Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Leesclub met Lisa Weeda

In een klein gezelschap keren we ‘Aleksandra’ binnenstebuiten
© Geert Snoeijer

In een klein gezelschap keren we Aleksandra binnenstebuiten, vertellen we wat ons het meest is bijgebleven en stellen we aan de auteur vragen over symboliek, inspiratie en werkwijze.

Met verbluffend vertelplezier en met alle literaire stijlmiddelen die tot haar beschikking staan vertelt Lisa Weeda een uitzonderlijke familiegeschiedenis, die begint bij haar grootmoeder Aleksandra. In 1942 wordt zij vanuit Oekraïne gedeporteerd en in Duitsland in de oorlogsindustrie tewerkgesteld. Haar kleindochter Lisa reist later naar haar grootmoeders geboorteplaats en ontmoet, op de vleugels van haar verbeelding, haar overgrootvader Nikolaj, die al bijna driekwart eeuw op zijn dochter zit te wachten. Samen met hem gaat ze op zoek naar sporen van haar neef, die tijdens het recentelijk opgelaaide conflict in Oost-Oekraïne is vermoord.

 

Aleksandra is het verhaal van een familie tussen Oost en West die maar niet loskomt van een gebied dat nooit rust lijkt te vinden. Lisa Weeda vond de vorm en de stem om dit indringende verhaal op een grandioze manier te vertellen.

 

'In Aleksandra tuimel je door de tijd. Het is een roman als een koortsdroom, waarin nachtmerrie op nachtmerrie wordt gestapeld. […] Het moeten opzoeken van de feiten die de roman staven – hoe zat het ook weer in het echt? – nam ik bij het zeer krachtige Aleksandra graag voor lief.’ - Judith Eiselin in NRC


Tickets: 25 euro Verzending boek inbegrepen. 5 euro indien je het boek reeds in huis hebt. Twee weken voor de leesclub ontvang je per mail verdere informatie.

Over deBuren Boekt

 

In de reeks deBuren Boekt brengen we Vlaamse en Nederlandse auteurs samen met een beperkte groep lezers voor een diepgaand gesprek over één boek. Lees hier meer over deBuren Boekt.

deBuren Boekt
Literatuur & taal

Dit evenement vond plaats op dinsdag 19 april 2022

deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel

Vertel het verder:
Ik koop mijn ticket! dinsdag 19 april 2022 19:30 - 22:00