Kunstcollectie | Marianne Hommersom: Scenes of Wonder

Datum 27 maart 2022

Marianne Hommersom ging in de zomer van 2012 met deBuren op residentie in Parijs en documenteerde er de Franse metropool op eigenzinnige wijze. De reeks urbane landschappen kreeg een vervolg in 2013.

© Marianne Hommersom

In de zomer van 2012 verbleef fotografe Marianne Hommersom samen met veertien jonge schrijvers twee weken in de Franse hoofdstad  met deBuren bij Fondation Biermans-Lapôtre. Ze portretteerde daar niet alleen alle mederesidenten, maar maakte met haar camera ook een eigenzinnig beeldreeks in Parijs. De stijl van deze stadslandschappen bouwt verder op haar afstudeerproject aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. De foto's werden onder meer tentoongesteld tijdens BOUM!Parijs in 2012 en was samen met de vervolgreeks 'Et dans ce cas seulement' die ze maakte in de zomer in 2013 te zien op verschillende locaties in Vlaanderen en in Parijs bij Fondation Biermans-Lapôtre.

Marianne Hommersom  studeerde in 2006 af als fotografe aan het KASK in Gent en volgde nadien een master filmstudie en visuele cultuur aan de UA. Haar afstudeerwerk Scenes of Wonder vormde het startpunt van een steeds verder groeiende verzameling landschappen onder diezelfde titel, waarin de blik van de fotografe de rode draad vormt. Op een intuïtieve maar tegelijk doelgerichte manier zoekt ze in binnen- en buitenland naar locaties. Sporen van menselijke aanwezigheid, licht, kleuren, structuren en vooral de manier waarop deze samen een vaak vervreemdend en soms ook grappig geheel vormen, zijn terugkerende elementen in haar werk.