Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Kobalt Blauw | Cobalt Blue | Emma Zuiderveen

Achttien jonge Vlaamse en Nederlandse auteurs lieten zich inspireren door 19e eeuwse artefacten uit het Rijksmuseum, met oog voor ongezien werk. Met Emma Zuiderveen kijken we naar het blauw in het schilderij La Corniche bij Monaco van Claude Monet uit 1884. ‘Toeristen maken hun rondjes in draf/ tot de longen gevuld en gevoed zijn/ met hele kleine stukjes geschiedenis.’ 
Door Emma Zuiderveen op 7 okt 2021
Tekst
Podcast
Politiek & samenleving
Literatuur & taal
Schrijfresidentie Parijs
Collectie Rijksmuseum, Amsterdam | Claude Monet, La Corniche bij Monaco, 1884

© Emma Zuiderveen

Emma Zuiderveen © Sanne De Wilde

Emma Zuiderveen

Emma Zuiderveen (1992) is dichter, activist en scheikundige. Momenteel werkt ze aan een PhD binnen klimaatwetenschappen over de ecologische voetafdruk van nieuwe biomaterialen. Ze publiceerde onder andere bij De Optimist, Hard//hoofd, Tijdschrift Ei, Op Ruwe Planken en Kluger Hans en maakt samen met Tarif El-Fasih de podcastserie De Wereld en de Dingen.

Meer over Oude werken, jonge schrijvers

 

deBuren gaat sinds 2012 iedere zomer met een groep aanstormend schrijftalent uit de Lage Landen naar Parijs. Twee weken verblijven ze daar om over de grenzen heen elkaars werk en ideëen te leren kennen en aan nieuw materiaal te werken. De lichting van 2021 brengen werken uit zalen van de 19e eeuw van het Rijksmuseum op literaire wijze tot spreken in hun eigen artistieke taal. Onze vraag aan hen was even simpel als uitdagend: schrijf een nieuwe tekst over een oud werk, vanuit één kernvraag: wat zie je als je met oog voor onzichtbaar werk naar deze objecten kijkt?

Vertel het verder: