Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Wie wint Het Rode Oor 2020?

Met Lucas De Man, Corine Koole, Anaïs Van Ertvelde, Valentijn Dhaenens, Julia Ghysels, Tijs Huys, Elsa May Averill en Jaouad Alloul

Dit voorjaar selecteerde een vakkundige jury uit ruim 300 inzendingen 9 erotische kortverhalen die meedingen naar Het Rode Oor 2020. In de Nieuwe Liefde in Amsterdam organiseren we een wervelende finale vol erotiek en live muziek met Lucas De Man als gastheer en Corine Koole en Anaïs Van Ertvelde als speciale gasten. Jaouad Alloul zorgt voor muzikale intermezzo´s. Stemacteurs Tijs Huys, Elsa May Averill, Valentijn Dhaenens en Julia Ghysels lezen de 9 beste verhalen voor. Het publiek kiest de uiteindelijke winnaar.

 

De jury van Het Rode Oor 2020 bestaat uit Corine Koole (journalist en auteur), Simon(e) van Saarloos (filosoof en auteur), Anaïs Van Ertvelde (historicus en auteur), Rashif El Kaoui (theatermaker en auteur), Y.M.P. (woordkunstenaar), Debbie Marbus (oprichter Het Rode Oor) en Lucas De Man (theatermaker). 

 

De 9 finalisten zijn Yasmina El Boubkari, Joanne van Beek, Laura Nollet, Eva Berghmans, Lianne Collignon, Hadeke, Stijn Demarbaix, Katrien Beyens en Tom Dinneweth.


Het podiumprogramma wordt opgenomen in De Nieuwe Liefde in Amsterdam en is te volgen via een gesloten livestream. Tickets: 5 euro via denieuweliefde.com

De winnaar krijgt Het Rode Oor (een ontwerp van Helen Blanchaert), een geldprijs van 250 euro en feedback van de jury. De 9 beste verhalen worden gepubliceerd en krijgen een podcastversie. In de week voorafgaand aan de finale worden deze podcasts gepubliceerd op de site van VPRO Mondo.

Organisatie: deBuren, Stichting Nieuwe Helden, De Nieuwe Liefde en VPRO Mondo. Het Rode Oor is onderdeel van het project Yes, please!, een initiatief van Stichting Nieuwe Helden in co-productie met deBuren en in samenwerking met De Nieuwe Liefde, Compagnietheater, Marres Maastricht en HKU.

Lucas De Man (programmamaker en gastheer)

Lucas De Man studeerde in 2004 af in Germaanse Talen aan de KU Leuven. Aansluitend studeerde hij regie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en won de Matthijs Prijs voor jong talent van Artemis en de Jong Talent Prijs van Theater aan Zee, nog voor hij afstudeerde in 2008. Naast zijn werk als artistiek leider van Stichting Nieuwe Helden is hij werkzaam als (freelance) regisseur, acteur en conceptontwikkelaar.

© Robin De Puy

Corine Koole (jurylid en spreker)

Corine Koole is journalist en schrijver en bekend van haar interviews in Volkskrant Magazine, LINDA. en De Morgen waarin ze ‘gewone’ mannen en vrouwen het hemd van het lijf vraagt over hun dagelijkse ervaringen met de liefde. Eind januari 2018 verscheen haar nieuwste boek, De zeven wetten van de liefde, een liefdesbijbel waarin ze alle opgedane inzichten over de liefde beschrijft.

© Romain Menke

Anaïs Vanertvelde (jurylid en spreker)

Historica, schrijfster en podcastmaker Anaïs van Ertvelde onderzoekt de geschiedenis van sociale bewegingen in relatie tot lichaam, handicap en gender aan de Universiteit van Leiden. In november 2017 publiceerde ze samen met Heleen Debruyne Vuile lakens. Een hedendaagse visie op seksualiteit. Zij maken samen ook een podcast over seks en gender onder dezelfde naam. Anaïs is columniste bij de De Morgen.

Valentijn Dhaenens (voordracht)

Valentijn Dhaenens is een Vlaams theater- en filmacteur. Hij studeerde in 2000 af als meester in de Dramatische Kunst aan het Conservatorium van Antwerpen. Hij is medeoprichter van theatergezelschap SKaGeN dat sinds 2006 geniet van structurele subsidiëring van de Vlaamse Gemeenschap. Sinds 2017 is hij een van de vaste gezichten van het Brusselse stadstheater KVS.

