Klimaat en sociale rechtvaardigheid
Met Tine Hens, Marjan Minnesma, Hans Bruyninckx, Sacha Dierckx & Stijn Decock
Op 22 april zou bij deBuren het debat ‘Klimaat en sociale rechtvaardigheid’ plaatsvinden, naar aanleiding van het verschijnen van het gelijknamige boek, uitgegeven door de Vlaamse denktank Minerva. Door de coronamaatregelen kon het debat niet doorgaan.
In plaats daarvan namen we vorige week een tweedelige podcast op, waarbij we een actuele insteek toevoegden aan de discussie: hoe ziet de toekomst van de ambitieuze Europese klimaatplannen, de ‘Green Deal’, eruit in coronatijden? Is deze crisis de perfecte aanleiding om eindelijk de verduurzaming serieus aan te pakken, of zijn de plannen te duur in tijden van economische krimp?
Toekomst van de Green Deal
We splitsten de discussie op in twee delen en twee aparte podcasts. In het eerste deel spreekt Tine Hens (klimaatjournalist MO* Magazine) met Marjan Minnesma en Hans Bruyninckx over de Green Deal. Minnesma is oprichter van de Nederlandse NGO Urgenda en aanjager van de klimaatzaak, een juridische procedure waarmee de Nederlandse overheid met succes tot een ambitieuzer klimaatbeleid gedwongen werd. Hans Bruyninckx is directeur van het Europees Milieuagentschap, een organisatie die de EU moet adviseren over de Green Deal.
Wie betaalt voor kimaatbeleid?Het tweede gesprek gaat over de vraag: hoe zorgen we voor een eerlijke verdeling van de lasten van de Green Deal en klimaatbeleid in het algemeen, zonder dat de economie in zwaar weer komt? Over dit onderwerp leidt Tine Hens een discussie met Sacha Dierckx (kernlid denktank Minerva en samensteller van het boek Klimaat en sociale rechtvaardigheid) en Stijn Decock (economiejournalist De Standaard, voorheen o.a. hoofdeconoom werkgeversorganisatie VOKA).