Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Milked out | Sanne Pieters

Achttien jonge Vlaamse en Nederlandse auteurs laten schilderijen van Vermeer, Rembrandt en andere grootmeesters spreken. Een stilleven met kazen, meer heeft Sanne Pieters niet nodig om genderrollen op scherp te zetten. ‘Daar staat een man. Een kapitein. Ik wist het wel.’
Door Sanne Pieters op 3 okt 2019
Tekst
Literatuur & taal
Schrijfresidentie Parijs
Floris Claesz. van Dijck, Stilleven met kazen (ca. 1615) Collectie: Rijksmuseum, Amsterdam.

Jonge Vlaamse en Nederlandse auteurs laten eeuwenoude topstukken spreken vanuit één vraag: wat zie je als je met een genderblik naar deze werken kijkt?

 

Tijdens de Nacht van de Geschiedenis draagt Sanne haar verhaal live voor bij het schilderij Stilleven met kazen van Floris Claesz. van Dijck in de Eregalerij van het Rijksmuseum.

Milked out

 

In het begin dacht ik dat ik de ideale man gevonden had. Niet-masculien, zijn huid zo glad als boter, zijn tong voorzichtig, bescheiden bijna. Hij is gepassioneerd kaasmaker, vertelde ik trots. Hij heeft zelfs een lievelingskoe.

 

Tijdens het vrijen vroeg je:

Mag dit?

Voelt het goed zo?

Vind je dit fijn?

 

Zie je, dacht ik. Zo kan het ook. 

 

*

 

Steeds vaker bezoek ik het subRedditkanaal RedPillWomen. RedPillers geloven dat traditionele man-vrouw-verhoudingen de enige juiste verhoudingen zijn om een relatie gezond te houden.  

 

RedPillWomen noemen hun mannen ‘Captain’. Ze maken ontbijt voor ze klaar en geven elkaar het advies to just shut the fuck up bij relatieproblemen.

 

In de thread Where To Find Masculine Men??? was iemand bang dat het zuivelgebruik van haar verloofde invloed had op zijn oestrogenen. 

 

Ze zei: I feel like he is growing manboobs, like, mentally. He constantly wants to talk about feelings. I no longer feel attracted to him, the thought of having sex makes me wanna BARF ?!

‘Vleeskokers, waar je je handen traag omheen wil sluiten, die je leeg wil knijpen.‘

Ik bekijk jullie vaak: die lievelingskoe en jou. Als je haar melkt. Als je haar aanraakt.

Aan haar vraag je niet of het mag, goed voelt of fijn is. Integendeel.

 

Tegen haar zeg je:

Sta stil.

Doe wat ik zeg.

Muil dicht.

 

Als ze tegenstribbelt, geen zin in melken heeft, breng je ruw haar benen uit elkaar. Haar uier een volle, bolle borst, zwanger tussen haar benen. Spenen als penissen, tussen duim en wijsvinger, de overige vingers volgen, je knijpt haar leeg en leeg en doet het nog eens. Leeg moet ze, de melk eruit.

 

Ik zocht op Youtube op hoe je een koe moet melken. She needs to be completely milked out, zei de boerin met geblokte blouse en zwaar Amerikaans accent. 

 

Je hijgt, kijkt trots op haar neer, veegt je handen af. Je ogen zijn vuur en gevaarlijk. Daar staat een man. Een kapitein. Ik wist het wel.

 

*

 

Op Reddit zeggen ze dat ik je moet vragen wat je kink is. ‘Allow your Captain to be in control’, zegt stilettos102, ‘Train him how to treat you.’

 

Vanochtend maakte ik een ontbijtje voor je klaar. Kaas en brood, stroop, noten, appels en druiven. Je komt van haar, ik ruik het. Luister, zeg ik, ik wil dat je me vanavond bij mijn horens vat. Dwing me tot dingen waar ik later nog van wakker lig. Controleer me, keer me, rijt me open en verkoop me.

 

Je kijkt me aan en zegt: ‘Lieverd, newsflash: dat soort dingen doen we in 2019 niet meer.’ 

 

*

 

Ik heb net iets aangeschaft op internet. Het kostte me best wat moeite iets geschikts te vinden. Er waren veel carnavaleske kostuums bij. Van die onflatteuze opblaaspakken met hoepels rond de heupen. 

 

Ik zocht een nauwsluitend pak met stevige spenen die vol vloeistof lijken. Vleeskokers, waar je je handen traag omheen wil sluiten, die je leeg wil knijpen. Ik wil natuurlijk niet voor lul staan straks.

 

What’s your kink, milkman? 

 

Ik denk dat ik het wel weet: you like your women completely milked out.

 

© Marianne Hommersom

Sanne Pieters

Sanne Pieters (1993) is schrijver, literair programmamaker en student Sociologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, waar ze schrijvend onderzoek naar sociologische concepten in de moderne literatuur doet. Ze is onderdeel van kunstcollectief Touchy Studios, werkt voor de SLAA en heeft een vaste column in Advalvas.

Oude werken, jonge schrijvers. De Eregalerij ongegendered

 

Jonge Vlaamse en Nederlandse auteurs laten eeuwenoude topstukken spreken. In korte poëzievoordrachten en prozavertellingen laten zij je schilderijen van Frans Hals, Jan Steen en andere grootmeesters uit de 17e eeuw op een unieke manier beleven.

 

deBuren gaat sinds 2012 iedere zomer met een groep aanstormend schrijftalent uit de Lage Landen naar Parijs. Twee weken verblijven ze daar om over de grenzen heen elkaars werk en ideëen te leren kennen en aan nieuw materiaal te werken. De lichting van 2019 brengt een schilderij uit de Eregalerij van het Rijksmuseum op literaire wijze tot spreken in hun eigen artistieke taal. Onze vraag aan hen was even simpel als uitdagend. Schrijf een nieuwe tekst over een oud werk, vanuit één kernvraag: wat zie je als je door een genderbril naar deze schilderijen kijkt? 

 

Tijdens de Nacht van de Geschiedenis bezetten de literaire talenten uit onze schrijfresidentie de Eregalerij in het Rijksmuseum waar de topstukken van de meesters van de zeventiende eeuw te zien zijn. Sanne Pieters schreef over het schilderij Stilleven met kazen (ca. 1615)  van Floris Claesz. van Dijck.

 

Je kunt deze verhalen, gedichten en reflecties ook lezen en beluisteren op de website van Maand van de Geschiedenis.

Vertel het verder: