Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd: Lichaam & Geest

Met Jenny Slatman, Pieter Adriaens en Ama Kissi

Tijdens een aflevering van Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd geven we het woord aan vier experts uit Vlaanderen en Nederland die in 10 minuten antwoord geven op een vraag, gevolgd door een gesprek met moderator Selma Franssen en het publiek. Voor deze editie staat ‘Lichaam & Geest’ centraal en staan we stil bij de vraag of we een lichaam hebben of dat we een lichaam zijn, of het belangrijk is om te weten of dieren denken en wat de impact is van racisme op de gezondheid. 

We geven het woord aan de volgende experts: 

Is er een onderscheid tussen lichaam en geest? Jenny Slatman, hoogleraar Medical Humanities 

Is het belangrijk om te weten of dieren kunnen denken? Pieter Adriaens, wetenschapsfilosoof 

Welke impact heeft racisme op gezondheid? Ama Kissi, klinisch psycholoog en postdoctoraal onderzoeker

Betaal wat je kan (en voor een ander) €10  
Betaal wat je kan | Suggestie basisprijs €7  
Betaal wat je kan | Suggestie reductieprijs €3  
Betaal wat je kan | Gratis

© Erik van der Burgt

Jenny Slatman is hoogleraar Medical Humanities aan de Universiteit van Tilburg. Slatman doet vanuit een filosofisch-antropologisch kader onderzoek naar het lichamelijkheid in kunst, expressie en gezondheidszorg. Van 2011 tot 2016 leidde ze het NWO-VIDI project ‘Bodily Integrity in Blemished Bodies’, en in 2017 ontving ze een VICI-beurs voor het project ‘Mind the Body: Rethinking Embodiment in Healthcare’. Naast vele internationale publicaties bracht zij ook twee Nederlandstalige boeken uit: Vreemd Lichaam (2008) over medisch ingrijpen en persoonlijke identiteit en Nieuwe Lichamelijkheid (2023), waarin ze pleit voor een fundamentele andere blik op gezondheid, ziekte, beperkingen en sociale uitsluiting. www.jennyslatman.nl 

© Rob Stevens

Wetenschapsfilosoof Pieter Adriaens doceert aan het Hoger Instituut Wijsbegeerte aan de KULeuven. Hij doet onderzoek naar de geschiedenis en de filosofie van de psychiatrie en de seksuologie, en over de relatie tussen mensen en andere dieren. Hij is de auteur van een aantal handboeken over filosofie (Denken over denken, Denken over leven, en Denken over lichamen) en van filosofisch werk over wetenschap en homoseksualiteit (Born this way in 2015, en Of maybugs and men in 2022). 

© Ines Vansteenkiste Muylle

Dr. Ama Kissi is postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Gent. Haar onderzoek richt zich op het identificeren van factoren (zoals vooroordelen) die raciale ongelijkheden in de gezondheidszorg kunnen verklaren. Bovendien geeft Ama regelmatig workshops en lezingen, en werkt ze als klinisch psycholoog en consultant.