Phasmophobia

Liefdesdrama met spookachtig randje

Phasmophobia is een vijfdelige podcast en vertelt een liefdesdrama met een spookachtig randje. De makers – Tom Hofland en Pascal van Hulst van Babylon Audio Collective – maakten eerder de podcasts Babylon en het gelauwerde De Blankenberge Tapes. Laatstgenoemde werd ondermeer genomineerd voor een DirectorsNL award en de Prix Europa. Voor tienduizenden luisteraars was De Blankenberge Tapes hun eerste ervaring met het medium 'podcast'. Net als bij De Blankenberge Tapes werkte de makers voor Phasmophobia met een cast bestaande uit gevestigde namen zoals Meral Polat en nieuwkomers als muzikant Eva van Pelt.

Bijzondere werkwijze

Net als bij De Blankenberge Tapes hanteerden Tom en Pascal een bijzondere maakwijze waarbij improvisatie centraal staat. Een script is praktisch afwezig. Vooraf beschreven ze slechts de personages en legden ze enkele cruciale plotmomenten vast. De deelnemende acteurs werd gevraagd deze plotpunten en de biografische gegevens van hun personage uit het hoofd te leren. Vervolgens vertrokken Tom en Pascal met de acteurs naar de locatie van het verhaal voor opnames.

Tijdens de opnames improviseerden de acteurs alles wat er gezegd en verteld moest worden. De uiteindelijke serie is een combinatie van uitstekende improvisatie, strakke regie en vooral veel gepuzzel in de montage. Deze manier van werken leidt, in tegenstelling tot klassiek uitgeschreven scripts en dialogen, tot een zeer geloofwaardige vertelstijl (docu-fictie stijl) die de luisteraar meevoert in het verhaal.

Phasmophobia is een co-productie van VPRO en Room for Film, in opdracht van NPO Radio 1 en (mede) mogelijk gemaakt door VRT en Vlaams-Nederlands Huis deBuren.

Wanneer Raoul Flores en zijn vriendin gaan trouwen verrast zijn schoonvader hen met een enorm cadeau: een landhuis op het Vlaamse platteland. Hoewel het huis behoorlijk in verval is geraakt besluiten de geliefden er toch hun trouwerij te houden.

  • Regie, script en montage: Tom Hofland en Pascal van Hulst

  • Productie Room for Film: Loes Komen en Eva Verweij

  • Productie VPRO: Ymke Kreiken

  • Eindredactie VPRO: Anton de Goede

  • Compositie en eindmix: Gijs Knol

  • Design: The Phoney Club

  • Fotografie: Martijn de Vos

Moderator Oscar Kocken, de makers en stemactrice Marit Stocker gingen bij deBuren in gesprek over Phasmaphobia en de toekomst van de Nederlandstalige fictionele podcast. Tom Hofland en Pascal van Hulst vertelden meer over de gelijkenissen en verschillen met hun vorige podcasts, Babylon en De Blankenberghe Tapes. Samen met Marit Stocker gingen ze dieper in op hoe je te werk gaat bij een podcast die grotendeels uit improvisatie bestaat, en hoe ze hopen dat deze vorm in de toekomst vaker gebruikt zal worden. ‘Met deze methodiek kan je gewoon op je zolderkamer zitten met een microfoontje en zelf iets improviseren. Dat is er zo mooi aan, dat je het zo snel kunt maken.’

© Martijn de Vos

Tom Hofland is naast radiomaker ook presentator, programmamaker en schrijver. In 2018 werd hij verkozen tot literair talent door de Volkskrant. In november 2020 verscheen zijn tweede roman: Vele Vreemde Vormen, die werd genomineerd voor de BNG Literatuurprijs.

Pascal van Hulst is werkzaam als muzikant en theatermaker voor gezelschappen en ensembles als Nieuw Utrecht Toneel, PS/Theater, De Baron, George en Eran Producties, Theater Rast en Theater Sonnevanck. In februari 2020 verscheen zijn nieuwste album: Ben Biri.

Volg deBuren op je favoriete podcast
app en mis nooit meer een aflevering!