Cultuur intercultureel

Wervingsstrategieën en witte werkvloeren

Wie etnisch-cultureel divers wil zijn, moet dat ook zijn achter de schermen. Ruimte maken op de werkvloer voor diversiteit doe je niet alleen: het vraagt een breder netwerk, andere wervingsstrategieën en een verandering in de organisatiecultuur. In deze sessie denken we na over een inclusief personeelsbeleid en de werkbaarheid ervan op de werkvloer. Want een goede instroom betekent nog geen gelijke doorstroom. En hoe vermijd je uitstroom? Wuiven we de witte werkvloer uit? 

Hoe die werkvloeren er vandaag in Vlaanderen en Nederland uitzien en hoe het inclusiever kan, bespreken we met oprichter van Ocullus, Karima el Bouchtaoui en Sherida Zorg, diversiteitsmanager inclusie bij het Rijksmuseum. Artistiek co-directeur van het Kunstenfestivaldesarts Dries Douibi opent de namiddag met een keynote en vervoegt daarna het panelgesprek. De moderator van het panel is Ama Koranteng-Kumi. Als sociaal ondernemer, coach en consultant initieert, leidt en realiseert ze duurzame projecten en werkt ze daadkrachtig mee aan het ontwikkelen van een inclusieve samenleving. 

Meer over de reeks

 

Cultuur intercultureel Naar een duurzame, inclusieve cultuursector   Superdiversiteit is geen trend maar een feit in onze huidige maatschappij. Het is tijd om de puntjes op de i te zetten van inclusie. Voorbij de goede intenties. Maar hoe moet dat dan, een duurzame, inclusieve cultuursector?   Cultuur intercultureel is een driedelige reeks met lezingen, workshops en panelgesprekken van Kunstenpunt, Sociaal Fonds voor de Podiumkunsten en het Vlaams-Nederlands Huis deBuren met als doel zich te engageren en goede ideeën rond interculturaliteit, inclusie en dekolonisering in de cultuursector om te zetten in goede praktijken. 

 

 

  Meer over de sprekers

Ama Koranteng-Kumi is oprichter en aanjager van AMA. In 2005 behaalt Ama haar Postgraduaat Bedrijfscommunicatie aan de Hogeschool-Universiteit Brussel en een Master Genderstudies aan de Universiteit Utrecht (in 2016). Ze publiceerde o.a. in NRC Next, De Morgen, Charlie Magazine en OneWorld en is mederedacteur van een publicatie door ELLA over intersectionaliteit in organisaties. 

 

Met meer dan 12 jaar ervaring in de culturele sector versterkt Ama organisaties in Nederland en België op het gebied van organisatietransformatie, programma- en publieks-ontwikkeling.  Daarin verankert zij talentontwikkeling, diversiteit en inclusie.  Dit zie je terug in haar projecten, waar ze werkt als adviseur en projectleidster Diversiteit & Inclusie bij De Museumstichting, de overkoepelende organisatie voor de Antwerpse musea het Fotomuseum (FOMU), het Modemuseum (MoMu) en het Diamant museum (DIVA). Maar ook als coördinator pilootprojecten & publieksontwikkeling bij het Middelheim Museum.  

Dries Douibi is sinds 2018 co-artistiek directeur van Kunstenfestivaldesarts samen met Daniel Blanga Gubbay en Sophie Alexandre. Daarnaast is hij als dramaturg betrokken met kunstenaars zoals Jaha Koo, Kate McIntosh en Mariano Pensotti. Tussen 2013 en 2016 was hij curator van het Bâtardfestival en van 2017 tot 2019 was hij verantwoordelijk voor het podiumkunstenprogramma van de Beursschouwburg. 

Na 13 jaar gewerkt te hebben bij een grote gemeente, is Karima gestart met het expertisecentrum Ocullus Consultancy. Het expertisebureau heeft als missie om gelijkwaardigheid te bevorderen binnen de arbeidsmarkt, organisaties, de culturele sector en het onderwijs. Ze heeft zelf ervaren hoe het is om anders te zijn in een witte organisatie en hard te werken om als gelijke gezien te worden.

 

Karima is opgegroeid in een Marokkaans gastarbeidersgezin. Daarnaast groeide ze op in een klein (overwegend christelijk) dorp. Hierdoor weet ze wat het betekent om op te groeien met en soms tussen twee culturen. In dat kader heeft ze als projectleider gewerkt bij Theater Inclusief. Een project waarin 19 theaters en gezelschappen werken aan diversiteit en inclusie. Deze ervaring zet ze nu in om de culturele sector te ondersteunen middels training en advies. Elke dag werkt zij aan duurzame implementatie van diversiteit en inclusie. 

Sherida Zorg (°1967) is een energieke, gedreven vrouw met een missie. Geboren in Suriname, getoogd in Nederland was zij zich al vroeg bewust van het leven in twee culturen en de spanning die dat op kan leveren. Dat zij maatschappelijk werker werd was een logisch gevolg van haar ambitie om het leven van anderen  te veraangenamen.

 

Na mooie, intensieve jaren in de vrouwenhulpverlening bij Stichting Valkenhorst stapte zij over naar de wereld van de criminaliteit omdat zij wilde begrijpen wat mensen drijft tot crimineel gedrag. Ruim 20 Jaar begaf zij zich bij Reclassering Nederland eerst als reclasseringswerker, later als manager tussen dieven, verkrachters, overvallers en oplichters.

 

Gelijke kansen, inclusie en jezelf kunnen zijn, die begrippen vormen de rode draad in het professionele leven van  Sherida. Deze rode draad leidde haar naar het Rijkmuseum waar zij haar missie voortzet om het leven van de ander te veraangenamen door de deuren van het Rijksmuseum wijd te openen voor iedereen.