Julia Ghysels (voordracht)

Julia Ghysels studeerde in 2015 af in de dramatische kunsten aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Tijdens haar studie speelde ze mee in ‘De zaak van de dieren tegen de mensen’ (2014) van HETPALEIS en ‘Alsemkomt’ (2014) van de Roovers. Na haar studie speelde ze onder andere in de theaterproducties ‘Othello’ (2015) van Toneelhuis en ‘adult world’ (2015) van echo maker MT en Cie Covar. In 2018 en 2019 stond ze in ‘Loopstation’, ‘Fight Night’ en de franse versie van ‘Lies’ van het gezelschap Ontroerend Goed.  Ze is ook te zien in de series Gent-West (2017) en Fenix (2018).

Tijs Huys (voordracht)

Na zijn opleiding aan de Theaterschool in Amsterdam volgde Tijs Huys de Mime-opleiding in Amsterdam en de master muziektheater T.I.M.E. aan het Conservatorium van Den Haag. Hij is oprichter en vaste speler bij het Stadsgezelschap PSǀtheater in Leiden. Daarnaast is hij werkzaam bij Stichting Nieuwe Helden, Toneelmakerij, Bonte Hond, Zuidelijk Toneel, Tryater en Milieubende. Ook geeft hij les aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en de Amsterdamse Theaterschool.

Elsa May Averill (voordracht)

Maakster van theater, performatieve acties en collaboratieve collages met (on)beperkte mensen, schrijfster van gedichten, verhalen en theaterteksten.  Performer in theater, actrice in film,  Kok. Moeder.

Hobbytekenaar.

Rashif El Kaoui (jurylid)

Rashif studeerde in 2014 af als Master Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en is sindsdien acteur, theater- en audiomaker en schrijver. In 2016 won hij de El Hizjra Literatuurprijs in de categorie proza. Hij werd reeds gepubliceerd in het literaire tijdschrift Das Magazin en de Sampler 2018 van Das Mag.

© Marianne Hommersom

Simon(e) van Saarloos (jurylid)

Filosoof en auteur Simon(e) van Saarloos publiceert literaire kritieken, interviews, essays, opiniestukken en fictie in diverse media. Ze publiceerde onder meer Het monogame drama (2015), de roman De vrouw die (2017) en het rechtbankverslag Enz. Het Wildersproces (2018). In 2019 verscheen de vertaling Playing Monogomy en schreef zij Herdenken Herdacht.

Y.M.P (jurylid)

Y.M.P oftewel YoungMichPoetry, is een talentvolle ondernemer en woordkunstenaar uit Rotterdam-Zuid. Zijn hart voor taal ontdekte hij op het dieptepunt van zijn leven: in de gevangenis. Hij is gaan schrijven om negatieve ervaringen vanuit het verleden om te zetten in positieve gebeurtenissen voor de toekomst. Zijn vurige en diepgaande teksten zijn voorzien van ritmische invloeden. Het hiphopbloed pompt door zijn lichaam. Maar ook invloeden van klassieke muziek stromen door zijn optredens heen. Daarnaast is Y.M.P ook programmamaker en zakelijk en artistieke leider van Productiehuis FLOW. Daarbij begeleidt hij jongeren dagelijks bij het maken van kunst en theater.

© Sam Byenens

Jaouad Alloul (muziek)  

Jaouad Alloul is theatermaker, multidisciplinaire performer & activist. Deze selfmade creatieve ondernemer houdt ervan om zichzelf steeds uit zijn comfortzone te halen. Hij speelt graag met het thema gender en controversiële thema's schuwt hij niet. Zijn activisme komt naar voren wanneer hij bruggen slaat tussen de verschillende identiteiten die hij rijk is. 

Het Rode Oor
Literatuur & taal

Dit evenement vond plaats op maandag 14 september 2020

De Nieuwe Liefde, Da Costakade 102, Amsterdam

Vertel het verder:
Tickets (livestream) maandag 14 september 2020 20:00 - 22:00