Speech Battle | Is Internationale Vrouwendag nog nodig?
Wie schreef de beste speech voor Kamala Harris?
Finale van de Speech Battle 2021, live vanuit De Balie in Amsterdam. Volg de livestream en kies de winnaar!
Internationale Vrouwendag is niet uit zichzelf op de agenda verschenen. Voor deze specifieke dag én voor vrouwenrechten is hard gestreden. En de strijd om vrouwenrechten is wereldwijd nog steeds gaande. ‘Geen woorden maar daden’, zo luidt het gezegde - toch hebben woorden de geschiedenis veranderd. Samen met De Balie organiseert deBuren een achtste editie van de Speech Battle. Wie schreef de beste speech voor Kamala Harris naar aanleiding van Internationale Vrouwendag? Volg de livestream van de finale en stem voor je favoriete finalist! Meer info over de speechopdracht hier of onderaan deze pagina.
Gratis livestream (interactief, met stemronde).
Programma
Discussie naar aanleiding van Internationale Vrouwendag. We analyseren feministische en antifeministische retoriek en nemen de stand van vrouwenrechten in de EU onder de loep. Sprekers: Samira Rafaela (lid Europees Parlement D66, lid Commissie vrouwenrechten en gendergelijkheid EP) en Claire Martens (raadslid VVD Amsterdam). Gespreksleiding: Natasja van den Berg. Mini-masterclass door Renée Broekmeulen, juryvoorzitter Speech Battle, speechschrijver en docent/trainer speechschrijven. Finale Speech Battle: actrice en theatermaker Dorothy Blokland kruipt in de huid van Kamala Harris en leest de speeches van de drie finalisten voor! De finalisten dit jaar: Natalie Holwerda-Mieras, Lodewijk van Wendel de Joode en Charles Derre.Stemronde: het (online) publiek kiest de winnaar van de Speech Battle 2021. Prijsuitreiking. Feedback op de speeches van de finalisten door juryleden Kristof Geutjens en Dick Boersema.
> Biografieën van de sprekers onderaan deze pagina.
De opdracht
8 maart 2022. Joe Biden is wegens gezondheidsproblemen afgetreden en Kamala Harris is beëdigd als eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten. Tijdens haar eerste bezoek aan Europa geeft ze in de Amsterdamse ArenA een toespraak tijdens een speciale bijeenkomst van de jongerenvertegenwoordigers van de Verenigde Naties. De aanwezige jongeren zijn afkomstig uit de hele wereld en tussen de 18 en 25 jaar. Het thema van haar speech is: ‘Is het nog nodig om op 8 maart internationale vrouwendag te vieren?’. Schrijf haar speech; in het Nederlands, maximaal 1000 woorden.
Samen met diverse partners organiseert deBuren jaarlijks Speech Battles, schrijfwedstrijden met live finales, in het teken van de kunst van de toespraak.
De sprekers
Natasja van den Berg is journalist, programmamaker en dagvoorzitter. Zij is medeoprichter van Tertium, een bureau voor strategische communicatie en participatie dat onderzoekt hoe burgers betrokken kunnen worden bij complexe maatschappelijke thema’s.
Dorothy Blokland is theatermaker, spoken word artiest, actrice, host en maakt educatieprogramma’s voor verschillende grote toneelgezelschappen. Haar werk is interdisciplinair en bevat elementen van theater, film en spoken word. Sinds 2017 staat ze regelmatig met Yahmani Blackman op het podium, de twee vormen het theaterduo Blackman & Blokland. Samen maakten ze de voorstellingen Anansi en de nieuwe wereld (2018), waarmee Dorothy een Zilveren Krekel won en We gaan het hebben over haar (2018), die werd genomineerd voor de BNG Bank-prijs.
Samira Rafaela is sinds 2 juli 2019 lid van het Europees Parlement namens D66. Zij maakt deel uit van de fractie van Renew Europe. In haar werk bij de Nationale Politie en eerder de gemeente Amsterdam én bij haar activiteiten voor D66 en de Jonge Democraten hield zij zich steeds bezig met inclusie en participatie. In het Europees Parlement zit ze o.a. in de commissie rechten van de vrouw en gendergelijkheid.
Claire Martens is sinds maart 2018 raadslid voor de Amsterdamse VVD. Ze is afkomstig uit het bedrijfsleven. Naast haar politieke werkzaamheden is ze momenteel actief als interim HR-directeur bij PR-bedrijf Glasnost International.
Renée Broekmeulen schrijft al bijna 25 jaar speeches voor politici en CEO’s. Ook trainde ze de laatste 20 jaar honderden speechschrijvers in Nederland en Vlaanderen. Renée is oprichter en eigenaar van de Speechschrijversvakschool: www.speechschrijversvakschool.nl
Dick Boersema studeerde Nederlandse Taal en Letterkunde en Journalistiek in Groningen en Bloemfontein en werkte jarenlang als (eind)redacteur voor de Tweede Kamerorganisatie. In 2017 won hij de Speech Battle over klimaatverandering. Sinds begin 2019 werkt hij als speechschrijver bij de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Economische Zaken en Klimaat.
Kristof Geutjens werkte o.a. als speechschrijver en hoofd communicatie voor Belgisch vicepremier Kris Peeters. Anno 2021 is hij Senior Corporate Affairs Manager BeLux bij bierbrouwer Anheuser-Busch Inbev.
Natalie Holwerda-Mieras (1969) is mede-eigenaar van Nobbe Mieras, een bureau dat gespecialiseerd is in trainingen op het gebied van persoonlijke presentatie, storytelling en spreekangst. Ze heeft een achtergrond in het theater en is co-auteur van de boeken Meestersprekers, Speak up dear! en Storydesign.
Lodewijk van Wendel de Joode is sinds twee jaar speechschrijver bij de politie, voor de korpsleiding. Daarvoor werkte hij o.a. bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid als speechschrijver en adviseur crisiscommunicatie. Zijn eerste speeches - 'dat voelde toen nog als éénoog in het land der blinden' - schreef hij toen hij twintig jaar geleden werkte als woordvoerder voor burgemeesters en wethouders van de gemeente Zoetermeer. Hij doet graag mee aan Speech Battles om scherp te blijven.
Charles Derre (1989) is redacteur bij uitgeverij LannooCampus en woont in Brussel. Eerder werkte hij voor uitgeverij De Bezige Bij. Hij publiceerde teksten en opinies voor onder meer Knack.be, De Standaard en COLLATERAL.