Boem Paukeslag!

Finale van de 24u van Paul van Ostaijen met o.a. Spinvis, Lisette Ma Neza, Jaouad Alloul en Mira

Met Boem Paukeslag! luiden wij het Paul van Ostaijenjaar in. Dat doen we al vanaf zondagavond met een 24 uur durende marathonuitzending, die uitmondt in een apotheose tijdens deze liveshow die we samen met De Brakke Grond organiseren vanuit Antwerpen en Amsterdam. En dat allemaal op de 125ste verjaardag van de dichter. Muziek! Poëzie! Feest!  

Liveshow met onder anderen Spinvis, Jaouad Alloul, Lisette Ma Neza, Lucky Fonz III en Mira

 

Tijdens deze liveshow brengen Spinvis, Saartje Van CampFulco, Jaouad Alloul, Gustaaf Peek, Willy Organ, Sanneke van Hassel, Aafke Romeijn, Lucky Fonz III, Anke Verschueren, Iduna Paalman, Shamisa Debroey, Lisette Ma Neza, Maja-Ajmia Zellama, Hannah van Binsbergen, Mira en Alex Deforce hedendaagse reacties op Bezette Stad, de bundel die we tijdens deze coronacrisis omvormden tot Besmette Stad, een multimediaal kunstwerk waaraan meer dan 100 kunstenaars meewerkten. Tom Van Bauwel wekt de oorspronkelijke gedichten uit Bezette Stad tot leven, zodat de Bezette en Besmette stad op één podium samenkomen.

 

Lies Steppe leidt de dans in Antwerpen, Kila van der Starre verwelkomt alle gasten in Amsterdam. 

 

 

Twee boekpresentaties

Verder stellen we tijdens de finale ook twee nieuwe publicaties voor:  Boem Paukeslag: op strooptocht door Paul van Ostaijens Bezette Stad en een stevige bloemlezing uit Besmette Stad met meer dan 65 teksten en tekeningen van deelnemende kunstenaars. Deze boeken geven het antwoord op twee pertinente vragen: wat staat er eigenlijk in die grensverleggende bundel, en wat hebben we daar vandaag nog aan?

 

Boem Paukeslag

In Boem Paukeslag vertelt Matthijs de Ridder hoe Van Ostaijen ertoe kwam zijn kapotte tijd te vangen in het grootste literaire experiment dat de internationale avant-garde zou voortbrengen. Tegelijkertijd neemt hij de lezer mee op strooptocht door de verlaten straten, de ruïnes en het kolkende nachtleven van het bezette Antwerpen. Met veel gevoel voor historisch detail destilleert hij zo het verhaal uit de fragmentarische dichtbundel Bezette stad.

 

Besmette Stad

Besmette Stad is een bloemlezing die Matthijs de Ridder en Willem Bongers-Dek samenstelden op basis van het multimediale project Besmette Stad, waarbij meer dan honderd Vlaamse en Nederlandse kunstenaars op zoek gingen naar een hedendaags artistiek antwoord op van Ostaijens boek. Met bijdragen van Ilja Leonard Pfeijffer, Annelies Verbeke, Sanneke van Hassel, Jeroen Olyslaegers, Lieke Marsman, Gaea Schoeters, Simon(e) van Saarlous, Wide Vercknocke, Aya Sabi, Benno Barnard, Ward Zwart, Pete Wu, Shamisa Debroey, Lisette Ma Neza, Erik Spinoy, Eleni Debo, Sassafras De Bruyn, Babs Gons, Maud Vanhauwaert, Asha Karami, Marlene van Niekerk, Alfred Schaffer, Hannah van Binsbergen, Ellen Deckwitz en vele, vele anderen.

 

 

Alles wat er te gebeuren staat tijdens het Paul van Ostaijenjaar vind je op www.vanostaijenleeft.be