Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Speech Battle | Weg met fake news en partijdige media!

Finale: wie schreef dit jaar de beste toespraak?

De Speech Battle is de (half)jaarlijkse wedstrijd speechschrijven van deBuren. Ten gevolge van de de coronamaatregelen vindt de Speech Battle plaats via zoom. Het publiek kiest zoals altijd de winnaar!

Hoe werkt het?

  • Heel eenvoudig. Om de Speech Battle online te volgen en voor de beste speech te stemmen klik je donderdagavond 29/10 iets voor 20u op de volgende link: https://zoom.us/j/93546912088 
  • Inschrijven is niet verplicht maar is wel zo handig. Als je je inschrijft ontvang je enkele uren voor de Speech Battle een herinnering met de zoomlink en instructies.

 

Over de Speech Battle

 

Wat is dé ideale speech? We bespreken het deze avond en luisteren hoe de finalisten het er dit jaar van af gebracht hebben. Deze keer sloot de opdracht aan bij de discussie over de media. Zijn die te links, te rechts, te commercieel? Hoe stoppen we fake news?

 

De opdracht:


Gefrustreerd over gekleurde berichtgeving en fake news besluit een voormalig journalist een nieuw multimediaal nieuwsbedrijf op te richten dat alles anders aan zal pakken. De oprichter geeft een persconferentie om de nieuwe plannen toe te lichten en om donateurs en investeerders aan te trekken. Schrijf de speech.
 

Programma:
(presentatie en gespreksleiding: Raf Njotea)

 

  • Discussie: heeft de journalistiek echt een geloofwaardigheidsprobleem? Klopt er iets van het verhaal dat 'de media' te links zouden zijn? Wat zou een nieuwe krant, website, omroep of ander medium echt helemaal anders moeten doen en is daar wel behoefte aan bij het publiek? Discussie met Jozefien Daelemans, columniste bij de Standaard en oprichter/hoofdredacteur Charlie Magazine (2014-2019) en Prof. dr. Peter van Aelst (UA), professor politieke wetenschappen en lid van de onderzoeksgroep 'Media, Middenveld en Politiek'.

  • Mini-masterclass speechschrijven door juryvoorzitter Renée Broekmeulen

  • Het hoogtepunt van de avond: acteur Valentijn Dhaenens leest de speeches van de drie finalisten voor. Het publiek kiest de toespraak die hen het best kon overtuigen! Na de prijsuitreiking krijgen de finalisten feedback van juryleden Dick Boersema (speechschrijver Nederlands ministerie van Landbouw) en Kristof Geutjens (voormalig speechschrijver Kris Peeters, nu Senior Corporate Affairs Manager AB Inbev). 

En de finalisten zijn...?


... Steven Graauwmans uit Vlaanderen en Joris van de Kerkhof en François van Vloten uit Nederland. Meer info over hen en over de andere gasten, sprekers en juryleden vind je hieronder!


Gratis via zoom.

Foto: Ilse Mertens

Steven Graauwmans (finalist)

Steven Graauwmans is freelance acteur, copywriter en journalist.  Hij woont en werkt in Brussel.
Hij schreef onder andere de dichtbundels Reservisten van maandag en In een blauwe zon. Daarnaast schrijft hij voor tijdschriften, persbureaus en reclamebureaus. Tijdens het Brussels Planetarium Poetry Fest 2020 jongstleden speelde hij zijn monoloog 'Ms Jane Beryl Wilde'.

Joris van de Kerkhof (finalist)

Joris van de Kerkhof werkte van september 1996 tot eind 2019 voor de NOS als radiomaker en verslaggever, met name voor het Radio 1 journaal. In die jaren was hij ook correspondent Nederland voor actualiteitenprogramma's van de VRT. Sinds februari 2020 werkt hij als speechschrijver voor het Nederlandse ministerie van Financiën.

Van Vloten bij de prijsuitreiking in 2018

François van Vloten (finalist)

François van Vloten is advocaat en directeur van het Bureau van de Orde van Advocaten in Limburg (Nederland). Verder is hij onder meer voorzitter van de Raad van Toezicht van de Stichting Onderwijs Midden-Limburg. Van Vloten deed al eerder mee aan de Speech Battle en won die zelfs al eens in september 2018. Kan hij dit kunstje herhalen..?

Foto: Charlie de Keersmaecker

Valentijn Dhaenens

Valentijn Dhaenens is theater- en filmacteur. Hij is medeoprichter van het theatergezelschap SKaGeN. Hij was daarnaast te zien in voorstellingen van ondermeer NTGent, KVS, Kaaitheater en Ontroerend Goed. Bij een breder publiek is Dhaenens bekend van film- en televisiewerk in ondermeer het bekroonde De helaasheid der dingen (Felix Van Groeningen), Stranger in Paradise (Guido Henderikx) en Girl (Lukas Dhont). Sinds 4 september 2020 speelt Dhaenens samen met Bruno Vanden Broecke in de KVS-voorstelling Jonathan, nog te zien tot april 2021.

Dick Boersema (jurylid)

Dick Boersema studeerde Nederlandse Taal en Letterkunde en Journalistiek in Groningen en Bloemfontein en werkte jarenlang als (eind)redacteur voor de Tweede Kamerorganisatie. In 2017 won hij de Speech Battle over klimaatverandering. Sinds begin 2019 werkt hij als speechschrijver bij de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Economische Zaken en Klimaat. 

Renée Broekmeulen (juryvoorzitter)

Renée Broekmeulen was jarenlang speechschrijver voor Nederlandse ministers en staatssecretarissen. Sinds 2005 is ze zelfstandig speechschrijver, tekstredacteur en trainer. 

Kristof Geutjens (jurylid)

Kristof Geutjens werkte o.a. als speechschrijver en hoofd communicatie voor federaal vicepremier Kris Peeters. Anno 2020 is hij Senior Corporate Affairs Manager BeLux bij Anheuser-Busch Inbev.

Jozefien Daelemans

Jozefien Daelemans begon haar carrière in de media in 2001 als illustrator, vormgever en later art director bij Sanoma Magazines. In 2014 richtte ze zelf een magazine op: Charlie Magazine, volgens Jozefien ‘een uitdagend en taboeloos online en print magazine dat maatschappelijk relevante onderwerpen op de agenda zette’. Jozefien schreef vele opiniestukken en reportages over beeldvorming en gendergelijkheid voor o.a. Charlie Magazine, Radio 1 en De Morgen. Eind 2019 hield Charlie op te bestaan na een reeks financiële tegenvallers. Sinds april 2020 is ze columnist bij De Standaard. Daarnaast heeft ze een striprubriek in het Nieuwsblad Magazine.

 

Raf Njotea (moderator)

Raf Njotea, taal- en letterkundige van opleiding, is scenarist en moderator. Hij schreef twee jaar voor de televisiereeks Familie (VTM) Nu werkt hij onder andere mee aan de VRT één-reeks Dertigers. Njotea schrijft ook opiniestukken en spreekt op workshops en debatten, veelal over diversiteit, identiteit en taal.

Organisatie: deBuren en Beursschouwburg.
Speech Battle
Politiek & samenleving

Dit evenement vond plaats op donderdag 29 oktober 2020

ONLINE

Vertel het verder:
Registreer je hier om de zoomlink per mail te ontvangen donderdag 29 oktober 2020 20:00 - 22:00