De Verwonderkamer

Deelnemers De Verwonderkamer herontdekken Ella Wassenaar

Datum 4 september 2024
Alles over De Verwonderkamer

Al enkele jaren brengen Vlaams-Nederlands huis deBuren en festival en productiehuis Explore the North Friese en Vlaamse makers samen. Zij creëren een nieuw artistiek werk dat aansluit bij een thema en presenteren het tijdens festival Explore the North in november. Dit jaar werden Zindzi Tillot Owusu, Mona Thijs, Jaimy Hindriks en Charlotte Westra geselecteerd.

Dit viertal zal zich laten inspireren door het werk van de Ella Wassenaar (alias van Ypk fan der Fear). Zij ging in 1955 met Reade Runen als eerste (en enige?) vrouwelijke Friese dichter het experiment aan, in het spoor van de Vijftigers. Zoals veel vrouwelijke schrijvers in haar tijd werd Wassenaar streng aangepakt door de critici en niet in de canon opgenomen. Aangezien het thema van Explore the North dit jaar Lost voices is, is het tijd om dit werk opnieuw onder de loep te nemen!

Tijdens een residentieperiode in september leren de deelnemers van de Verwonderkamer elkaar en de wereld van Ella Wassenaar beter kennen. Ze beginnen er te werken aan een nieuwe tekst, die ze zullen presenteren tijdens het We Zullen Doorgaan-festival van deBuren, op 8 november in Brussel, en tijdens het Explore the North-festival, dat plaatsvindt van 24 tot 26 november 2023 in Leeuwarden.

Meer over de makers

Zindzi Tillot Owusu (1997) woont in Brussel en studeert Writing for Performance aan LUCA School of Arts. Ze is lid van feministisch schrijverscollectief Hyster-X en redacteur bij literair boorplatform Kluger Hans. De voorbije jaren heeft ze vooral als dichter en performer gewerkt. Tegenwoordig houdt ze zich ook met proza, videokunst en regie bezig. Haar werk zou je kunnen omschrijven als melancholische fever dreams met scherpe randjes. 

Alles bekijken

Mona Thijs (1999) is master in de woordkunst. Ze schrijft proza en podiumteksten, maakt theater en heeft een grote liefde voor sociaal-artistieke projecten. Er verschenen kortverhalen van haar in de literaire tijdschriften DW B en Deus Ex Machina. Mona is voortdurend op zoek naar nieuwe vormen voor haar woorden. In de theatervoorstelling Blueberries leave bruises on the skin, die ze samen met Astrid De Haes regisseerde, ging ze op zoek naar het spanningsveld tussen beweging en tekst. Momenteel regisseert ze de sociaal-artistieke theatervoorstelling De Wakkeren, die in première gaat op Werelddag van het verzet tegen Armoede.

Alles bekijken
@Niels Idema

Charlotte Westra (2004) is kunstenaar en schrijver. Dat doet ze al zo lang als ze nadenken kan. In haar werk rouwt ze veel, over van alles, van hartzeer tot oud papier. Alles wat kwijt is wordt gemist. Ze schrijft bloedeerlijke teksten met een nasmaakje, mier- of bitterzoet. Het liefst laat ze er geen gras over groeien.

@ Jaimy Hindriks

Jaimy Hindriks (1992) droeg tijdens de schoolmusical in groep 8 haar shirt binnenstebuiten en achterstevoren en vergat haar tekst. 20 jaar later voelt het leven nog altijd binnenstebuiten en achterstevoren, maar de zinnen vergeet ze niet meer, deze creëert ze nu zelf. Het niet begrijpen van het leven heeft ze tot kunstvorm verheven, waardoor er absurdistische situaties ontstaan. Haar teksten zijn een ode aan de merkwaardige mens. Ze stond op o.a. Vurige Tongen Ruigoord, Dichters in de Prinsentuin en Dichters in het donker. Organiseert meerdere evenementen en geeft poëzieworkshops aan kinderen.