Eenzame Avonturen

Eenzame Avonturen zet opnieuw in op literaire non-fictie

Met Alma Apt, Dagmar Dirkx, Esha Guy Hadjadj, Marian van der Pluijm, Martha Claeys, Pieter Van de Walle, Tessel Veneboer en Yousra Benfquih

Datum 26 oktober 2022

Literair tijdschrift De Gids en deBuren selecteerden voor de tweede editie van Eenzame avonturen, een talentontwikkelingstraject voor literaire non-fictie, de volgende deelnemers: Alma AptDagmar DirkxEsha Guy HadjadjMarian van der PluijmMartha ClaeysPieter Van de WalleTessel Veneboer en Yousra Benfquih.

‘Dit is de wereld, was ik er ooit eerder?’ zo luidt de slotregel van Anna Blamans Eenzaam avontuur. Vanaf het najaar van 2022 oefenen acht Vlaamse en Nederlandse auteurs hun verwonderde blik in het talentonwikkelingstraject Eenzame Avonturen. Ze zullen zich bekwamen in het grensgenre van de literaire non-fictie door aan een essay over een persoon of figuur te werken.

Hun avontuur begint nu! Houd De Gids en de kanalen van deBuren in de gaten om in de loop van 2022 en 2023 hun stukken te lezen. Wil je je nu al laven aan sterke literaire non-fictie? De eerste editie van Eenzame Avonturen liep van 2019 tot 2021.

Lees hier de stukken die toen verschenen.

Over het traject

De groep werd door een jury geselecteerd na een gesloten oproep waarvoor zestien kandidaten een sterk dossier indienden. Tijdens Eenzame Avonturen worden de acht jonge schrijvers begeleid door redacteurs van deBuren en De Gids en volgen ze samen twee workshops van non-fictieauteurs. De deelnemers zijn aan de schrijftafel misschien eenzaam, maar niet alleen! Ze worden vergoed voor het schrijven van hun stukken en ontvangen ook een budget voor onderzoek en reizen.

Over de deelnemers

Alma Apt studeerde videokunst en filosofie. Hen werkt als schrijver, geluidseditor en redacteur en is gefascineerd door manieren waarop beeld en tekst zich tot elkaar kunnen verhouden. Hun werk verscheen eerder in De Groene Amsterdammer, De Gids, Hard/hoofd en de Poëziekrant.

© Lucas Denuwelaere

Dagmar Dirkx is schrijver, curator en kunsthistoricus. In argos - centrum voor audiovisuele kunsten werkt hen aan een onderzoek naar experimentele video en film in de jaren zeventig. Vergeten pioniers uit het verleden inspireren hun denken en schrijven. Dagmar schreef onder meer voor Metropolis M, Fantômas, De Witte Raaf en TIM Magazine.

Esha Guy Hadjadj is zelfstandig schrijver, filosoof en journalist. Hij schrijft vaak over de manier waarop we ons verhouden tot een al dan niet gedeeld verleden. Zijn werk verscheen eerder op Hard//hoofd, de Nederlandse Boekengids, de Revisor en Oneworld.

© Marianne Hommersom

Marian van der Pluijm is historica, podcastmaker en literair vertaler. Ze is regelmatig ergens in het midden van Europa te vinden. Momenteel woont ze in Boedapest, waar ze Hongaarse taal en literatuur studeert. In de zomer van 2022 ging ze mee op schrijfresidentie naar Parijs met deBuren.

© Anne Lucassen

Martha Claeys is doctor in de filosofie en zoekt als schrijver en spreker naar hoe mensen zich goed tot elkaar kunnen verhouden. Ze is ervan overtuigd dat het begrijpen van emoties, zoals trots, woede of liefde, helderheid kan brengen in ethische vraagstukken. Martha is host en producer van de podcast Kluwen. In maart 2023 komt haar debuut Trots. De filosofie van een emotie uit bij Boom. Haar geschreven werk verscheen onder meer in De Standaard, Knack, De Morgen, en rekto:verso. Martha is programmamanager bij de Internationale School voor de Wijsbegeerte. Meer over en door haar kan je vinden op marthaclaeys.com.

Pieter Van de Walle is schrijvend bioloog en gebiologeerd schrijver. Hij publiceerde gedichten in Het Liegend Konijn, Hard//Hoofd en De Revisor, verhalen in De Optimist en Deus Ex Machina en non-fictie in De Reactor, deFusie en The Chronicle of Higher Education. In 2020 behaalde hij zijn doctoraat in de Biochemie & Biotechnologie aan KU Leuven. Op dit moment werkt hij voor het Vlaams Instituut voor Biotechnologie en de Universiteit Antwerpen. 

© Elies Vaer

Tessel Veneboer is als promovenda verbonden aan de vakgroep Engelse letterkunde van de Universiteit Gent. Daar houdt ze zich bezig met queer theorie en onderzoekt de rol van seksualiteit in experimentele literatuur. Daarnaast schrijft ze graag korte verhalen en filmkritiek.

© Wouter le Duc

Yousra Benfquih is schrijver, dichter en spoken word artiest. Sinds ze in 2017 de txt-on-stage wedstrijd Naft voor Woord won, is ze een vaste waarde op de Vlaamse podia. Haar werk lees je o.a. in Kluger Hans, DW B, de Poëziekrant en De Revisor. In 2019 werd ze geshortlist voor de Joost Zwagerman Essayprijs. In 2021 werd ze geselecteerd voor het Slow Writing Lab en in 2022 voor Vers van het Mes. Yousra behoort tot de vaste auteurspoule van Rekto:verso en geeft Spoken Word aan de opleiding Woord-Drama van de Kunsthumaniora.

Organisatie: deBuren en De Gids. Eenzame Avonturen wordt mee mogelijk gemaakt door een beurs van Literatuur Vlaanderen.