De flexibele welvaartsstaat

Debat met o.a. Maggie De Block en Agnes Jongerius

Het aantal freelancers groeit, het aantal mensen dat werken in loonbetrekking combineert met ondernemerschap groeit nog sneller. 

De zoektocht naar een nieuwe balans tussen individuele ruimte en solidariteit, tussen persoonlijke verantwoordelijkheden en collectieve zekerheid speelt overal. Hoe geef je ruimte aan individuen, maar bescherm je ook meer kwetsbare groepen? Wat mogen we van Europa verwachten en waar beperkt de EU juist het ontwikkelen van een modern arbeidsmarktbeleid?Daarover debatteren Maggie De Block (minister van Sociale Zaken & Volksgezondheid, en van Asiel en Migratie), Agnes Jongerius (Europarlementslid voor de PvdA, voormalig voorzitter vakbond FNV), Paul Schoukens (Professor Socialezekerheidsrecht KU Leuven), Monica De Jonghe (directielid VBO), Stijn Broecke (Senior Economist OESO) en Roos Wouters (Mindshake). Moderator: Timothy Vermeir. Meer info over de sprekers: zie onderaan deze pagina. >> Vervolg op het debat ‘De toekomst van de freelance-economie’ (februari 2018), i.s.m. de platforms NextConomy & ZiPconomy.

Organisatie: deBuren en NextConomy/ZiPConomy.

Tickets: gratis

Maggie De Block is sinds 2014 federaal minister van Sociale Zalen en Volksgezondheid en van Asiel en Migratie voor de Open VLD. In 1999 werd ze verkozen tot lid van de Kamer, waar ze vervolgens verschillende functies vervulde. Van 2011-2014 was ze staatssecretaris voor Asiel, Migratie, Maatschappelijke integratie en Armoedebestrijding in de regering-Di Rupo. Van opleiding is ze huisarts, een beroep dat ze 25 jaar lang uitoefende.

Agnes Jongerius is sinds 1 juli 2014 lid van het Europees Parlement voor de Nederlandse Partij van de Arbeid (PvdA). Ze is voorzitter van de PvdA-delegatie en houdt zich in het EP bezig met werkgelegenheid en sociale zaken en met internationale handel. In de periode 2005-2012 was zij voorzitter van de FNV, de grootste Nederlandse vakbond. 

Stijn Broecke is Senior Economist bij de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) in Parijs. Hij is arbeidseconoom en werkt bij het Directoraat Werkgelegenheid, Arbeid en Sociale Zaken. Daarnaast is Broecke Research Fellow bij het IZA (Institute of Labor Economics) in Bonn, Duitsland.

Monica De Jonghe is lid van de directie van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) en directeur-generaal/executive manager van het Competentiecentrum ‘Werk en Sociale Zekerheid’ . De Jonghe is juriste van opleiding. Na een carrière als advocate en manager bij KPMG ging ze in 2005 aan de slag in het sociaal departement van het VBO.

Paul Schoukens is Professor socialezekerheidsrecht (vergelijkend, internationaal- en Europeesrechtelijk) aan de KU Leuven. Hij is voorzitter van de afdeling arbeids- en socialezekerheidsrecht. Hij is lid van het sectoraal comité sociale zekerheid van de Kruispuntbank en is sinds 2013 secretaris-generaal van het European Institute of Social Security, een internationaal en multidisciplinair netwerk van socialezekerheidsexperten.

Roos Wouters is spreker, dagvoorzitter en partner bij Mindshake, een adviesbureau voor flexibel werken. Ze spreekt, adviseert en inspireert het bedrijfsleven en de overheid op het gebied van arbeid- en organisatievernieuwing. Vernieuwingen die leiden tot minder werkstress en betere prestaties van de organisatie en de medewerker.

Timothy Vermeir is freelancejournalist, dagvoorzitter en moderator. Hij schrijft voor een aantal tijdschriften en websites, voornamelijk vakpers. De focus van zijn artikels ligt op HR, transport, logistiek, retail, management en arbeidsmarkt.