Broodje Kennis

Ik wil alleen maar zwemmen

Poolparty-lunch met Kirsten van Santen (‘Water pakken’) en Paul Steinbrück (POOL IS COOL)

Een recreatieve bezigheid als buiten zwemmen legt opvallende breuklijnen bloot tussen Vlaanderen en Nederland, én binnen Vlaanderen en Brussel. Auteur Kirsten van Santen en Paul Steinbrück van POOL IS COOL gaan hierover in gesprek. 

Aan de vooravond van een zwemzomer nodigen we schrijver Kirsten van Santen uit om te vertellen over wat ze ontdekte tijdens haar zoektocht naar de Nederlandse zwemmersziel. In Nederland mag je overal zwemmen, tenzij het anders wordt aangegeven, in Vlaanderen is het net omgekeerd. In Brussel is er geen mogelijkheid om ’s zomers legaal in de openlucht te zwemmen, iets wat wordt aangeklaagd door POOL IS COOL, dat sinds twee zomers een symbolisch klein openluchtzwembad in Anderlecht opent. Plannen om een zwemvijver in Neerpede aan te leggen, botsen dan weer op protest van buurtbewoners.  
 
Tijdens een geanimeerd programma in poolpartysfeer en met aangepaste drankjes, onderzoeken de sprekers waar dit verschil vandaan komt. Nieuw Geluid-alumna Louise Souvagie modereert het gesprek.  

Basisprijs | €10

Reductieprijs (-26/65+/ werkzoekenden) | €8

Inclusief broodje en drank

Over de sprekers

Kunstredacteur

Kirsten van Santen (De Bilt, 1975) werkt als kunstredacteur bij de Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden, ze schrijft over water, theater en literatuur, publiceert columns, korte verhalen en debuteerde in maart 2022 bij uitgeverij Atlas Contact met haar goed ontvangen literaire non-fictie boek Water Pakken. Ze presenteert de tweewekelijkse kunst- en cultuurpodcast Hooggeëerd Publiek van de Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden, houdt lezingen en is gespreksleider op culturele manifestaties.  

Paul Steinbruck, afkomstig uit Duitsland, is architect en leeft sinds 2008 in Brussel. Hij is medeoprichter en coördinator van POOL IS COOL vzw die zich inzet voor de herintroductie van openluchtzwemmen in Brussel. Wat begon als een vrijwillig engagement is uitgegroeid tot een organisatie met meerdere medewerkers die sinds 2021 met het tijdelijke project FLOW het enige openluchtzwembad van Brussel uitbaat.  

© Sarah Van Looy

Louise Souvagie is schrijver, kunstenaar en cultuurwerker. Ze spreekt het liefst over kunst of de context waarbinnen kunst tot stand komt. Sinds kort is ze de helft van het podcastduo GALLERINAS, waarmee ze het hedendaagse kunstenlandschap becommentarieert. Ze schreef oa voor Subbacultcha en Rekto:Verso.

Alles bekijken

Dit programma werd mede mogelijk gemaakt met de steun van de Nederlandse Ambassade in België.