Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Op speur- en strooptocht door Besmette Stad

De Reactor zette een literair-kritische tocht op touw door Besmette Stad! Aan de hand van filmpjes, liedjes en allerlei creatieve opdrachten kunnen leerkrachten en hun leerlingen nu meereizen door Bezette Stad van Paul van Ostaijen en enkele hedendaagse interpretaties ervan. Wandel jij mee?
Door deBuren op 25 mrt 2021
Tekst
Literatuur & taal
Besmette Stad

Op Bezette Stad van Paul van Ostaijen staat geen vervaldatum, zo bleek ook toen we tijdens de lockdown in maart 2020 het multimediale project Besmette Stad lanceerden. Paul van Ostaijens dichtbundel over de Eerste Wereldoorlog inspireerde meer dan honderd Vlaamse en Nederlandse kunstenaars om een artistiek antwoord te bieden op de coronacrisis. In 2021 is het honderd jaar geleden dat van Ostaijens dichtbundel het licht zag. Om dat te vieren stelde het Vlaams-Nederlands platform voor literatuurkritiek De Reactor een speurtocht op doorheen Besmette Stad.

 

De speurtocht van De Reactor is de perfecte manier om leerlingen kennis te laten maken met een van de belangrijkste werken uit de Nederlandse dichtkunst. Leerlingen reizen mee door Besmette Stad aan de hand van allerlei vragen en opdrachten. Die zijn telkens gelinkt aan het werk van Van Ostaijen en een van de hedendaagse antwoorden op dat werk. Elk stukje is ook voorzien van wat context om de gedichten en opdrachten te kaderen.

 

Helemaal naar Antwerpen afzakken is niet noodzakelijk, de speurtocht kan ook perfect plaatsvinden in je eigen school of kamer. Laat je leerlingen bijvoorbeeld even kijken naar het filmpje Banale Dans van Lisette Ma Neza en Maja-Ajmia Yde Zellama, gebaseerd op het gelijknamige gedicht van Van Ostaijen. Het gedicht wordt voorgelezen terwijl er allerlei fragmenten van YouTube en TikTok afspelen op de achtergrond. Laat je leerlingen even nadenken over wat dit gedicht zou kunnen betekenen en wat volgens hen het belang is van de moderne media die de artiesten gebruikten. Missen jouw leerlingen het dansen ook? Of missen ze een andere uitlatingsvorm? Discussieer er even samen over.

 

Dit is slechts één voorbeeld, neem zeker eens een kijkje in het document hieronder voor de volledige speur- en strooptocht!

Vertel het verder: