Universum van de Waanzin

door Michaël Bloos

De Podcast Universum van de Waanzin, maakt onderdeel uit van een groter project met dezelfde titel. Hierin onderzoekt acteur/regisseur Michaël Bloos de zin van de waan in theater, film, installatiewerk...

De aanleiding voor dit project is de vermissing van de vader van Michaël en Amber. Tijdens een reis naar Istanbul krijgt hij een psychose en raakt vermist. Michaël en Amber vertrekken naar Istanbul om hem op te sporen. Samen met andere partners, makers en denkers (waaronder zijn zus programmamaker en cultuursocioloog Amber Bloos) zoekt en bouwt Michaël de komende jaren verder aan een project waarin kunst en de wereld van psychiatrie samenkomen.

Universum van de Waanzin is een podcast van Stichting Nieuwe Helden en het Vlaams-Nederlands Huis deBuren. Meer over het project via universumvandewaanzin.nl.

Universum van de Waanzin – aflevering 1

Een bewerking van een Waanzinnige Avond in de Tolhuistuin in Amsterdam op 25 september 2020.

Een gesprek over het schaduwgebied tussen creativiteit en gekte met de makers van de radiodocumentaire Naar Istanbul, het tweemanscollectief VETO en Sven unik-id.

Universum van de Waanzin – aflevering 2

De radiodocumentaire Naar Istanbul

Op 21 november 2017 vertrekt Jochum, onze vader, naar Istanbul. Een paar weken later worden we gebeld door het Ministerie van Buitenlandse Zaken met de mededeling: ‘Jullie vader is alles, inclusief zichzelf, kwijtgeraakt in de straten van Istanbul. Waar hij nu is weten we niet.’

Universum van de Waanzin – aflevering 3

Een bewerking van een Waanzinnige Avond in Frascati in Amsterdam op 30 oktober 2020.

Een gesprek over het werk van Orhan Pamuk en de kunst van het vertalen met vertaler Hanneke van der Heijden en theatermakers Michaël Bloos en Freek Vielen onder leiding van journalist Ela Colak.

Universum van de Waanzin – aflevering 4

Een bewerking van een meet-up naar aanleiding van de radiodocumentaire Naar Istanbul, georganiseerd op 2 december 2020 in De Balie in Amsterdam.

Een gesprek onder leiding van Linda Duits met Michaël BloosAmber BloosWederik De BackerWouter Kusters en Bart Marius over het maakproces van de documentaire Naar Istanbul, psychische kwetsbaarheid, normaliteit en het kruispunt tussen psychiatrie en kunst.

Alle afleveringen

Volg deBuren op je favoriete podcast
app en mis nooit meer een aflevering!