Taal is macht: startshow Week van het Nederlands
Met Antjie Krog, Rashid Novaire, Marjan De Ridder, Teletext, Jaouad Alloul, Elfie Tromp en Anke Verschueren
Op zaterdag 2 oktober lanceren we de zevende editie van de Week van het Nederlands met een bruisende avond vol woord, muziek, debat en performance!
Dit jaar is het thema van de startshow 'Taal is macht’; een onderwerp waar Zuid-Afrikaans dichter en schrijver Antjie Krog al heel haar schrijvende leven mee bezig is. De Week van het Nederlands-ambassadeurs Jaouad Alloul en Elfie Tromp brengen in première hun geestige performance over de kracht van woorden en Marjan De Ridder gaat samen met het publiek op zoek naar de grenzen van taalregels. Naar aanleiding van de podcastreeks Canonconversaties gaat presentator Anke Verschueren in gesprek met Rashid Novaire, Leonore Spee en Antjie Krog over de macht van de literaire canon. Muziek is er van het collectief Teletext, dat zich voor hun slow rap poetry liet inspireren door… Theodoor van Ryswyck.
Gratis. De Week van het Nederlands is een productie van Vlaams-Nederlands Huis deBuren, in samenwerking met diverse partners en met steun van de Nederlandse Taalunie. Voor de startshow werken deBuren en de Taalunie samen met de KANTL en Creatief Schrijven.
Antjie Krog is een van de belangrijkste literaire stemmen van Zuid-Afrika. Voor haar poëzie wordt zij internationaal geprezen en gelauwerd; haar werk is in vele talen vertaald. Zij stelt zich nadrukkelijk op als cultureel bemiddelaar, door haar prominente aanwezigheid in Zuid-Afrika en Europa én als pleitbezorger van etnisch-culturele diversiteit en meertaligheid in Zuid-Afrika. Krog is hoogleraar aan de Universiteit van Wes-Kaapland en in het najaar van 2021 de eerste literaire gastschrijver aan de UGent.
Elfie Tromp is schrijver en performer. CPNB kroonde haar zomerdichter van 2020. Underdog, haar tweede roman, werd genomineerd voor de BNG Literatuurprijs en Dioraphte. Ze is columnist voor De Nieuws BV en regelmatig presentator voor radioprogramma VPRO Nooit Meer Slapen. Op Instagram-TV presenteert zij Dichter in Drag; waar dichters en drags elkaar ontmoeten in een half uur durende voordracht en transformatieshow. Najaar 2021 speelt ze met NIET VANDAAG SATAN (maar wel vanavond) in de theater
Jaouad Alloul is theatermaker, multidisciplinaire performer & activist. Deze selfmade creatieve ondernemer houdt ervan om zichzelf steeds uit zijn comfortzone te halen. Hij speelt graag met het thema gender en controversiële thema’s schuwt hij niet. Zijn activisme komt naar voren wanneer hij bruggen slaat tussen de verschillende identiteiten die hij rijk is.
Marjan De Ridder brengt woordkunst in een spectrum van vormen en is vooral gekend voor haar improvisatorische performances. De poëtische panorama’s die ze maakt zijn vaak ongehoorde hulpkreten, vergeten liefdesverklaringen aan de eenvoud en neigen soms naar strijdliederen of manifesten. Het spelen, improviseren en ontdekken liggen altijd aan de basis van haar werk.
Daarnaast proclameert ze spoken word met een sterke vleug activisme en creëert ze visuele beelden en illustraties waarin ze vooral de natuur van alle dingen viert. Wanneer ze haar woorden op muziek ent, ontstaat er een soort pop-poëzie, iets tussen rap en spoken word in. U kent haar misschien van End of the weak Belgium, Conversations Slam, Naft voor Woord, Speak-Easy Brussels, Klimaatdichters, het BK Slampoëzie en de Poëziebus.
Rashid Novaire (1979) is schrijver. Hij schreef verhalen, romans, hoorspelen en theater en werd tweemaal genomineerd voor de Libris literatuurprijs. In 2021 verscheen bij Ambo-Anthos de roman De vooravond, over een verloving in 1939 tussen een Duitse vrouw en een Nederlandse man die op de tocht staat door een oproep van de nazi-regering
Anke Verschueren is geboren op Pasen 1994 en neemt haar grote liefde, de taal, overal mee naartoe. Van papier naar podium naar podcast. Ze is afkomstig uit Morkhoven, een Kempisch gehucht zonder supermarkt maar met maïsvelden. Anke heeft een Masterdiploma Nederlands en zit nu in de Educatieve Master Drama Woordkunst. Ze schrijft, maakt, speelt, leest, presenteert, monteert, modereert, geeft les en zingt. En daarmee amuseert ze zich mateloos.
Teletext is Leonore Spee en Sascha Bornkamp. Teletext maakt muziek en theater, doet artistiek onderzoek, houdt van dwarsdenken en smeedt allianties met kunstenaars, fabrieken, archiefhuizen en onderwijs. Teletext vat de Nederlandse taal in klank en test haar rekbaarheid.