Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Een vrouw | Malika Soudani

Achttien jonge Vlaamse en Nederlandse auteurs laten schilderijen van Vermeer, Rembrandt en andere grootmeesters spreken. Malika Soudani geeft een stem aan het schilderij Portret van een vrouw van Frans Hals: ‘Ik vraag mij af of het zo is genoemd omdat het een mooie titel is of omdat ze mijn naam vergeten zijn.’
Door Malika Soudani op 1 okt 2019
Tekst
Literatuur & taal
Schrijfresidentie Parijs
Frans Hals, Portret van een vrouw (ca. 1635) Collectie: Rijksmuseum, Amsterdam.

Jonge Vlaamse en Nederlandse auteurs laten eeuwenoude topstukken spreken vanuit één vraag: wat zie je als je met een genderblik naar deze werken kijkt?

 

Tijdens de Nacht van de Geschiedenis draagt Malika haar verhaal live voor bij het schilderij Portret van een vrouw van Frans Hals in de Eregalerij van het Rijksmuseum.

Een vrouw

 

Ik ben geportretteerd en het doek heet ‘Portret van een vrouw’. Ik vraag mij af of het zo is genoemd omdat het een mooie titel is of omdat ze mijn naam vergeten zijn, of in elk geval in de war zijn over welke naam de mijne is. Ik ben een vrouw. Een gezicht in dunne verf.

 

[Teken een realistische perzik en gum hem vaal. Een zachte vrouwenhuid. Schets er twee amandelvormige ogen in, een smalle, rechte neus en een paar lippen. Volle lippen, maar niet te vol. Lippen net iets rozer dan de gezonde blos op haar wangen. Laat er wat ruimte tussen, dat staat comfortabel. Houd het hoofd klein, besteed genoeg aandacht aan de details, vergeet harde lijnen. Het gaat hier om een verfijnd gezicht.]

 

Mijn hoofd is te klein voor het kostuum dat ik draag en het glimt. Ik kan niet anders dan denken aan een deurknop of het kopje op en schotel. Beide dienen de handen die hen aanraken, door die aanraking krijgen ze betekenis. Het porselein van de hertog kan hetzelfde zijn als dat van mij, toch is het meer waard.

 

[Plaats de handen in haar schoot en teken de schouders net niet recht. Zo zit ze goed, precies tussen formeel en informeel in. Noem het: mysterieuze toegankelijkheid. Laat haar de toeschouwer aankijken. Kwetsbaar, niet bang. Laat de ogen voor haar spreken.]

 

‘Och kijk nou naar dit werk. Zo een mooie vrouw en wat een kledij. Ze is vast een rijke man gehuwd, moet je die kraag zien. Ik denk niet dat het lekker zit, maar het staat haar des te mooier. En zie dat borduurwerk op haar jurk. Het lijkt bijna van zijde te zijn gemaakt. Het zal door de schaduw komen. Die laat haar gezicht ook zo goed uitkomen. Het is een prachtige vrouw.’

‘Houd het hoofd klein, besteed genoeg aandacht aan de details, vergeet harde lijnen. Het gaat hier om een verfijnd gezicht.’

Ik draag zes moedervlekken op mijn rechterdijbeen en een drietal op mijn rug. Op een van mijn knieën zit een litteken. Ik zou mijn jurk omhoog moeten hijsen om te kunnen vertellen op welke van de twee. Als ik lach probeer ik niet te veel van mijn tanden te laten zien. Ik mis bijna al mijn kiezen. Voor ik moeder werd, heb ik leren lezen en schrijven. Ik schrijf het liefst over de regen. Hoe ze de straatkeien wast, de geur van rottend voedsel overmeestert en mij het zweet dat tussen mijn borsten glijdt doet vergeten. Ik dans voor het slapengaan, het liefst zonder kleding. Ik bijt mijn wangen kapot en spuug de velletjes uit het raam naast mijn bed. Ik kijk iedereen altijd recht aan. Trots en zelfverzekerd. In gedachten bedenk ik waar ik hun grootste moedervlek vind.

 

[Neem afstand van het werk en stel jezelf vraag: wat heeft ze nog nodig? Steekt ze voldoende af tegen de achtergrond? Mist ze accessoires? Wordt haar lichaam behoorlijk tentoongesteld? Laat haar niet verdwijnen, ook niet opvallen, tussen andere portretten. Geef haar iets meer, minder kleur, een grotere, kleinere kraag, desnoods een glimlach. Geef, ontneem haar iets waardoor men weet; dit is een portret van een vrouw.]

© Marianne Hommersom

Malika Soudani

Malika Soudani (1997) studeert Creative Writing aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten, liep stage bij productiehuis SLAA, werkte als PR assistent voor Read My World.  Ze experimenteert met proza en poëzie en hoopt naast een dichtbundel ook ooit een (literair) kookboek te publiceren.

Oude werken, jonge schrijvers. De Eregalerij ongegendered

 

Jonge Vlaamse en Nederlandse auteurs laten eeuwenoude topstukken spreken. In korte poëzievoordrachten en prozavertellingen laten zij je schilderijen van Frans Hals, Jan Steen en andere grootmeesters uit de 17e eeuw op een unieke manier beleven.

 

deBuren gaat sinds 2012 iedere zomer met een groep aanstormend schrijftalent uit de Lage Landen naar Parijs. Twee weken verblijven ze daar om over de grenzen heen elkaars werk en ideëen te leren kennen en aan nieuw materiaal te werken. De lichting van 2019 brengt een schilderij uit de Eregalerij van het Rijksmuseum op literaire wijze tot spreken in hun eigen artistieke taal. Onze vraag aan hen was even simpel als uitdagend. Schrijf een nieuwe tekst over een oud werk, vanuit één kernvraag: wat zie je als je door een genderbril naar deze schilderijen kijkt?

 

Tijdens de Nacht van de Geschiedenis bezetten de literaire talenten uit onze schrijfresidentie de Eregalerij in het Rijksmuseum waar de topstukken van de meesters van de zeventiende eeuw te zien zijn. Malika Soudani schreef over het schilderij Portret van een vrouw (ca. 1635) van Frans Hals.

 

Je kunt deze verhalen, gedichten en reflecties ook lezen en beluisteren op de website van Maand van de Geschiedenis.

Vertel het verder: