deBuren en de Taalunie presenteren de

Week van het Nederlands

van 30 september tot 7 oktober 2023

Tijdens de Week van het Nederlands organiseren elk najaar talloze verenigingen en organisaties uit de Lage Landen en daarbuiten activiteiten om de Nederlandse taal in de schijnwerpers te zetten. De negende editie vindt plaats van 30 september tot 7 oktober 2023.

De organisatie van de Week van het Nederlands is in handen van Vlaams-Nederlands Huis deBuren, wordt mee gefinancierd door de Nederlandse Taalunie en vestigt de aandacht op de veelzijdigheid van het Nederlands. Elk jaar groeit het bereik van de Week van het Nederlands dankzij initiatieven als de Taalkrant, de samenwerking met de ambassadeurs én het enthousiasme en de inzet van de verschillende partners die met hun activiteiten het Nederlands in de kijker zetten.

Ambassadeurs van de Week 2022 © Mathias Hannes

Ambassadeurs van de Week 2021 © Mathias Hannes

De Vlaamse dichter en presentator Esohe Weyden, en de Nederlandse journalist en schrijver Pete Wu nemen in 2023 het ambassadeurschap van de Week van het Nederlands over van Raf Njotea en Joost Oomen. Net als in voorgaande jaren zullen de ambassadeurs een performance maken die tijdens de Week op tournee gaat. Esohe en Pete zullen daarvoor werken rond de thematiek van gevoel en emotie in de Nederlandse taal. Is het Nederlands te ‘droog’ om een gevoelige en emotionele taal te zijn, of biedt de taal juist tal van mogelijkheden om boosheid, verdriet, geluk en andere emoties te uiten? Waar eindigt de taal en begint de non-verbale communicatie?

Ambassadeurs 2023
Esohe Weyden & Pete Wu

De Vlaamse dichter en presentator Esohe Weyden, en de Nederlandse journalist en schrijver Pete Wu nemen het ambassadeurschap van de Week van het Nederlands over van Raf Njotea en Joost Oomen. Net als in voorgaande jaren zullen de ambassadeurs een performance maken die tijdens de Week op tournee gaat. Esohe en Pete zullen daarvoor werken rond de thematiek van gevoel en emotie in de Nederlandse taal. Is het Nederlands te ‘droog’ om een gevoelige en emotionele taal te zijn, of biedt de taal juist tal van mogelijkheden om boosheid, verdriet, geluk en andere emoties te uiten? Waar eindigt de taal en begint de non-verbale communicatie?

'Je kan in het Nederlands echt héél minutieus op zoek gaan naar het juiste woord met de juiste gevoelswaarde en dat wil ik tijdens de Week van het Nederlands duidelijk maken'

Esohe Weyden

Esohe Weyden © Jonathan Ramael

Pete Wu © Kevin Kwee

Ambassadeurs 2022
Raf Njotea & Joost Oomen

De Nederlandse dichter en schrijver Joost Oomen en de Vlaamse scenarist en columnist Raf Njotea werden in 2021 het vierde ambassadeursduo van de Week van het Nederlands. Samen werkten ze rond de thematiek van ‘schoonheid in de Nederlandse taal’. Ze gingen op onderzoek uit naar de essentie van schoonheid, en vooral waar die in de Nederlandse taal te vinden is. Het resultaat: een zinderend optreden onder de titel ‘De onmogelijke opgave om de ondergaande zon te bezingen – in 20 minuten’, waarmee ze in de Week langs scholen en podia in Vlaanderen en Nederland reisden.

'Als je in één taal zowel flageolet als poffertje kunt zeggen, dan heb je niet te maken met een taal maar met een universum'

Joost Oomen

Joost Oomen © Mathias Hannes

Raf Njotea © Mathias Hannes

Ambassadeurs 2021
Jaouad Alloul & Elfie Tromp

Voor de Week van het Nederlands 2021 koppelden we de Vlaamse theatermaker, multidisciplinaire performer en activist Jaouad Alloul aan de Nederlandse schrijver en performer Elfie Tromp. Samen maakten ze de eclectische performance Taal is macht, die in oktober door Vlaanderen en Nederland reisde. Met hun tekstperformance gingen ze op humoristische wijze dieper in op de sociale en persoonlijke impact van taal, en braken ze de hokjes van de taal open.

'Er mag meer tango in de taal komen, en meer lichaam'

Elfie Tromp

Jaouad Alloul © Mathias Hannes

Elfie Tromp © Mathias Hannes

Ambassadeurs 2020
Radna Fabias & Wannes Cappelle

Voor de Week van het Nederlands 2020 vroegen we de Nederlandse dichter Radna Fabias en de Vlaamse muzikant en auteur Wannes Cappelle om na te denken over hoe ze zich verhouden tot taal. In de poëtisch-muzikale trip ‘Mond Vul Tale’ formuleren ze, apart en samen, een antwoord op deze vraag. Ze onderzoeken wat het betekent om in een taal te wonen en brengen daarbij ook hun worstelingen in kaart. Wat als de woorden die je ter beschikking hebt niet toereikend zijn? En wat als taal je vooral de adem beneemt in plaats van je zuurstof geeft? Videokunstenaar Bram Lattré maakte er een bijzondere clip bij.

'Het West-Vlaams is de meest waarachtige en intense manier om mijn gevoelens onder woorden te brengen'

Wannes Cappelle

Radna Fabias © Bianca Sistermans

Wannes Cappelle © Bache Jespers

Ambassadeurs 2019
Ish Ait Hamou & Ellen Deckwitz

De Vlaamse auteur Ish Ait Hamou en de Nederlandse dichter en columnist Ellen Deckwitz vertelden tijdens de Week van het Nederlands 2019 openhartig over hun schrijverschap en hun relatie met het Nederlands in verschillende video-interviews.

'Het zou mijn hart breken mocht taal iets zijn dat je ongelukkig maakt'

Ish Ait Hamou

Ish Ait Hamou © Shed Mojahid

Ellen Deckwitz © Michel Goossen

Elk jaar brengen we speciaal voor de Week van het Nederlands een Taalkrant uit, boordevol leuke taalweetjes en schrijfopdrachten. Geen printexemplaar bemachtigd? Hieronder vind je de digitale en printbare edities. Op weekvanhetnederlands.be vind je ook de digitale en audioversies van de taalkrant.
Nodig je de ambassadeurs van de Week van het Nederlands graag uit voor een performance op jouw school of bij jouw activiteit? Neem contact op met anouk@deburen.eu.

Raf Njotea & Joost Oomen op het Heilig-Hart College in Halle

Joost Oomen op het Heilig-Hart College in Halle

Krijg je maar geen genoeg van (de Week van) het Nederlands? Of kan je talenknobbel wat stimulans gebruiken? Volg de Week van het Nederlands dan op hun eigen communicatiekanalen, zo mis je nooit de laatste nieuwtjes.

Website — weekvanhetnederlands.be
Instagram — instagram.com/weekvanhetnederlands
Facebook — facebook.com/WeekvanhetNederlands
E-mailadres — weekvanhetnederlands@deburen.eu

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief over de Week van het Nederlands.

Alles bekijken