Finale Korte Golf 2024

Dé wedstrijd voor de beste verhalende podcasts van 3 minuten

Korte Golf is dé wedstrijd voor de beste verhalende podcasts van 3 minuten uit Vlaanderen en Nederland. Tijdens een finale onder leiding van audio- en theatermaker Arno Boey luisteren we naar de 5 beste werken van 2024 en gaan we met de makers in gesprek. Teletext zorgt voor livemuziek en aan het einde van de avond proosten we op de winnaars van de jury- en de publieksprijs. 

RITCS, Antoine Dansaertstraat 70, 1000 Brussel

Betaal wat je kan (en voor een ander) €10  
Betaal wat je kan | Suggestie basisprijs €7  
Betaal wat je kan | Suggestie reductieprijs €3  
Betaal wat je kan | Gratis 

=> Studenten mogen zich gratis inschrijven.

Tijdens de finale strijden de vijf finalisten om de juryprijs en publieksprijs. De winnaars krijgen spiksplinternieuwe opnameapparatuur én een plek in de veelbeluisterde podcast DOCS (VPRO/NTR) en het radioprogramma Zandman (VRT). Een vakkundige jury heeft zich gebogen over de inzendingen en de volgende 5 werken geselecteerd voor de finale:

  • ‘Podcast poging 128.032.064 bis’ van Koen Van Deun en Mathieu Savenay

  • ‘167 dagen’ van Fleur Reuser

  • ‘Een gelukkig 2015’ van Jonna ter Veer

  • ‘RST – 599’ van Silas Neumann en Ward Meijer

  • ‘2386 Dagen Daarna’ van Inge Jagers op Akkerhuis

De jury bestaat dit jaar uit podcastmaker Amalia De Roover (winnaar Korte Golf 2023), Elja Looijestijn (podcastmaker, journalist & redacteur VPRO Gids) en theater- & podcastmaker Simon Heijmans (De Brand in het Landhuis en De Zachte Kracht).  

Voorafgaand aan de finale geeft Simon Heijmans een masterclass over spanningsopbouw in verhalende podcastreeksen. Meer info & tickets vind je hier.

Meer info over Korte Golf via www.kortegolf.org  

Arno Boey werkt als schrijver, audio- en theatermaker. Het belang van taal en verhalen keert steeds terug in zijn werk, vaak met een documentaire en participatieve insteek. Arno publiceerde o.a. in DW B, Kluger Hans, Sampler en ZINK. Hij maakt radioreportages voor Klara. Hij heeft een fascinatie voor dans en bloemen.

Teletext bestaat uit muziektheatermakers Leonore Spee en Sascha Bornkamp. Samen maken ze Nederlandstalige muziek, voorstellingen, audiotours, workshops, locatieprojecten en creëren ze artistieke allianties binnen en buiten de blackbox. Sinds 2019 doet Teletext onderzoek naar de betekenis van volksmuziek in de nieuwstedelijke context van o.a. Antwerpen, Brussel, Gent en ‘s Hertogenbosch. Met een neus voor frictie en een frisse zin voor avontuur trekken ze met hun artistieke praktijk naar het bedrijfsleven, een verlaten fabriek, middelbare scholen en erfgoedhuizen. Teletext werkte samen met Festival Cement, Kunstencentrum VierNulVier, VOLTA en Erfgoedlab Antwerpen. 

© Maarten Nauw

Podcastmaker Amalia De Roover woont in Antwerpen, behaalde een Master Geschiedenis en een Postgraduaat Podcasting aan de Arteveldehogeschool in Gent. Op dit moment is zij bezig met een master Gender en Diversiteit. Voor het behalen van haar Postgraduaat Podcasting liep ze stage bij producent, podcastmaker en eindredacteur (VPRO) Randy Vermeulen. In 2023 won Amalia zowel de juryprijs als de publieksprijs van Korte Golf tijdens het Oorzaken Festival in Amsterdam. 

© Marleen Kuipers

Elja Looijestijn is journalist bij de VPRO Gids. Ze schrijft veel over podcasts, waaronder een wekelijkse nieuwsbrief. Zelf maakt ze de podcast Achterwerk, waarin ze op zoek gaat naar de verhalen achter de brieven uit de legendarische rubriek op de achterpagina van de gids. In 2023 maakte ze ook de audiodocumentaire Roze of Blauw over gender reveal parties voor NPO Docs. 

© Casper Koster

Simon Heijmans is acteur, schrijver, theatermaker en podcastmaker. Hij studeerde aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. Na enkele jaren als acteur op het toneel en op televisie, ontwikkelde hij zich verder tot veelzijdig theater- en podcastmaker. Samen met Marion Oskamp maakte hij drie zeer succesvolle podcastseries: De brand in het landhuis, De gestolen schilderijen van Jopie Huisman en Hoe Kaas De Wereld Redt.

Korte Golf is een initiatief van Oorzaken in samenwerking met deBuren, VPRO, Beeld & Geluid en RITCS