Finale Antwerpen

Wie wint Het Rode Oor en De Stoute Stift 2024?

De beste erotische verhalen & illustraties uit de Lage landen

Voor de 8e editie van de jaarlijkse Vlaams-Nederlandse erotische schrijfwedstrijd Het Rode Oor daagden we deelnemers uit met de volgende schrijfopdracht: van welke zin krijg jij zin? Vervolgens kregen 8 geselecteerde illustratoren de opdracht om ieder bij één van de 8 beste verhalen een prikkelende illustratie te maken. Benieuwd naar wat dat aan nieuw erotisch materiaal opleverde? Kom tijdens de finale luisteren, kijken en voelen! Aan het einde van de avond proosten we op de winnaars van Het Rode Oor en de allereerste Stoute Stift. 

Betaal wat je kan (en voor een ander) €10  
Betaal wat je kan | Suggestie basisprijs €7  
Betaal wat je kan | Suggestie reductieprijs €3  
Betaal wat je kan | Gratis

Tijdens een simultaanfinale in Amsterdam en Antwerpen worden de verhalen voorgelezen door de mooiste stemmen van de Lage Landen en bepaalt het publiek in beide steden wie de winnaar wordt van de publieksprijs van Het Rode Oor 2024.  

In de Nieuwe Liefde leidt theatermaker en muzikant Nele Van den Broeck de avond in goede banen en lezen Rashif El Kaoui, Sophia Blyden en Maxine Palit de Jongh de 8 verhalen voor. Tijdens de voordrachten onthullen we de illustraties. Tussen de voordrachten door zorgt Teletext voor muzikale intermezzo's. Na de voordrachten is er een publieksstemming en volgt de uitreiking van Het Rode Oortje (juryprijs), Het Rode Oor (publieksprijs) en De Stoute Stift (juryprijs). We sluiten de avond af door te proosten op de winnaars. 

Eind juni worden de illustratoren van De Stoute Stift bekend gemaakt en de namen van de finalisten van Het Rode Oor volgen eind augustus. 

Meer over de sprekers, muziek en jury

© Kaat Pype

Nele Van den Broeck is theatermaker, muzikant, frontvrouw van de band Nele Needs A Holiday en sinds acht jaar columnist bij De Standaard. In 2019 verscheen Halfvolwassen, een bundeling van haar columns. In 2023 verscheen haar romandebuut Iemand Anders. Nele behandelt thema's als psychische kwetsbaarheid, grote dromen, hilarische mislukkingen en filosofische alledaagsheid. Haar werk is een constante zoektocht naar de handleiding van het leven. Vraag Nele niet wat ze later worden wil, want ze weet het nog altijd niet. Op dit moment werkt Nele aan MIJN BEST, haar eerste muziektheatervoorstelling die in december in première gaat. 

© Annejet Brandsma

Rashif El Kaoui studeerde in 2014 af als master Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en is sindsdien acteur, audiomaker en schrijver. Hij maakt deel uit van het vernieuwde open ensemble van KVS en werkt als maker bij de Monty in Antwerpen en Theater Zuidplein in Rotterdam. Hij schrijft essays en columns voor De Standaard, Knack en Poëziekrant en werd reeds gepubliceerd in Das Magazin

© Fenna Jensma

Sophia Blyden is dichter, programmamaker en studeerde Moderne Nederlandse Letterkunde in Leiden. Ze is programmeur bij Oerol, zit in de Raad van Advies voor het Nederlands Letterenfonds en programmeert voor Mensen Zeggen Dingen. In haar proza en poëzie onderzoekt ze thema's als eenzaamheid, machtsverhoudingen en de grens tussen feit en fictie. Ook laat ze zich graag inspireren door sprookjes, mythen en popcultuur. Haar debuutbundel Dobberen verschijnt in september bij Uitgeverij Querido. In de zomer van 2021 ging ze mee op schrijfresidentie van deBuren in Parijs. 

© Wouter le Duc

Maxine Palit de Jongh is toneelschrijver, dichter en theatermaker. Na haar afstuderen aan Writing for Performance (HKU) schreef ze voor Likeminds de monoloog VECHT, een relaas over het toeslagenschandaal, die genomineerd werd voor de BNG Bank Theaterprijs. Maxine ging in de zomer van 2021 mee op schrijfresidentie met deBuren in Parijs. Ze is maker bij Likeminds en Wintertuin. In het werk van Maxine staan ontmoetingen uit pijn en ongemak, maar met het verlangen vreugde te ontdekken, centraal. Ze wil stemmen luider laten klinken die genegeerd worden en doet dat door zacht en gruwelijk te zijn. Maxine werkt op dit moment aan nieuwe theaterteksten en verhalen. In 2024 speelde 233 graden Celsius en The Last Poet. De voorstelling ROOF, een lunchvoorstelling van Theater Bellevue over koloniale roofkunst, is te zien tot en met 30 juni 2024. In het najaar van 2024 speelt de monoloog De Mannen van Maria, naar het boek van Anneloes Timmerije, gespeeld door Anna Drijver, regie door Olivier Diepenhorst en de tekst door Palit de Jongh. 

© Monday Agbonzee Jr.

Teletext bestaat uit muziektheatermakers Leonore Spee en Sascha Bornkamp. Samen maken ze Nederlandstalige muziek, voorstellingen, audiotours, workshops, locatieprojecten en creëren ze artistieke allianties binnen en buiten de blackbox. Sinds 2019 doet Teletext onderzoek naar de betekenis van volksmuziek in de nieuwstedelijke context van o.a. Antwerpen, Brussel, Gent en ‘s Hertogenbosch. Met een neus voor frictie en een frisse zin voor avontuur trekken ze met hun artistieke praktijk naar het bedrijfsleven, een verlaten fabriek, middelbare scholen en erfgoedhuizen. Teletext werkte samen met Festival Cement, Kunstencentrum VierNulVier, VOLTA en Erfgoedlab Antwerpen. 

© Guus Møystad

Deze vakkundige jury selecteerde uit 189 inzendingen de 8 beste erotische kortverhalen: Olga Ponjee (scenarioschrijver, kledingmaker, drag king en amateur timmeraar), Charlotte Duistermaat (chef literair Hard//hoofd), Birsen Uçar (auteur en muzikant), Yousra Benfquih (schrijver, dichter en spoken word artiest) en Geert Cortebeeck (Uitgever Horizon).

© Jens Dawn

Deze vakkundige jury selecteerde uit 98 kandidaten 4 Vlaamse en 4 Nederlandse illustratoren: Suzanne Tromp (Chef Illustratie Hard//hoofd & WePresent - WeTransfer), cartoonist Steve Michiels, illustrator Marjolein Schalk (artistiek leider Wobby.club) en kunstenaar, schrijver en storyteller Guus Møystad. 

Het Rode Oor is een organisatie van deBuren in samenwerking met De Nieuwe Liefde, Stichting Nieuwe Helden, The Writer’s Guide to the Galaxy en Hard//hoofd. Het Rode Oor is onderdeel van het project Yes, please!, een initiatief van Stichting Nieuwe Helden.

De Stoute Stift is een organisatie van deBuren in samenwerking met Hard//hoofd, Stripgids en Stichting Nieuwe Helden.