schrijven, scenaristen van eindelijk eens kei veel geld verdienen in de reclame. Niemand is dom genoeg om de twee te combineren. Bijna niemand. Koen Van Deun pent op even dagen hoorspelen, gedichten en fictie-podcasts als Batavia, Parallel en de ‘Er-Waren-Eensjes’ reeks met Het Geluidshuis. Op oneven dagen (en vaak in het weekend) zijn het radiospots, reclamecampagnes en zinnen die onoplettende mensen plots aanzetten tot kopen. Met ‘Podcast poging 128.032.064 bis’, behaalde hij samen met Mathieu Savenay de finale van Korte Golf 2024.

De kans is groot dat je Mathieu Savenay zijn werk al wel eens gehoord hebt. Als geluidstechnicus en de mens achter Studio Henri verzorgt hij namelijk de klank voor talloze reclamespots. Zijn pen is misschien minder vlot dan die van Koen Van Deun, maar zijn gehoor des te scherper.

Jonna ter Veer is een ervaren journalist en dichter. Ze studeerde Theaterwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna werkte ze voor verschillende journalistieke media (Marie Claire, Vice, NOS en nu NOS Sport). Ze is een magneet voor goede verhalen. Won met NOS op 3 de prestigieuze Nederlandse prijs De Tegel voor beste nieuwsverslaggeving (2016). In haar poëziepodcast Podcast Poet deelt ze eigen gedichten op een bedje van beats. Haar poëzie is krachtig als de espresso’s die ze elke ochtend drinkt. Het is nooit saai in haar binnenwereld. Ze gelooft dat mooie woorden delen heelt. Met de podcast ‘Een gelukkig 2015’ behaalde ze de finale van Korte Golf 2024. 

Silas Neumann is in Duitsland geboren en woont sinds 2008 in Nederland (Zwolle). Hij behaalde een Bachelor of Theatre and Education aan ArtEZ Zwolle en een Master of Theatre Practice aan ArtEZ Arnhem. In zijn werk gebruikt hij (audio) verhalen als basis voor het maken van een installatie of theatervoorstelling. Kenmerkend voor zijn werk is een onderzoekende houding en een integere en transparante werkwijze. Zijn werk was te zien  in musea, op kunstbiënnales en op theaterpodia in binnen- en buitenland. In 2024 volgde hij de Podcast Academy van Oorzaken om meer kennis, inspiratie en vakmanschap te verkrijgen op het gebied van verhalende podcasts. Met de podcast ‘RST – 599’ behaalde hij samen met Ward Meijer de finale van Korte Golf 2024. 

Ward Meijer is componist, docent en gitarist. Hij schrijft werk voor zowel instrumentalisten en vocalisten als elektronisch uitgevoerde muziek en verschillende combinaties daarvan. Soms autonoom, soms voor het theater. Hij heeft zich onder meer beziggehouden met het onderzoeken van interacties tussen publiek en uitvoerder, zowel in live uitvoeringen als middels installaties. Buitenmuzikale ingrediënten spelen een grote rol in zijn werk. Na het behalen van een bachelor docent muziek aan ArtEZ-Zwolle heeft hij een masterstudie hedendaagse klassieke compositie en educatie gevolgd bij Ales Manassen. Als docent aan het conservatorium in Enschede en Zwolle ontwikkelde hij vakken voor het leren van theorie door middel van creatie en inventie. Met de podcast ‘RST – 599’ behaalde hij samen met Silas Neumann de finale van Korte Golf 2024. 

Inge Jagers op Akkerhuis voelt zich van jongs af aan al aangetrokken tot verhalen. Na het behalen van een Bachelor Rechten aan de Universiteit Utrecht, besluit ze dat het tijd is om daar iets mee te doen. Ze loopt stage bij het Amsterdamse productiehuis Topkapi Films en schrijft zich in voor de master Documentaire en Fictie aan de Universiteit van Amsterdam. Hier raakt ze geïntrigeerd door de mogelijkheden van (audio)documentaires en verhalende podcasts. Op dit moment loopt Inge stage op de documentaire-afdeling van het Amsterdamse productiehuis 100% (voorheen HALAL), waar ze zich verder ontwikkelt als redacteur op het gebied van dramaturgie, research en de ontwikkeling van documentaires. Daarnaast werkt ze mee aan En niemand bleef onaangeraakt..., een nieuwe vijfdelige podcast van Randy Vermeulen en Maurits de Bruijn. Deze zomer studeert ze af. Met de podcast ‘2386 Dagen Daarna’ behaalde ze de finale van Korte Golf 2024. 

Stem nu voor je favoriet

Op 16 mei worden de juryprijs en de publieksprijs ter waarde van 400 euro uitgereikt aan de winnaars

Alles bekijken